Må være kreative i den nye SFO-hverdagen: – Skal ikke være en «oppbevaringsplass»

Lokalene til SFO er stengt, de store kassene med lego er ryddet bort og du kan ikke leke med hvem du vil lenger. Nå må de voksne være ekstra kreative for at ungene skal unngå brakkesyke på SFO.

Publisert: Publisert:

SFO-måltidene med langbord, latter og lek er erstattet med avstand, matboks og film på storskjerm. Foran Marie N. Torp. I bakgrunnen sitter David Løland og Even til venstre og Noel Vea og Marcus P. Søvik til høyre. Foto: Jarle Aasland

 • Ingvild Lygren

– Fant dere en tiger? spør Ole K. Miljeteig (7).

– Nei, det var en sebra, svarer Kristian Dang-Larsen.

Solen skinner fra en nesten skyfri himmel, og ungene i en av SFO-gruppene på Sørbø skole i Sandnes er i skogen og spiller dyrebingo. De hopper fra stein til stein og klatrer litt i trærne mens de jakter på tigerbildet som de fortsatt ikke har krysset av på bingoarket sitt.

En av jentene i gruppen, Francine T. Johansen (7), forteller at hun har funnet tigeren. Guttene sperrer opp øynene og ber henne fortelle hvor den er.

– Dere må finne den selv, sier hun med et lurt smil.

Daniel I. Risnes, Lasse Soland Kristoffersen, Ole K. Miljeteig og Kristian Dang-Larsen er på tigerjakt ved Stokkalandsvatnet. Foto: Jarle Aasland

Annerledes

SFO-hverdagen er svært annerledes etter at skolene gjenåpnet for snart to uker siden. Ved flere skoler er SFO-bygget stengt, matserveringen avsluttet og valgfriheten til å leke med hvem du vil, hvor du vil eller med hva du vil er borte.

For å ivareta smittevernet er elevene delt inn i samme gruppe i SFO-tiden som de er i skoletiden. Det betyr at det meste av skole- og SFO-dagen tilbringes med de samme elevene ved den samme pulten i det samme klasserommet.

Spisetiden som før betydde langbord, høylytt prat, latter, lek og masse god mat, er en helt annen opplevelse for både barn og ansatte nå.

Les også

Hans unge voksne barn flyttet hjem under koronakrisen. Det har snudd livet vårt på hodet

Nå sitter elevene ved hver sin pult, med god avstand til medelevene, og ser på film. Foran seg har de hver sin matboks og drikkeflaske.

– Det er ganske kjedelig å sitte i ro på plassene våre hele tiden, sier Marie N. Torp (7).

Hun savner å spille fotball med vennene sine i skolegården, men synes det er kjekt at hun fortsatt har lov til å tegne. Det liker hun.

Imponert over elevene

I klasserommet har gruppen én felles lekekasse med noen utvalgte leker som de kan leke med på gulvet. Den er fylt med noen biler, dinosaurer og en liten tiger.

– Det er ikke like mange leker som det bruker å være. Vi pleier å ha store kasser med leker. Nå har vi bare denne ene, sier Even (7) og ser skuffet ned på den vesle kassen på gulvet.

Ute er skoleområdet delt inn i seks ulike soner. Hver gruppe har sitt faste område som de kan leke på til faste tider.

– Det er veldig annerledes, men jeg er veldig imponert over hvor flinke elevene er til å tilpasse seg den nye hverdagen, sier fagarbeider Anita Abrahamsen på skole og SFO ved Sørbø skole.

Les også

Ekspertpanelet: Skal man snakke om egen redsel med barna?

Spesielt blant de eldste elevene (4. trinn) er en del av SFO-gruppene svært små. Gruppene med de eldste barna har noen dager vært nede i to til tre barn, og på Sørbø har de sørget for å gi de minste gruppene egne opplegg og mye tettere voksentetthet enn de vanligvis har.

SFO-leder Siri H. Dahl Nymo sier at de stort sett har fått positive tilbakemeldinger fra de eldste elevene.

– De får gjøre ting i gruppen som det vanligvis kan være vanskelig å få til, sier hun.

Elevene er blitt rutinerte i å vaske hendene. Hvem som skal vaske og hvem som skal stå i kø er det fagarbeider Anita Abrahamsen som bestemmer. Marie N. Torp og Noel Vea vasker hender, mens Even må vente på sin tur. Foto: Jarle Aasland

Mye mer tid i klasserommet

På Kampen skole i Stavanger er også det ordinære SFO-tilbudet satt på midlertidig vent og SFO-bygget er stengt.

De ansatte er svært oppmerksomme på at barna likevel skal få gode opplevelser nå.

– SFO skal ikke være en oppbevaringsplass. Vi er veldig opptatt av at ungene ikke skal oppleve det på den måten. Vi lytter til aktivitetsforslagene til ungene, og de voksne jobber mer enn noen gang for at ungene skal få en følelse av at de er ferdig med skolen og at det er fritidsaktiviteter og lek i denne tiden, sier leder Christin Clausen ved SFO på Kampen skole.

Hvordan de skal unngå at ungene opplever at skoledagen og SFO sklir inn i hverandre og føles mest som en veldig lang skoledag, er noe hun diskuterer hyppig med de andre ansatte på SFO.

I Sandnes er utfordringen lik. For å unngå at barna skal få brakkesyke har det blitt mange flere turer i nærmiljøet den siste uken, og mye mer voksenstyrt lek enn tidligere.

– Det krever mye mer av de ansatte som jobber på SFO nå. De er med samme gruppe barn hele åpningstiden gjennom hele uken og da gjelder det å finne på ulike aktiviteter som barna liker, sier Dahl Nymo.

Les også

Morgen-SFO utgår de første ukene

Les også

Barnehageansatte er redde for å gjøre feil

Vasker legoklossene

For to år siden skåret Smeaheia SFO høyest på trivsel i Sandnes. Nå gjør de ansatte litt ekstra for å sørge for at barna opplever at dagene fylles med innhold, lek - og ikke minst leker.

Før skolen og SFO åpnet igjen, diskuterte personalet hvilke leker det var overkommelig å vaske slik at de kunne tas i bruk. Kasser med lego ble de enige om å ha - selv om det krever litt ekstra når det gjelder rengjøring.

– Vi vasker legoklossene i en steamer hver dag slik at barna kan få leke med dem, og vi tørker også av hvert enkelt spillkort slik at barna kan få bruke spillene som er laminert, sier avdelingsleder Anne Cecilie Malkenes ved Smeaheia SFO.

Det er ingenting å si på elevenes innsats i bingoen. Fra venstre Lasse Soland Kristoffersen, Olav Bjørheim og Bastian F. Lindland. Bak er Francine T. Johansen og Lina Soland Kristoffersen. Foto: Jarle Aasland

– Går såvidt rundt

For å ivareta smittevernet er morgen-SFO avlyst og SFO stenger 30 minutter tidligere enn vanlig. På Kampen brukes alle ansatte for å få bemanningskabalen til å gå opp, og eventuell sykdom kan fort skape store utfordringer.

– Det går hårfint rundt med den bemanningen vi har nå. Vi har ingenting å gå på, men så lenge alle er friske går det godt, sier Clausen og fortsetter:

– Dersom en ansatt blir syk må gruppen til den ansatte trolig sendes hjem. Det er få vikarer tilgjengelig, og de som settes inn må også være kjent med gruppen fra før, det er ikke lett å få til. Andre voksne kan heller ikke flyttes fra gruppe til gruppe, sier hun.

De samme utfordringene opplever de i nabobyen. På Sørbø har de hentet inn ekstra folk for å få kabalen til å gå opp.

– Vi bruker tre personer som til vanlig ikke jobber direkte inn mot SFO og to faste tilkallingsvikarer. Vi må se om behovet for like mange ekstra fortsetter utover våren, men i oppstarten trengte vi flere folk for å ha litt mer å gå på når det gjaldt oppfølging av gruppene, sier Dahl Nymo.

Lurte guttene

I skogen ved Stokkalandsvannet fortsetter bingoen mellom trær, steiner og høyt gress. Guttene leter og leter, men tigeren virker å være umulig å finne.

Til slutt sier Francine med et lurt smil:

– Jeg har ikke funnet tigeren, jeg bare lurte dem.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Savnet person funnet - fraktes til sykehus med helikopter

 2. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 3. Trump tjuvstartet 4. juli-feiringen med mørk og splittende tale

 4. Dette er Dyreparkens koronatiltak: – Det føles trygt her

 5. 26 nye smittetilfeller

 6. Han er Formel 1-historiens eneste svarte fører. Nå har stjernen fått nok.

 1. Skole
 2. Barn
 3. Kampen skole
 4. Sandnes
 5. Stavanger