Stort flertall for å øke takstene for eiendomsskatt i Stavanger

De aller fleste må betale mer, mens noen også får betale mindre i eiendomsskatt enn før, etter at kommunestyret i Stavanger mandag vedtok nye takster.

Karl W. Sandvig (Pp) kritiserte eiendomsskatten i kommunestyret mandag, men fikk lite gehør hos flertallet.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:

Endringene kommer etter at snaut 60.000 eiendommer i Stavanger er omtaksert av en fagnemnd. Det er 15–16 år siden forrige gang eiendommene ble taksert, og på den tiden har for eksempel boligenes verdi økt kraftig.

Slår ulikt ut

– Endringene vil slå ulikt ut i de ulike delene av kommunen. I gamle Stavanger kommune vil de aller fleste måtte betale mer i eiendomsskatt, mens i Finnøy vil mange betale mindre enn før, sier Jon Ola Syrstad (MDG), leder av Sakkyndig nemnd for eiendomsskatt i Stavanger kommune.

Tar man utgangspunkt i en enebolig på 120 kvadratmeter med ett mål tomt, blir regnestykkene slik:

 • I tidligere Stavanger kommune blir det en økning i eiendomsskatten på 11 prosent, fra 3375 kroner i 2019 til 3749 kroner i 2021.
 • I Rennesøy kommunedel må man betale 1021 kroner for en tilsvarende eiendom, mot null i den gamle kommunen.
 • I Finnøy får man derimot en reduksjon på 55,3 prosent. Mens man betalte 5250 i 2019, slipper man nå med 2348 kroner.

Redusert skattesats

Samtidig reduseres skattesatsen fra 3,0 til 2,3 promille, noe som hevdes å holde kommunens samlede inntekter fra eiendomsskatt på omtrent samme nivå, om lag 300 millioner kroner i året.

Den enkelte huseier vil få ny skatteseddel tilsendt i løpet av kort tid.

Først fra og med skatteåret 2024 er det imidlertid mulig for kommunestyret å endre på vedtaket og eventuelt øke eller redusere skattesatsen igjen eller endre bunnfradraget på 400.000 kroner.

Dette fordi det i perioden skal skje en harmonisering, slik at alle de tre tidligere kommunene, Stavanger, Rennesøy og Finnøy skal innarbeide det samme regelverket.

Vil fjerne eiendomsskatten

I kommunestyret mandag var det kun Fremskrittspartiet (Frp) og Pensjonistpartiet (Pp) som stemte for å avvikle eiendomsskatten, og det allerede fra september i år.

– Vi i Pp har som Frp jobbet for å fjerne eiendomsskatten så fort som mulig. Stavanger kommune har store overskudd, sist år opp mot en halv milliard i et vanskelig år. Det forteller at vi har økonomi til å fjerne eiendomsskatten, en økonomi som ventelig vil gå enda mer oppover når pandemien er slutt, sa Karl W. Sandvig (Pp).

Forslaget fikk 7 av 67 stemmer og falt.

Høyre, KrF og Venstre hadde en annen variant der de i et tilleggsforslag ønsker å se på redusert eiendomsskatt på sikt.

– De som betaler denne skatten, de har betalt skatt en gang før. På inntekten sin. Nå må de betale skatt på huset sitt, sa Henrik Halleland (KrF).

Også dette forslaget falt.

Les også

Nå skal eiendomsskatten spikres i nye Stavanger

Les også

Nå får alle i Stavanger ny takst på eiendommen

Les også

Hvem skal betale eiendomsskatt i nye Stavanger?

– Svært moderat eiendomsskatt

Dermed ble det flertallspartiene som, ikke direkte overraskende, fikk flertall for for å gå for kommunedirektørens innstilling.

– For Ap er ikke eiendomsskatten et mål, men et middel til et mål. Vi har en svært moderat eiendomsskatt sammenliknet med andre byer. Den gir faste, forutsigbare inntekter, og er med på å finansiere alt fra eldreomsorg til barnehager. Nå fryser vi den i tre år på grunn av harmoniseringsprosessen, og gir dermed forutsigbarhet til næringslivet. Det har vært kraftig prisstigning på boliger i Stavanger. Da er det ikke unaturlig at vi retakserer hus som sist ble taksert i 2006. All honnør til alle de som har vært med å innhente alle disse dataene, sa Dag Mossige (Ap).

Tor Bernhard Harestad (Frp) kom med et hjertesukk fra Rennesøy:

– Vi ble lovet ingen eiendomsskatt. Derfor stemte folk for kommunesammenslåing. Folk er blitt ført bak lyset. Rennesøy hadde aldri eiendomsskatt. Vi kjempet med nebb og klør for å slippe, men nå er vi oppi det, sa Harestad.

Les også

 1. Fortsatt piggdekkavgift i Stavanger

 2. Coop bygg fikk ja til nybygg på Krossberg

Publisert:
 1. Tor Bernhard Harestad
 2. Kommuneøkonomi
 3. Dag Mossige
 4. Kommunesammenslåing
 5. Eiendomsskatt

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 6. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt