Bare deler av saken mot Svein Ludvigsen skal ankebehandles

Lagmannsretten har sagt ja til å behandle anken over straffeutmålingen mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen, men vil ikke behandle mer enn ett tiltalepunkt.

Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Ifølge NRK lar Hålogaland lagmannsrett Ludvigsen få prøvd punktet om at han skal ha forledet en asylsøker med lettere psykisk utviklingshemming til sex.

Punktene som ikke skal behandles på nytt, omfatter at Ludvigsen skal ha forledet to andre unge asylsøkere til å få sex. Blant annet gjelder dette den hovedfornærmede i saken, melder kanalen.

– Vi er overrasket over beslutningen om å kun behandle en del av saken. Beslutningen vil bli anket til Høyesterett, sier forsvarer Kai Vaag til NRK.

Fem års fengsel

Tidligere fylkesmann og Høyre-statsråd Svein Ludvigsen anket umiddelbart dommen på fem års fengsel da den falt i Nord-Troms tingrett i starten av juli i år.

Ludvigsen ble funnet skyldig i å ha misbrukt stillingen sin til å få sex fra tre unge menn. Ingen av de ulike postene i tiltalen har en strafferamme over seks år, og dermed kunne lagmannsretten nekte en anke fremmet for ny full behandling dersom den mener anken ikke vil føre fram, noe retten nå altså har gjort.

Erkjente sex

I tillegg til fengselsdommen ble Ludvigsen dømt til å betale oppreisning og menerstatning på til sammen 473.000 kroner til mannen som er fornærmet i tiltalens to hovedpunkter. De to andre fornærmede er tilkjent 120.000 og 150.000 kroner i oppreisning.

Ludvigsen vedgikk i retten å ha løyet i gjentatte politiavhør om sin kontakt med en av de fornærmede i saken. Selv om Ludvigsen erkjente å ha hatt sex med hovedfornærmede, benektet han at den seksuelle omgangen fant sted som følge av at han misbrukte sin maktposisjon overfor den unge mannen.

Publisert: