Vil at alle russ skal være gratis vaksinert mot hjernehinnebetennelse

Alle elever i videregående skole Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg kan fra skoleåret 2019/2020 få tilbud om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

Publisert: Publisert:

Årets russekull trenger ikke bekymre seg for å få smittsom hjernehinnebetennelse når feiringen starter til våren. Foto: Marie von Krogh

 • Elisabeth Bie
  Journalist

Russen 2018 både i Stavanger og Sandnes fikk tilbud om gratis vaksine mot meningokokker, som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning (sepsis), i vår. Dette skjedde etter at påtroppende Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) hadde en interpellasjon i formannskapet i mars. Forslaget ble den gang enstemmig vedtatt, og russekullene i de to byene fikk tilbud om å vaksinere seg gratis.

Og nå går Rådmannen i Stavanger inn for å gjøre ordningen permanent.

Forslaget til formannskapet går ut på at elevene på alle tre årskull i videregående skole fra Stavanger skal tilbys vaksinen gratis i skoleåret 2019/2020. Fra og med påfølgende skoleår vil elevene i VG1 få tilbudet.

Om en skal betale vaksinen selv, koster den rundt 500 kroner.

5000 elever første år i Stavanger

Rundt 500 russ ble vaksinert i vår. Kostnaden for selve vaksinene og tilhørende forbruksutstyr, har hittil kostet Stavanger kommune 230.000 kroner.

Om samtlige årskull i videregående skole i Stavanger kommune skal vaksineres kommende skoleår, tilsvarer dette rundt 5000 elever. Rådmannen har beregnet at det i år vil koste kommunen rundt 2,3 millioner kroner å gjennomføre denne vaksineringen.

Rådmannen foreslår at vaksinekostnadene i 2019 innarbeides i tertialrapport pr. 31.08. Fra og med 2020 skal kostnadene vurderes i forbindelse med kommende handlings- og økonomiplan.

Stavanger kommune ved smittevernoverlegen har vært i kontakt både med Rogaland fylkeskommune og kommunene i Sør-Rogaland. Også kommunene Sandnes, Randaberg og Sola har vedtatt å tilby gratis vaksine til sine elever.

Resten av kommunene ønsker å prioritere andre formål for denne aldersgruppen, selv om de anser vaksinasjon av ungdom mot meningokokksykdom som et godt formål, ifølge saksframlegget fra Rådmannen.

Vaksinen beskytter i fem år.

Høy dødelighet

Folkehelseinstituttet har kommet med en klar anbefaling til ungdommer i alderen 16–19 år om å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Erfaringer fra Oslo viser at når vaksinen blir gratis, vil flere ungdommer fra familier med lav sosioøkonomisk status vaksinere seg. Gratis vaksinering bidrar også til utjevning av sosiale ulikheter i helsetilbud.

Selv om smittsom hjernehinnebetennelse forekommer relativt sjelden i Norge, har russefeiringen vært en risikosituasjon: Tett samvær med andre ungdommer, festing, alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter og lite søvn er noen av årsakene som gjør russen utsatt.

Meningokokkinfeksjon kan svært raskt utvikle seg til hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning. Dødeligheten er på rundt 10 prosent. Ifølge Folkehelseinstituttet har vaksinen mot meningokokker vist seg å gi få bivirkninger.

Publisert:

Les også

 1. Frivillig på Palmesus innlagt med smittsom hjerne­hinne­beten­nelse

 2. Ap-Nordtun vil undersøke om betalte vaksiner kan refunderes

 3. Gratis vaksine til årets russekull i Stavanger og Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Flere tidligere toppolitikere kjemper om samme lederjobb i Stavanger

 2. Vgs-elever kan få utsatt skoledag for å unngå rush på kollektivtrafikken

 3. To til sykehus etter trafikkulykke på Buevegen

 4. Anders Opedal er rett mann til jobben som konsernsjef, men neste gang må Equinor-styret finne en kvinne

 5. Tre statsråder informerer om skolestart

 6. Blir stengt helt fram til jul

 1. Stavanger
 2. Vaksine
 3. Sandnes
 4. Stavanger kommune