Flertallet på Stortinget åpner for gransking av vindkraft

Regjeringspartiene sier nei, men flertallet vurderer å presse gjennom en uavhengig vindkraftgransking – som Tina Bru (H) mener er populistisk.

Tellenes vindkraftverk i Sokndal. Anleggets 50 turbiner med 149 meters høyde produserer kraft for Google, verdens største kommersielle fornybarkunde. Her fra februar 2018.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sitter med nøkkelen og vurderer nå å gå inn for uavhengig gransking av vindkraftsaker på Stortinget.

Ap vil først avvente resultatet av regjeringens gjennomgang.

Les også

Avslørt: Maktkamp, milliarder og grove anklager i vindkraftfylket Rogaland

– Men avhengig av hva de kommer frem til, så er vi ikke fremmed for å be om en uavhengig undersøkelse av noen utvalgte utbyggingsprosjekt, svarer Ruth Grung (Ap) på vegne av seg selv og Hadia Tajik (Ap).

– Vi kommer til å sette oss ned og ta en vurdering av et slikt krav. Vi får ta dette opp i stortingsgruppen og konkludere etter det, sier Terje Halleland (Frp).

Ruth Grung (Ap) er medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
Les også

Rødt krever uavhengig gransking etter avsløringer om vindkraft i Rogaland

Grove anklager

Rødt-kravet om en uavhengig gransking av alle konfliktfylte planlagte og tillatte vindkraftverk kommer etter Aftenbladets gjennomgang av vindkraftsaker i Rogaland og bekymringer Rogaland fylkeskommune har sendt til Stortinget. Fylkeskommunen har anklaget Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED) for lovbrudd og tvilsom omgang med regelverk, konsesjoner og konsekvensutredninger.

NVE, OED og olje- og energiminister Tina Bru (H) avviser alle alvorlige anklager om brutte lover og forskrifter og saksbehandlingsfeil.

Lars Haltbrekken og SV sier ja til uavhengig vindkraftgransking.

– Ja, vi støtter gransking, bekrefter pressekontakt Nils Mørk (MDG).

Det gjør også SV. Lars Haltbrekken (SV) vil ha en grundig gjennomgang av bekymringene fylkeskommunen har sendt til Stortinget.

– Dette er en typisk sak som viser hvorfor vi trenger en Miljøklagedomstol. Det har SV fremmet forslag om på Stortinget, og vi jobber videre for å få gjennomslag for det. Sverige og Danmark har en slik Miljødomstol. Det er på høy tid vi også får det, sier han.

Skal vi danse-profilen Sandra Borch (Sp) er medlem i energi- og miljøkomiteen.

Sandra Borch (Sp) sier på generelt grunnlag at det er bekymringsfullt dersom både kommuner, fylkeskommune og Fylkesmannen fremsetter anklager om lovbrudd og saksbehandlingsfeil.

– Det er ikke beroligende at Bru bekrefter at det kan være gjort betydelige endringer fra konsesjon til bygging. Dette viser jo bare hvor viktige de endringene vi tar til orde for gjennom vindkraftmeldingen, er. Det er vanskelig å si konkret ja eller nei uten å kjenne de konkrete forholdene bedre. Men vi er åpen for å støtte en uavhengig granskning, sier Borch.

Terje Halleland (t.v.) og Jon Georg Dale sitter begge i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Mange svakheter

Dersom Ap og Frp sier ja, er flertallet for gransking i boks selv uten Senterpartiet.

Halleland (Frp) velger å stole på at OEDs gjennomgang er seriøs og grundig. Den har ikke funnet grunnlag for å trekke noen konsesjoner tilbake.

– Men jeg ser jo fryktelig mange svakheter i konsesjonssystemet som har regjert til nå, og hvor store konsekvensene kan bli, sier Halleland.

– Det virker som om det er et stort sprik i lovforståelsen mellom lokalt og sentralt nivå?

– Jeg har ikke juridisk bakgrunn og har ikke tenkt å få det heller, men vi må bruke apparatet vi har og stole på det vi får derfra. Her synes jeg det har vært litt rare begrunnelser der en fraviker fra loven.

– Hva tenker du om at departementet undersøker NVE og i siste instans seg selv?

– Jeg forstår spørsmålet veldig godt. Alt dette blir veldig tillitsbasert.

– Men det er jo tilsynelatende ikke mye tillit til systemet?

– Enkeltaktører har ikke det, nei, men til forvaltningen skal man alltid ha den tilliten.

– Hva stemmer Frp om Rødt legger fram forslaget om uavhengig gransking i Stortinget?

– De konkrete tingene som er kommet fram, tar vi på alvor. Vi vil vurdere kravet og bli enige i stortingsgruppen, sier Halleland.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes (i midten i skinnjakke,) besøkte i oktober den lokale aksjonslederen Marit Brevik for å sette seg inn i planene om Faurefjellet vindkraftverk i Bjerkreim. Mímir Kristjánsson, partiets toppkandidat i Rogaland, var også med på befaringen

– Populisme

Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF sier alle nei til Rødt-kravet.

Høyres stortingsgruppe viser til svar fra Tina Bru, som mener Rødt-kravet er populistisk.

– Jeg mener det er både uansvarlig og helt grunnløst å stille spørsmål ved integriteten til departementet og forvaltningen på denne måten. Vi har fulgt opp Stortingets vedtak fra juni på en svært grundig måte og gått inn i de mest kontroversielle sakene. Jeg gjentar også at flere av sakene har vært prøvd for retten uten at saksøkerne har fått medhold, sa Bru til Aftenbladet.

Ketil Kjenseth (V) leder energi- og miljøkomiteen.

Ketil Kjenseth (V), leder i energi- og miljøkomiteen, sier Venstre ikke vil støtte en slik gransking og viser til at komiteen denne uken ferdigforhandlet det nye konsesjonsregelverket.

– Jeg har besøkt flere av vindparkene på Jæren og kjenner konfliktene som har vært både der og andre steder i landet. Derfor har jeg vært en pådriver for meldingen, som foreslår mange riktige innstramminger. I tillegg har vi nå strammet til ytterligere i Stortinget ved at vi nå gir vi kommunene ansvar for å avklare arealer før det kan gis konsesjon, sier Kjenseth.

Han mener dette i praksis er en kommunal vetorett i plan- og bygningsloven.

– Hvis en utbygger får konsesjon, må den effektueres innen fem år, og det blir liten mulighet til å gjøre endringer i prosjektet underveis. Fylkesmannen får også et større ansvar for kontroll og tilsyn med dem som skal utføre naturkartlegging. I tillegg avvikles alle økonomiske insentiver for utbyggerne, slik som grønne sertifikater og gunstig avskriving, sier han.

Tore Storehaug (KrF) er medlem energi- og miljøkomiteen.

Tore Storehaug (KrF) sier nei og viser til at Stortinget allerede har fått en gjennomgang.

– Flere av sakene og prosessene har også vært prøvd for retten. Utfordringen har vært at regelverket som ligger bak flere av konsesjonene, ikke har vært godt nok. Derfor har regjeringen lagt fram en stortingsmelding med innstramminger av regelverket, og vi har styrket innstramminger gjennom enighet mellom regjeringspartiene og Frp på Stortinget, sier han.

Les også

 1. Maktkamp, milliarder og grove anklager

 2. Rødt krever uavhengig gransking etter avsløringer om vindkraft i Rogaland

 3. Slik blir det nye vindkraft­regimet i Norge

 4. Tidligere aksjonsleder melder seg ut

Publisert:
 1. Vindkraft
 2. Tina Bru
 3. Ketil Kjenseth
 4. Lars Haltbrekken
 5. Terje Halleland

Mest lest akkurat nå

 1. Norge er åpnet opp – festen godt i gang i Fargegata

 2. Oilers taper for VIF. Etter et voldsomt Oilers-press i de to siste periodene. Men Oilers fikk aldri pucken i mål

 3. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 4. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand

 5. – Det må jo bli litt mer byturer fremover. Vi har savnet å kunne samles

 6. Berntsen: – Vi ga klar beskjed i pausen og fikk respons