- Absurd at vi blir straffet når pelsdyrbonden går fri

STAVANGER: Rune Ellefsen i Nettverk for dyrs frihet mener at pelsdyrnæringen forsøker å kneble dem med sivilt søksmål.

Rune Ellefsen er et av medlemmene i Nettverk for dyrs frihet som ble dømt i Jæren tingrett. Nå risikerer aktivistene å bli dømt til å betale erstatning til pelsdyrbonden de dro på en uanmeldt inspeksjon til sommeren 2013. Foto: Cornelius Munkvik

 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ellefsen og tre andre aktivister fra Nettverk for dyrs frihet ble i mars i fjor i Jæren tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha tatt seg inn i en pelsdyrbonde sin farm. Dette gjorde de for å dokumentere forholdene i farmen, som aktivistene mente var kritikkverdige.

Les også

Pelsdyrnæringen krever erstatning

Selv om aktivistene ble dømt i straffesaken, ble de frikjent i det sivile søksmålet. Ifølge pelsdyrbonden hadde han store utgifter som følge av innbruddet da dette medførte at han måtte sjekke samtlige dyr for smitte.

Reagerer

Denne avgjørelsen har pelsdyrbonden anket. Det sivile kravet han reiste i Jæren tingrett var på 255.000 kroner. Ankesaken startet i Gulating lagmannsrett torsdag formiddag.

LES OGSÅ: Dyrevernaktivister dømt i Jæren tingrett

- Det er absurd at vi først blir straffet og nå risikerer å bli dømt til å betale erstatning til bonden, sier Ellefsen i Nettverk for dyrs frihet.

- Hvorfor reagerer du på dette?

- Fordi det er bonden som bryter loven. Vi dokumenterer flere brudd på dyrevelferdsloven i farmen hans. Denne dokumentasjonen ville allmennheten ikke fått om vi ikke hadde tatt oss inn i farmen, sier Ellefsen, som i likhet til de tre andre valgte ikke å anke dommen fra Jæren tingrett.

Svært uenig

- Hvorfor anket dere ikke dommen hvor det endte med 30 dagers betinget fengsel?

- Vi er sterkt uenige i dommen, men vi bestemte oss for ikke å bruke mer tid på dette. Vi vil jobbe med praktisk dyrevernarbeid. At vi i utgangspunktet blir dømt, mener jeg at viser hva som vektlegges i det norske rettssystemet. Dyr har ikke et sterkt rettsvern, sier Ellefsen.

Både tobeinte og firbeinte demonstrerte utenfor Stavanger tinghus torsdag formiddag. De sammenligner bur med tortur. Foto: Cornelius Munkvik

Han mener at det sivile kravet som nå rettes mot ham og de tre andre er et bevisst forsøk fra pelsdyrnæringen på å legge økonomisk press på Nettverk for dyrs frihet.

LES OGSÅ: Bonden mistenker at aktivistene plantet mink-skalle på farmen hans

- De forsøker å stanse våre inspeksjoner. Dette er inspeksjoner som belyser et problem som ellers ikke ville vært kjent, sier Ellefsen.

Demonstrerte

Slik de var der før hovedforhandlingene i Jæren tingrett, var både Nettverk for dyrs frihet og Noah på plass foran Stavanger tinghus før ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett.

Sabina Huanca Johansen, som er frivillighetskoordinator for Noah i Stavanger, var blant de som demonstrerte.

Les også

Pelsdyr-skepsis fra KrF-er fordi det «er gitt oss fra Gud og skrevet i stein»

Les også

Nye funn av skadde dyr ved pelsdyrfarmer

- Vi står her for å vise vår støtte pelsvarslerne og den jobben de gjør. De burde ikke blitt straffet i tingretten for å avdekke lovbrudd og de skal ikke dømmes til å betale erstatning til bonden som er ansvarlig for lovbruddene. Tvert om er det viktig for demokratiet at folk får se forholdene bak veggene på disse farmene slik at folk kan gjøre seg opp en mening om denne næringen, sier Johansen.

Advokat Christian Flemmen Johansen (t.v.) representerer er pelsdyrbonden. Advokat Vegard Bø Bahus representerer de fire aktivistene. Foto: Cornelius Munkvik

- Er det greit å bryte loven for å avdekke dette?

- I Noah gjennomfører vi ikke slike aksjoner, men vi forstår godt at folk velger å gjøre det. Det vi får presentert fra pelsdyrnæringen, viser ikke disse forholdene, sier frivillighetskoordinatoren.

Dårlige smittevernrutiner

Pelsdyrbonden som har anket avgjørelsen fra Jæren tingrett om å frifinne aktivistene for erstatningsplikt, ønsker ikke å uttale seg til media før ankeforhandlingene.

LES OGSÅ: Viste skrekkbilder i Jæren tingrett

I Jæren tingrett pekte Ellefsen på hjelpeplikten i dyrevelferdsloven da han ble konfrontert med at de fire aktivistene tok seg inn på farmen. Tor Grobstok, som også demonstrerte utenfor Stavanger tinghus, mener det er helt nødvendig å gjennomførte kontroller av typen som er grunnlaget for tvisten.

Sabina Huanca Johansen i Noah var blant dem som demonstrerte foran Stavanger tinghus. - Jeg er her for å støtte Nettverk for dyrs frihet, sier hun. Foto: Cornelius Munkvik

- Vi skulle naturligvis ønsket at det ikke var nødvendig gjennomføre disse inspeksjonene. Vi bruker ferie og fritid for å gjøre dette. Inspeksjonene er imidlertid helt nødvendige. Hvis ikke ville vi ikke hatt innblikk i hva som skjer i pelsdyrnæringen, sier Grobstok.

Angående smittevern mener han at bøndene selv utgjør en større risiko enn aktivistene.

- Flere bønder har selv dårlige smittevernrutiner. Det er flere ganger påvist av Mattilsynet.

Ikke så bra

I Jæren tingrett forklarte Ellefsen at Nettverk for dyrs frihet alltid brukte smittevernutstyr. Bruken av smittevernutstyr var blant temaene som sto sentralt i advokat Christian Flemmen Johansen, som representerer pelsdyrbonden, sitt innledningsforedrag.

Han la også frem dokumentasjon om at aktivistene hadde vært på flere farmer.

To dager er satt av til ankeforhandlingene. Det er ventet at pelsdyrbondens sivile krav blir lavere enn det var i tingretten, men i tillegg vil det bli lagt ned påstand om at aktivistene dekker saksomkostningene.

Publisert:
 1. Jæren tingrett
 2. Pelsdyrnæringen
 3. Gulating lagmannsrett
 4. Stavanger tinghus
 5. Mattilsynet

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne (18) til sykehus etter ulykke i Sola

 2. Nye tilfeller mandag kveld: 47 smittede og minst 920 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

 3. Hva skjer med smittetallene i Stavanger? Smittevernoverlegen forklarer

 4. Ansatt smittet på sykehjem i Stavanger

 5. – Jeg går bare mye dypere inn i depresjon

 6. 60-tallshjem forvandlet til moderne hus: – Jeg bestemte meg med én gang – dette var huset for meg