Slik unngår kreftsyke underernæring

Da Grete Heggheim hadde kreft, raste vekten 15 kilo. Nå hjelper hun andre til å få i seg nok mat. Underernæring er et stort problem for mange kreftpasienter.

Publisert: Publisert:

-Det er lettere å forhindre vekttap enn å få tilbake kiloene med muskler som forsvant, sier Henriette Walaas Krogh, som er klinisk ernæringsfysiolog i Kreftforeningen. Her lager hun energirik mat sammen med Grete Heggheim. Foto: Anders Minge

 • Anders Minge
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Når maten vokser i munnen, gjelder det å lage den lekker, fargerik og smakfull. Dessuten må man ikke mase så mye om mat, men prøve å skape kos rundt måltidet, sier 60-åringen.

Annenhver uke jobber hun som frivillig på Vardesenteret i Stavanger, en møteplass for kreftpasienter og pårørende. Senteret tilbyr blant annet kurs i matlaging og fysisk trening.

Høyere dødelighet

Ifølge Nasjonalt råd for ernæring er hver tredje pasient i norske sykehus underernært, eller i risiko for å bli det, noe som kan føre til økt sykelighet, lengre sykehusopphold og høyere dødelighet.

Helsedirektoratet anslår at 75 prosent av kreftpasienter har et betydelig vekttap, som gjør dem særlig utsatt for underernæring.

Risikoen avhenger av kreftdiagnose, hvor alvorlig sykdommen er og varighet av behandlingen.

Heggheim hadde blodkreft, men etter en beinmargstransplantasjon er hun nå helt frisk.

– Jeg husker ennå den gode følelsen av det første måltidet. Det var en tomatsuppe, servert på Rikshospitalet i Oslo.

Mer energi og protein

Henriette Walaas Krogh er klinisk ernæringsfysiolog i Kreftforeningen. Jevnlig leder hun kurs i kosthold for kreftsyke og pårørende. Hun ønsker å formidle at syke kan spise helt vanlig mat, men tilpasse matvarevalgene og rettene etter hva og hvor mye de klarer å spise.

– Manglende matlyst rammer veldig mange kreftpasienter. Målet er derfor å få i dem så mye energi og proteiner som mulig - gjerne i så små porsjoner som mulig.

Mengden mat sier ikke noe om hvor mye energi eller kalorier maten inneholder.

– Er det matvarer man bør unngå hvis man sliter med underernæring?

– Å sette opp ja og nei-lister, anbefaler jeg ikke. Når mange sliter med å få i seg mat, bør vi som helsepersonell være varsomme med å gi råd som begrenser pasientens valgmuligheter, Kreftpasienter får mange velmenende råd om kosthold, og er selvfølgelig innstilt på å prøve alt for å bli friske. Dette gjør at mange ikke er kritiske nok til rådene de får. Samtidig må håpet og livskvaliteten ivaretas. Men generelt bør man styre unna lettprodukter hvis man sliter med å få i seg nok energi fra maten. Orker du bare ett beger med yoghurt, så er det best å ta det som inneholder mest energi.

– Finnes det et superprodukt hvis man vil opp i vekt?

Energi- og proteinrike matvarer som olje, nøtter, avokado, egg og fløte. Men hver enkelt person er forskjellig, man må derfor ta høyde for individuell tilpasning.

– Hva spør kreftpasienter deg om?

I behandlingen er ofte fokuset på mat og kosthold begrenset. Mange opplever derfor at de står alene, og må finne ut selv hva de må spise. Derfor har vi jevnlige ernæringskurs, nettopp for å lære folk å få i seg nok mat.

Walaas Krogh opplever at mange som blir syke får et ønske om å spise sunt, som grønnsaker, bær og frukt.

– Denne mattypen inneholder mye næring, som vitaminer, mineraler og sporstoffer. Men ikke nok energi og proteiner, som bidrar til at man klarer å opprettholde vekten og forebygge underernæring.

Hun mener at folk gjerne kan spise grønnsaker, bær og frukt som en del av et variert kosthold, men bytte enkelte ingredienser for å gi maten mer energi og protein. I

I supper bytter hun ut noe av vannet med fløte. I tillegg tar Walaas Krogh i et par spiseskjeer med Crème fraîche. Volumet på porsjonen økes ikke, men energitettheten i porsjonen økes kraftig. Orker man bare en porsjon suppe, har energiinnholdet veldig mye å si.

– Kreftpasienter trenger dessuten fiber. Mindre aktivitet, i kombinasjon med medikamenter, gjør ofte fordøyelsen tregere. Fiber, som i fullkornpasta, bidrar til å regulere magen, sier hun.

Walaas Krogh mener og at gode proteinkilder, som skinke og egg, bør være i alle måltider.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Bil i lyktestolpe ved Maxi i Sandnes

 2. Disse landene kan du reise til i sommer

 3. Vannskutere kjørte i Superspeed-bølgene nesten helt til Hirtshals

 4. Trafikkdirigering på E39 ved Hanaleite fra 14.30

 5. – De to naustene til kong Salomo og Jørgen hattemaker

 6. Austbø testes lørdag – Østbø friskmeldt og klar: - Jeg må bare gripe sjansen

 1. Kreftforeningen
 2. Helsedirektoratet
 3. Nasjonalt råd for ernæring
 4. Trening