Styret i bedehuset gikk på dagen da Talgje utsatte valget om kirken

Etter et mange timer langt møte i bedehuset på Talgje onsdag kveld, gikk styret av og forslaget om å stenge kirken ute fra bedehuset ble utsatt. Splittelsen i lokalsamfunnet lever videre.

Fult hus på ekstraordinært årsmøte. De fremmøtte hadde ikke ventet dramatikken de fikk servert.
 • Lars Hjalmarsson
  Lars Hjalmarsson
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den lille øya Talgje i Finnøy har fått mye oppmerksomhet rundt valget som skulle taes på bedehuset onsdag kveld. Styret sitt forslag var at kirken ikke skulle få bruke bedehuset til sine arrangementer, fordi kirken driver med vranglære.

Vranglæren, i følge styret på Talgje Bedehus, er at kirken tillater par av samme kjønn å gifte seg.

Styrets forslag om å stenge ute kirken fra bedehuset på grunn av vranglære ble forkastet. De unge konservative i Talgje Bedehus gikk av til fordel for et eldre, mer moderat styre.

LES MER:

Les også

Vil ikke la kirken bruke bedehuset på Talgje - mener likekjønnet samliv er vranglære

To alternative forslag

Styrets forslag var for konservativt for de frammøtte, og kom aldri frem til avstemningen onsdag kveld. Det var to alternativer som kom på bordet.

Alternativ én gikk ut på at ingen som har et syn som tillater ekteskap mellom det samme kjønn skulle få tale eller undervise i bedehuset.

Alternativ to gikk ut på å utsette noe endelig valg, og heller utrede vedtektene frem mot neste årsmøte. Valget falt på alternativ to, med 37 mot 29 stemmer. To valgte å stemme blankt.

LES MER:

Les også

Styret i Talgje bedehus gikk av

Bjarne Ydstebø trakk seg fra styret, men ble igjen og ryddet lokalet etter årsmøtet.

Styret trakk seg

Resultatet av valget førte til at styret i Talgje Bedehus trakk seg med umiddelbar virkning.

– Vi i styret føler at vi er på stedet hvil etter denne avgjørelsen. Av samvittighetsgrunner trekker dermed et samlet styre seg med umiddelbar virkning, sa styrets leder, Bjarne Ydstebø fra talerstolen etter å ha lest opp resultatet.

– Vi følte at det blir for vanskelige arbeidsvilkår for oss. Vi vet ikke hva vi skal forholde oss til. Årsmøtet sender et tydelig signal at de er uenige i at vårt syn på at et mer tydelig skille mellom bedehus og kirke er det beste for begge parter, sier Ydstebø til Aftenbladet i etterkant av møtet.

Han legger til at det ikke er noen dårlig stemning mellom det tidligere styret og resten av forsamlingen.

– Vi kommer fortsatt til å være aktive og bidra i bedehuset, men i spørsmålet vi skulle ta opp i dag, så ville folk vente, det ville ikke vi, forteller Ydstebø.

Les også

I kveld kan samkjønnet ekteskap føre til skilsmisse mellom kirke og bedehus på Talgje

Tor Arne Gard finner noen velvalgte ord i bibelen i det han forteller at det kommer til å bli en ny forsamling på Talgje.

Viktig for fellesskapet

Det ekstraordinære årsmøtet på Talgje Bedehus ble av det langvarige slaget. Møtet begynte klokka 19.30, og Aftenbladets anslag viser at det var et sted mellom 80 og 90 fremmøtte. Når det skulle stemmes for første gang, to og en halv time senere, ble det avlagt 68 stemmer.

I løpet av timene mellom møtestart og første avstemning fikk alle som ønsket ordet lov til å si sitt. En av dem var Silje Aandstad:

– Jeg er sjokkert av denne saken. Det gjør meg vondt. Dette huset er en del av meg, og det er en del av ungene mine. Jeg tror huset kan brukes av flere, så får Gud avgjøre hvem som kommer til himmelen, sier Aandstad fra talerstolen til stående applaus.

LES MER:

Les også

Bedehussaken skaper splittelse på Talgje

Silje Aandstad fikk stående applaus etter sitt innspill fra talerstolen

Aandstad forklarer at hun synes det er en vanskelig sak fordi det berører så mange i lokalsamfunnet.

– Dette huset er viktig for ungene og for fellesskapet her på Talgje. Jeg synes det er synd at dette er en sak som er så vanskelig for styret at de måtte gå av, sier Aandstad.

Midlertidig styre

Etter at kveldens første avstemning endte med at styret i Talgje Bedhus trakk seg, gikk møtet videre med valg av midlertidig styre. Tre medlemmer og en vara ble valgt. Blant dem som ble valgt som medlem er Eilef Gard, det er hans forslag som ble valgt i kveldens første avstemning.

– Jeg synes dette var et ryddig møte med stort engasjement. Jeg respekterer styrets avgjørelse. De hadde gått veldig hardt ut med sitt eget forslag, sier Gard.

Eilif Gard visste ikke at han selv skulle ende opp i styret da han presenterte forslaget sitt.

I følge forslaget som ble vedtatt før den gamle styret gikk av og det nye styret tok over, så skal man se på vedtektene før det ordinære årsmøtet. Det skal avholdes innen utgangen av mars.

– Vi må bare prøve å komme i gang med samtalene. Alle forslag som skal fremmes må meldes inn tre måneder før møtet, så i praksis har vi to måneder på oss, sier Gard.

LES ANDRE RELATERTE SAKER:

Les også

 1. De har kysset siden 1979. Sist søndag fikk de gifte seg

 2. Seland vender ikke tilbake til Gand

 3. Misjonsfolk kan få egen kirke

 4. Håper kirkens homodebatt snart er over

 5. Mener at Bibelen ikke fordømmer homofilt samliv

Publisert:

Bedehusstriden

 1. – Unektelig et stort paradoks at det er dagens «liberale» som opptrer som vår tids mest autoritære

 2. Bedehusstriden: – En sak med mange tapere

 3. Bedehuset på Fogn starter også ny menighet

 4. Ingen kan meir om toleranse i praksis enn folk på små stader. Som Talgje

 5. Her er det nye bedehusstyret på Talgje

 6. «Jeg har aldri viet homofile eller fått spørsmål om å gjøre det, men om noen spør, vil jeg si ja»

 1. Bedehusstriden
 2. Kjønn
 3. Ekteskap
 4. Kirkesamfunn