Flystyrten i Skagerrak: Døde av nedkjø­ling

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 54-åringen som omkom etter flyulykken i Skagerrak døde av nedkjøling. Han og de to andre lå nesten seks timer i sjøen før de ble hentet opp.

Pilot Svein Erik Rud og de to andre som satt i småflyet som styrtet lå nesten seks timer i sjøen før de ble hentet opp av to Sea King-helikoptre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

KRISTIANSAND: – Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at han døde av nedkjøling, opplyser politiadvokat Nina Aaskjær i Sør-Øst politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Lørdag 22. juni styrtet et småfly med tre personer i sjøen drøyt to mil sør for Mandal. Etter nesten seks timer i vannet ble de tre mennene hentet opp av to Sea King-helikoptre.

To av mennene kom fra hendelsen med lettere skader. Piloten Svein Erik Rud døde på sykehus to dager etter ulykken.

Småflyet var i området for å lete etter en person som falt fra Fjord Lines danskeferje «Stavangerfjord» natt til lørdag 22. juni.

Flere avhør

Søket etter den antatt omkomne ble gjennomført på oppdrag for politiet. Agder-politiets rolle som oppdragsgiver gjør at flystyrten ikke etterforskes av lokalt politi, men av Sør-Øst politidistrikt.

– Politiet har opprettet en undersøkelsessak. Etterforskningen dreier seg hovedsakelig om å få en oversikt over hendelsesforløpet. Vi har gjort flere avhør og jobber med å innhente opplysninger fra andre som var involvert i søket, sier politiadvokat Aaskjær.

Aaskjær ønsker ikke å uttale seg om hva de to overlevende har sagt om hendelsesforløpet.

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på foreløpig, ettersom det skal gjøres flere avhør i saken, sier Aaskjær.

Les også

54-åring døde etter flyulykken i Skagerrak

Har varslet Spesialenheten

På grunn av politiets rolle i søket har Sør-Øst politidistrikt tatt kontakt med Spesialenheten for politisaker.

– Vi kommer til å ha løpende kontakt og gi innsyn i all informasjon vi innhenter, sier Aaskjær.

Hun opplyser at ingen er mistenkt eller siktet for å ha gjort noe straffbart.

Spesialenheten skal undersøke om politiet kan mistenkes for straffbar tjenesteutøvelse i forbindelse med søk etter en antatt omkommet person.

– Spesialenheten har innhentet dokumentasjon som nå gjennomgås, og det vil bli tatt kontakt med havarikommisjonen for å avklare hvilke undersøkelser kommisjonen tar sikte på å gjennomføre. Deretter vil det bli vurdert om det er grunnlag for å iverksette etterforskning, sier etterforskningsleder Knut Wold i spesialenheten til Fædrelandsvennen.

Les også

Fant hjul fra flyet som styrtet i sjøen

Les også

Hadde avsluttet oppdraget da de fant personene i vannet

Flybesetningen klamret seg fast til dette hjulet etter styrten. Resten av flyet forsvant raskt til bunns. Vrakdelen ble funnet av mannskapet på Fiskeridirektorarets båt «Eir».

Granskes av havarikommisjonen

Havarikommisjonen for transport er i full gang med sine egne undersøkelser. Hovedformålet til denne etterforskningen er å unngå flere lignende ulykker.

– Så langt har ikke denne undersøkelsen avdekket områder der det er behov for umiddelbare sikkerhetstilrådinger, skriver avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i en epost til Fædrelandsvennen.

Småflyet, et Piper PA28-161 Warrior II som var stasjonert på Sola i Rogaland, tok av fra Kjevik klokka 12.17.

«Etter en kort søkeperiode mistet motoren effekt. Selv om fartøysjefen klarte å starte motoren igjen, kunne det ikke forhindre at flyet traff sjøen cirka klokka 12.55.», skriver havarikommisjonen på sine nettsider.

Ifølge VG var flybesetningen i kontakt med kystvaktskipet K/V «Nornen» klokka 12.47. Dette er den siste registrerte kontakten med flyet.

Vil ikke gå ut med detaljer

Først flere timer seinere ble det iverksatt en leteaksjon. Ved 18-tiden ble de tre personene lokalisert i sjøen av mannskapet på lasteskipet MS «Falkbris». De klamret seg da fast til vrakrester fra flyet.

Fædrelandsvennen har spurt havarikommisjonen om innholdet i kommunikasjonen mellom flybesetningen og K/V «Nornen», hvem som var involvert i søket og hva slags roller disse hadde mens søket pågikk.

– Vi er fortsatt i en fase der informasjon innhentes og organiseres. I denne fasen ønsker vi ikke å gå i detaljer utover det som står på vår nettside, svarer avdelingsdirektør Halvorsen.

Publisert: