Google har rettet Preikestolen-feil og Forsand har satt opp nytt skilt

Den lille grenda Fossmorks 15 minutters berømmelse er trolig over. Google har rettet kartfeil, og kommunen har satt opp skilt som sier: «This is not Pulpitrock».

Kommunen har satt opp dette skiltet et kvarters kjøring etter Lysefjord-brua, i håp om å stanse turistene før de havner på den bratte og smale veien opp til grenda Fossmork. Foto: Forsand kommune

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:

Småbruker Helge Fossmark har tatt det med et smil. Foto: Pål Christensen

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Aftenbladet fortalte i forrige uke historien om at karttjenesten Google Maps har sendt flere hundre preikestolturister på ville veier. Nærmere bestemt inn på en smal, svingete blindvei på østsiden av Lysefjorden – og ikke på vestsiden av fjorden, der den verdensberømte fjellformasjonen faktisk befinner seg.

Helge Fossmark fra Stavanger, som har et småbruk i grenda Fossmork, har de siste årene tatt det hele med humør og guidet villfarne turister til et utsiktspunkt, der de kan se Preikestolen på motsatt side av fjorden.

Les også

Google lover å rette feilen – men aner ikke når

Ved småbruket Fossmork så man seg nødt til å sette opp skilt om at turistene var på bærtur. Nå har Google rettet feilen i sin søkemotor. Foto: Pål Christensen

Fossmark forteller at det i turistsesongen gjerne har kommet 10–15 biler inn til Fossmork daglig, mens de altså har hatt Preikestolen som reisemål. Fordi de har stolt på Google Maps har de blitt ledet til ei lita grend i enden av en svært smal og svingete vei. Veien er fryktelig dårlig, for å si det forsiktig.

Les også

Google til kamp mot «fake news»

Det har vært en smal vei å kjøre for turister som har stolt på Google Maps i sin iver etter å se ett av verdens fremste turistmål. Foto: Pål Christensen

Google svar til Aftenbladet

Aftenbladets omtale av kartfeilen skapte avisoverskrifter internasjonalt. Det var likevel usikkert om og når Google ville rette feilen. I dag, mandag, bekrefter Googles kommuniasjonsleder i Norge, Helle Skjervold, at feilen skal være rettet.

«Nå ser det ut til at feilen i Google Maps er ryddet opp, og at man kommer til rett sted både dersom man skriver inn Preikestolen og Preikestolen, Sandnes,» skriver Skjervold til Aftenbladet.

Et søk bekrefter at feilen er rette.

På spørsmål om det var den internasjonale presseomtalen som fikk fart på Google, eller om hvem som helst kan melde inn kartfeil og få dem rettet, svarer Googles norske talskvinne følgende på sms mandag ettermiddag:

«Alle kan påpeke feil i Google Maps-tjenesten, brukere over hele verden gjør dette hver dag - uavhengig av presseomtale eller hva slags sted det dreier seg om. Dette gjør brukerne enkelt i Maps-appen, og vi jobber hele tiden for å forbedre karttjenesten gjennom å utbedre både små og store problemer som dette. Vi har tekniske team over hele verden som jobber med denne typen problemstillinger, og i noen tilfeller benytter de seg også av lokalekspertise for å fikse bugs.»

– Jeg ser jo for meg kona og mannen som sitter i bilen og krangler om hvorvidt de er på rett vei. Så kommer skiltet: «This is not the road to the Pulpitrock», humrer Forsands vegsjef. Foto: Forsand kommune

Nytt skilt: «This is not Pulpitrock»

Også Forsand kommune setter inn tiltak for å avverge at turister fra hele verden kommer unødig på bærtur. Et stykke før veien til Fossmork smalner inn har kommunen satt opp et gult skilt som sier:

«Dette er ikke veien til

Preikestolen

This is not

the road to

the Pulpitrock»

Les også

Preikestolen Lonely Planet-favoritt

Kan løse ekteskapelige konflikter

Forsands vegsjef Øyvind Storm sier de har snakket om et sånt skilt i tre år, men at kommunen nå skar gjennom. Skiltet er satt opp ved Eidane, rundt et kvarters kjøretur etter Lysefjord-brua.

– Det er like før den smale og kjempebratte kommunale veien begynner. Kjører de inn på den må de jo nesten demontere bobilen for å få snudd, sier Storm.

– Jeg ser jo for meg kona og mannen som sitter i bilen og krangler om hvorvidt de er på rett vei. Så kommer skiltet: «This is not the road to the Pulpitrock», humrer han.

– Så her kan dere bidra til å løse ekteskapelige krangler?

– Stemmer det, sier vegsjef Øyvind Storm.

Les også

 1. Her skyter politiet i Rogaland for andre gang på ett år

Publisert:

Preikestolen nasjonalpark

 1. Google retter kartfeil - og kommunen hjelper villfarne Preikestolen-turister

 2. Status: Nasjonalpark. Hva skjer da?

 3. Google lover å rette Preikestolen-feilen – men aner ikke når

 4. Google Maps leder Preikestolen-turister til liten grend: – På sommeren kan det komme 10–15 biler hver dag

 5. Sikrer den rasfarlige veien til Google-bygda Fossmork

 6. Turist vandret langs E39 på veg til Preikestolen

 1. Preikestolen nasjonalpark
 2. Preikestolen
 3. Google
 4. Lysefjorden
 5. Sandnes