Denne 100-lappen ville ikke bussjåføren ha

May Linn Vestbø (21) sier hun ble nektet å ta bussen fordi sjåføren ikke godtok denne hundrelappen. Busselskapet sliter med stadige svindelforsøk.

Her er 100-lappen bussjåføren ikke ville ta imot. Den var revet på to steder og tapet sammen etter den ubehagelige opplevelsen.
 • Thomas Ergo
  Journalist
 • Toralf Sandø
  Økonomijournalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg skulle ta buss nummer 1 klokken 08.27 fra Brosmveien på Hundvåg. Bussen kom på tida. Jeg gikk inn på bussen og hadde hundrelappen klar, men sjåføren bare rister på hundrelappen og ser dumt på meg, sier May Linn Vestbø til Aftenbladet.

Hun skulle på siste forelesning før bachelor-eksamen i engelsk. 21-åringen studerer på Universitet i Stavanger.

— Jeg spurte ham hva problemet var. Da bare ristet han på seddelen igjen, åpnet bussdøren og pekte at jeg måtte gå ut, sier Vestbø til Aftenbladet.

Vestbø sier hun derfor måtte gå hjem igjen for å hente penger som busselskapet ville godta.

— Jeg mener at en hundrelapp har samme verdi, selv om den er litt revet i, sukker studenten.

Hun rakk neste buss et kvarter senere, og kom bare fem minutter for sent på forelesning.

— Mitt poeng er at en bussjåfør ikke kan oppføre seg slik mot en kunde. Jeg ble sint, frustrert og veldig provosert. Det ødela hele dagen min.

Hun sier hun har beskrevet episoden i en e-postklage til Kolumbus.

— Jeg skrev at hvis de vil at folk skal ta mer kollektivtransport, må de ha mer serviceinnstilte sjåfører. Man oppfører seg bare ikke slik mot kunder. At hundrelappen min var revet i, har ingen ting å si, sier May Linn Vestbø til Aftenbladet.

- Passasjer valgte å gå

Administrerende direktør Anders Erik Hansen i Boreal undersøkte saken mandag, etter at Aftenbladet tok kontakt. Han gir en annen framstilling enn Vestbø, etter å ha snakket med sjåføren, som han karakteriserer som "meget hyggelig og erfaren",

— Sjåføren anså seddelen som så skadet at han ikke ønsket å ta i mot den som betalingsmiddel for billett, da den var revet over og teipet. Dette ble passasjeren fortalt av sjåføren på en forsiktig måte. Passasjeren valgte da å umiddelbart forlate bussen, mens sjåføren forsøkte å forklare at hun kunne følge bussen selv om han ikke kunne ta imot seddelen, sier Hansen.

Stadig svindelforsøk

— Vi opplever innimellom svindelforsøk bl.a. med fargekopierte sedler og/eller sterkt skadde sedler.Vi har flere tusen transaksjoner med sedler og mynter hver eneste dag, og sjåførene vil måtte forholde seg til å raskt avdekke hvorvidt sedlene er gyldige eller ikke. De har rett og myndighet til å avvise mistenkelige sedler eller mynter, sier Andersen.

Han oppgir at Boreal jevnlig politianmelder svindelforsøkene. Han har inntrykk av at de utføres av ungdom som ønsker å spare noen kroner - og at det ikke er organisert.

Boreal anbefaler generelt sjåførene å ta med passasjeren om bord, og forklare situasjonen ved en eventuell billettkontroll til kontrolløren. Kontrolløren avgjør da hvorvidt seddelen er gangbar eller ikke.

— På den måten blir ikke passasjerer med misfargede, revne eller skadde sedler skadelidende, ved at de ikke får følge bussen. Det vil selvsagt bli utvist skjønn i slike tilfeller, sier Andersen.

— Sjåførene vil kunne avvise mistenkelige sedler eller mynter grunnet svindelforsøkene vi opplever jevnlig, sier direktøren.

- Uheldig av passasjeren

— Vi synes det er uheldig at hun valgte selv å forlate bussen og ikke fulgte den. Da ville hun ikke vært skadelidende på noen som helst måte, sier Boreals administrerende direktør.

Ved 11-tida mandag kunne han bekrefte at klagen fra May Linn Vestbø var mottatt.

— Den vil bli behandlet i løpet av dagen.

— Vil dere se gjennom videoen, eller ha derec allerede konkludert at sjåføren har rett og passasjeren feil?

— Vi vil se gjennom videoen for å kartlegge episoden. Men som sagt tidligere ble ikke passasjeren nektet å følge bussen, men valgte selv å gå av, svarer Anders Erik Hansen i Boreal.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Hommersåk samles i sorg – igjen

 2. Navnene fri­gitt etter MC-ulykken der to ung­dommer omkom

 3. Myklebust og Jåsund er drabant – men ingen by

 4. Se hvordan lynet beveger seg

 5. Klaveness-dele­gasjon nektet om­bord­stigning på fly til Qatar

 6. Stor økning i døds­ulykker – vegdi­rektøren kaller inn til krise­møte