Flere skader seg ved Preikestolen

Det har blitt mer å gjøre for Norsk Folkehjelp ved Rogalands største turistattraksjon.

Publisert: Publisert:

De fleste skadene ved Preikestolen er ankelskader.

Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi har hatt 10-12 turer til nå i år. Det meste har vært brudd i ankler eller folk som har gått seg vill, sier Tor Egil Siem, sanitetsleder ved Norsk Folkehjelp Strand og Forsand. I hele år hadde de 11 aksjoner totalt i hele området.

Les også

[No available link text]

Mange turister

— Det har økt betraktelig vil jeg si, og årsaken er først og fremst at når så mange turister kommer, må man kanskje forvente at noen vil skade seg og være uheldige, sier han.

— Burde folk forberedt seg bedre?

— De vi henter er ofte både godt kledde og har godt fottøy. Det hender innimellom at noen ikke har det rette fottøyet på seg, men stort sett er folk flinke til å kle seg. Det er få som har med seg kart på en sånn tur, men løypa er godt merket, sier han.

På et bæreoppdrag er Norsk Folkehjelp 6-9 mann, på en leteaksjon er det "dess flere, dess bedre". De blir tilkalt dersom det ikke er mulig å fly med helikopter.

— Mange er bare uheldige. Det skjer mer når det er vått i været og dermed glatt. Man må nesten forvente litt av det når det er så mye turister.

— Stemmer det at folk går med høye hæler?

— Ikke høye hæler, men sko som ikke egner seg til å gå opp med forekommer. Men vi henter dem uansett, og tenker ikke mer over skovalg, sier han.

Les også

[No available link text]

— Ikke unaturlig

Politiet har til nå i år registrert seks tilfeller av folk som har skadet seg eller gått seg bort på Preikestolen. I hele fjor hadde de fire.

— Når man ser på antall mennesker som besøker området er det ikkeunaturlig at en får en del oppdrag, dette må vi bare akseptere. Men det er viktig at vipåtar ossansvar for de besøkende og at de føler seg velkomne og blir behandlet for det de er, våre gjester, sier Odd-Bjørn Næss, lensmann i Strand og Forsand.

Meldingene om skadde går til politiets operasjonssentral, som videre kaller ut mannskaper.

Les også

[No available link text]

Travelt i helgene

Stein Wikøren, redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, sier det ikke er store ressursene som brukes på Preikestolen. Han sier deres oppdrag bare er å hente dem ut.

— En viss andel skader vil det alltid bli. Man kan ikke stå og kontrollere skotøyet til de som går. Hvis det skjer noe annet samtidig, prioriterer vi selvfølgelig det, sier han.

Norsk Luftambulanse har fra første april til første september hatt 19 alarmer om fallulykker ved Preikestolen. Dette er først og fremst ankelskader.

— Det har vært en normal sommer for oss. I perioder tar dette mye energi, spesielt i helgene når det er travelt fra før. Hvis vi må prioritere mellom en trafikkulykke og en ankelskade, er valget åpenbart, sier Svein Arne Hapnes, seksjonsoverlege ved prehospital på SUS.

Publisert: