Vil fjerne taket på 200 cruise-anløp i Stavanger i året

I et ekstraordinært styremøte ble det enighet om å be kommunen fjerne taket på 200 cruiseanløp i året.

Foto: Jarle Aasland

  • Ingvild Lygren
Publisert: Publisert:

Under et ekstraordinært styremøte onsdag ettermiddag ble Høyre og representanter fra Sola kommune og Randaberg kommune enige om å fjerne cruise-taket på 200 anløp årlig til havnen i Stavanger.

I september i fjor vedtok Stavanger formannskapet at anløpstallene fra 2018 og 2019 ikke skal overskrides. I dag ba Stavangerregionen Havn IKS Stavanger kommune om å omgjøre vedtaket frem til en handlingsplan ligger klar.

– Feil måte å gjøre det på

– Reiselivsnæringen ligger med brukket rygg og det er 20 prosent arbeidsledighet i næringen. Derfor mener vi at det å ha et tak som må avvise skip på dager der det bare ligger én cruisebåt i havnen, er feil måte å gjøre det på, sier varamedlem John Peter Hernes (H) i Stavangerregionen Havn IKS til Aftenbladet. Han møtte for medlem Sissel Knutsen Hegdal (H).

Han sier at Høyre ikke er uenige om at det bør komme begrensing på anløp slik at det ikke blir en opphoping av cruiseskip i Stavanger, men mener at et tak på 200 skip årlig ikke er den rette begrensningen.

En grense på antall skip og passasjerer per dag eller uke, mener han er en mer fornuftig måte å begrense cruisetrafikken på.

– Å sette et tak på 200 skip mener vi blir feil slik verden er nå, sier han.

Les også

Høyre har konkrete grep til det beste for både turist­­næringen og serverings­­bransjen

Les også

Hardt ut mot cruise-tak på 200 skip i året

Kritisk

Mímir Kristjánsson (Rødt) er også medlem i styret i Stavangerregionen Havn IKS. Han er kritisk til at cruise-taket kanskje fjernes.

– Når den største eieren, Stavanger kommune, som eier over 80 prosent, kommer med et så tydelig signal, mener jeg vi som sitter i havnestyret bør følge det opp, sier han.

– Dette angår først og fremst Stavanger. Vi kan ikke ha det slik at Høyre sammen med Sola og Randaberg kan bestemme hvor mange skip som skal anløpe havnen i Stavanger, sier Kristjánsson.

– Snever og firkantet

Hernes opplever derimot ikke at han med fjerningen av cruise-taket har gått imot Stavanger kommune sine ønsker.

– Jeg opplever at tolkningen var snever og firkantet, og at de ønsket et bredere tak på anløp. 200 per år er feil sted å begynne. Det er viktigere å se på antall anløp per dag, sier han og legger til:

– Nå har havnestyret sendt saken tilbake til Stavanger kommune til en politisk debatt. Det er ikke en god miljøpolitikk at båtene anløper Sandnes istedenfor Stavanger på dager der det gjerne ikke er skip i Stavanger. Hvordan det bidrar positivt for næringslivet i Stavanger, skjønner ikke jeg.

Siste ord i saken er ikke sagt ennå. Både Hernes og Kristjánsson er enige om at det vil komme et cruise-tak i Stavanger på et eller annet tidspunkt, og det arbeides allerede med en handlingsplan hvor et mer dynamisk tak vurderes.

Rettelse i saken, 30.03, 12.15: Taket på maks 200 cruiseanløp er ikke fjernet ennå. Styret i Stavangerregionen Havn IKS har bedt Stavanger kommune om å revurdere vedtaket frem til en ny handlingsplan er klar. Denne handlingsplanen vil blant annet inneholde en tålegrenseanalyse av hva byen tåler av mengde cruisegjester. Politikerne i Stavanger har ikke tatt stilling til havnestyrets forespørsel ennå. Derfor gjelder ennå taket på 200.

Publisert:
  1. Cruiseskip
  2. Cruisetrafikk
  3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. De betalte 750.000 kroner i leie for russe­bussen. Så kom smitten og en sabotasje

  2. Viktig vekker for Sandnes Ulf da Bryne spilte på seg selvtillit

  3. Denne elbilen får omstridt bensin­motor

  4. Råkjører tatt i 191 km/t i 60-sone – kan miste lappen for alltid

  5. Sofie og vennene tar av seg russedressen: – Føles som en «walk of shame»

  6. Tidligere dørvakt fra Gjesdal får mektig Frp-verv