Blidensolansatt er lettet over hijab-vedtak

Yaha Gapurayeva er glad for at hun har rett til å bruke hijab på jobben. Kommunen vil likevel fortsatt vurdere om de ønsker videre samarbeid med sykehjemmet.

Yaha Gapurayeva har jobbet på Blidensol sykehjem i seks år. Hun er takknemlig for avgjørelsen om at det er diskriminerende å nekte henne å bruke hijab på jobb. (Arkivbilde)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Endelig har rettferdigheten kommet fram. Det er veldig godt å høre at ikke alle tenker sånn som styret på Blidensol, sier Yaha Gapurayeva, som jobber ved Blidensol sykehjem.

– Tusen takk til Likestillings- og diskrimineringsnemnda og Stavanger kommune for at de ser hvordan folk har det, sier hun.

Påkjenning

Sammen med en kollega, klaget Yaha Gapurayeva sykehjemmet inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet etter at Blidensol la ned forbud mot å bruke hijab og andre religiøse hodeplagg i arbeidstiden. De fikk medhold, men styret ved sykehjemmet klaget til Likestillings- og diskrimineringsnemnda. Saken ble behandlet 7. mars.

Torsdag ettermiddag fattet Likestillings- og diskrimineringsnemnda vedtak om at uniformsreglementet til Blidensol sykehjem er i strid med forbudet mot diskriminering på grunn av religion.

Det betyr at nemnda mener at sykehjemmet ikke har lov til å nekte Gapurayeva og andre ansatte å bruke hijab.

– Denne saken har påvirket meg veldig, og jeg har ikke hatt det bra. Men jeg får stor støtte av andre, sier Gapurayeva, som for tiden er sykemeldt. Hun skryter av Blidensol og kaller det den beste arbeidsplassen.

– Jeg er veldig glad i både kollegene mine og lederne, sier hun.

Vurderer samarbeidet

Stavanger kommune forventer nå at Blidensol dropper hijabforbudet.

– Avgjørelsen gjør at vårt syn blir stadfestet enda en gang, nemlig at hijabforbudet ikke er i tråd med gjeldende lovverk. Fra vår side forventer vi nå at Blidensol tar beslutningen til følge, sier kommunaldirektør Per Haarr.

Uansett hvordan sykehjemmet vil forholde seg til vedtaket, vil kommunen vurdere å heve driftsavtalen med Blidensol. Avtalen strekker seg mange år frem i tid, men hvis den blir hevet, skjer det med et tre måneders varsel.

Vi ser at Blidensol ikke forholder seg til Arbeidstilsynet som et statlig myndighetsorgan, og er bekymret for hvordan de håndterer deres pålegg. Det er viktig at de forholder seg til arbeidsmiljølovgivningen. Vi må diskutere og finne ut av hva dette betyr for vår samarbeidsrelasjon. Dette vil være en del av vår vurdering, sier han.

Les også

Blidensol-styret får refs av Arbeidstilsynet

Haarr sier at de vil sette seg ned i løpet av kort tid og vurdere sin relasjon med Blidensol.

– Vi må bruke god nok tid på en så komplisert avgjørelse, men ikke for mye tid, sier han.

God tid

Thomas Middelthon, talsperson for driftsstyret, sier de ikke har hatt styremøte om saken ennå, og vil derfor ikke kommentere avgjørelsen i Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

– Vi vil bruke god tid før vi bestemmer oss, sier han.

Publisert: