Betaler skatt med glede

Høyre-politiker og eiendomsinvestor Leiv Rune Mjølsnes blir selv rammet av rådmannens forslag om å innføre eiendomsskatt. Likevel sier han høyt og tydelig ja, fordi han ser hvordan kuttene rammer barn og unge.

Leiv Rune Mjølsnes, bystyrerepresentant for Høyre, er far til Mats (8) og Markus (11) Mjølsnes Øvregård som begge er elever på Stangeland skole. Han har også en Mjølsnes mener eiendomsskatt er den eneste riktige når han ser hvordan kuttene rammer skole, barn og unge.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
 • Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Dette handler om å bidra til fellesskapet. Denne skatten betaler jeg med glede når jeg ser hvor alvorlig situasjonen nå er i Sandnes, sier Mjølsnes.

Han er medeier i flere næringseiendommer i Sandnes og vil selv måtte betale en eventuell eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendom.

– Nå er det et valg mellom pest eller kolera. Rådmannen tar fra disposisjonsfondet for å tette hullene i budsjettet, og likevel er det så vidt vi går i balanse. Som folkevalgte politikere har vi et ansvar for å sikre en god kommuneøkonomi. Nå er det ikke tid for å være populistisk. Jeg tror vi alle er enige om at penger fra en eiendomsskatt vil gå til ting som er den beste investering; barn og unge, sier Mjølsnes.

Burde kommet før

Han har foreløpig ikke regnet på hva han må betale om den nye skatten blir innført.

– Eiendomsskatt burde blitt innført i gode tider, men nå har vi ikke lenger noe valg. Jeg ser hvordan kuttene i skolene påvirker lærerne. Dette er alvorlig.

Les også

Skatte-kua må slaktes

Som Høyre-mann innrømmer han at eiendomsskatt ikke står øverst på ønskelisten, men må man, så må man. Skatt på bolig er derimot uaktuelt for Mjølsnes.

Ikke kontroversielt

– Om posisjonen klarer å sy sammen et budsjett uten eiendomsskatt, så skal de få min støtte, men det klarer de ikke.

355 av 428 norske kommuner har eiendomsskatt i en eller annen form.

– Sandnes gjør altså ikke noe kontroversielt ved å innføre eiendomskatt. Hvor ofte hører du om bedriftseiere som etablerer seg i Sandnes fordi vi ikke har eiendomsskatt? De færreste tar dette med i regnestykket når de bestemmer seg for lokasjon, mener Mjølsnes.

Et lite håp

Økt arbeidsledighet og skattesvikt påvirker kommuneøkonomien i Sandnes så negativt at rådmann Bodil Sivertsen har sett seg nødt til å foreslå eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendom. Forslaget ble lagt på bordet da hun presenterte økonomiplanen for perioden 2017–2020 på Fredheim arena onsdag.

Les også

Wirak avviser eiendomsskatt

– Vi håper posisjonen ser at det er hensiktsmessig å innføre eiendomsskatt nå. Det er et logisk tidspunkt også i forhold til den ønskede sammenslåingen med Forsand, sier Sivertsen.

Hun minner om at eiendomsskatten i Forsand utgjør 44 millioner kroner.

– Skal vi avvikle eiendomsskatten i Forsand ved en sammenslåing, må vi redusere tilsvarende på driften, sier rådmannen.

Rådmann Bodil Sivertsen under onsdagens presentasjon av økonomiplanen i Fredheim arena.

– Det finnes ikke mange alternativer for å øke inntektene, og jeg har behov for å si at dette ikke er et lettvint forslag. Jeg kjenner de politiske standpunktene og vet at mange bedrifter ikke har de beste marginene, sier Sivertsen.
Hun vil skattelegge 746 verk, bruk og næringseiendommer.

30 mill. kr. i 2018

- Det er ikke forsvarlig å foreslå ytterligere kutt nå. Vi har allerede lagt opp til en reduksjon i driftsbudsjettet på 185 millioner innen 2019. Det begynner å smerte, og samtidig ønsker vi å se effekten av den reduksjon og omstilling som er vedtatt, sier Sivertsen.

Hun har i sitt forslag til økonomiplan bakt inn de inntekter eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendom vil gi. Et forsiktig anslag er at skatten vil gi 30 millioner i inntekter fra 2018.

Det først året er det kun anledning til å ta 2 promille av takst i skatt. Skatten kan gradvis øke til 7 promille. Dersom eiendomsskatten ikke innføres, mener rådmannen netto driftsresultat for Sandnes kommune blir negativt i 2018.

Rådmannen legger til at hun også ønsker seg eiendomsskatt på bolig, dette kunne gitt ytterligere 40 millioner kroner i inntekter til kommunen.

Her kan du lese mer om Sandnes-budsjettet:

Les også

 1. Lånegjelden øker over én milliard

 2. Sandnes senker investeringsnivået med 1 milliard kroner

 3. Dette blir dyrere for Sandnes-innbyggerne

Publisert:
 1. Bodil Sivertsen
 2. Eiendomsskatt
 3. Kommuneøkonomi
 4. Omstilling
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. 41 smittet på bedehus-basar

 2. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 4. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

 6. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig