Neppe Moria-flyktninger til Norge i år

Etter at Moria-leiren brant ned i september lovet regjeringen å hente 50 flyktninger fra Hellas til Norge. Men de 50 vil neppe komme til Norge før neste år.

Den overfylte Moria-leiren på Lesvos brant i september. Først på nyåret kan Norge ta imot 50 asylsøkere fra denne leiren.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Vi kan ikke bare hente folk, sier justisminister Monica Mæland (H).

Meldingen kom i Stortingets spørretime sist onsdag.

Lederen i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen (SV) ba Mæland gjøre rede for arbeidet som gjøres for å hente 50 asylsøkere, som vil få opphold i Norge, fra flyktningleirer i Hellas.

Nå venter Utlendingsdirektoratet (UDI) på å få en liste over aktuelle kandidater for relokalisering gjennom EU-kommisjonen, så det er uklart når de første asylsøkerne kommer til Norge. Men det drøyer trolig inn i 2021, opplyser UDI til Vårt Land.

I mai sa regjeringen at de skal hente ut «sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold» fra flyktningleirer i Hellas. I september, kort tid etter at Moria-leiren brant, sa KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad at regjeringen skal hente 50 flyktninger fra Hellas og at de skal få sin asylsøknad behandlet i Norge.

Kriteriene fra regjeringen er blant annet at søkerne er fra Syria og at de tilhører en familie med mindreårige barn som kan reise samlet til Norge.

Les også

 1. – Kor mange er nok? 500? 5000? Heile Moria?

 2. «50 er ikke nok. Ikke 500 heller. 5000 er ikke nok. Sett fra Norge er det egentlig aldri nok.»

 3. – Vi snakker ren nød­hjelp nå, til Hellas og flykt­ningene fra Moria­leiren. Andre dis­kusjoner får vente

Publisert:
 1. Moria
 2. Flyktninger
 3. Utlendingsdirektoratet

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Deilig varme og dyre syklister

 3. Hvem er den mystiske Jan, og hva dukker opp på Kvitsøy nå?

 4. Savnet mann er funnet i god behold

 5. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 6. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.