- Ingen er trygge i Tsjetsjenia

— Ingen steder i Russland er sikre for Dina og sønnen hennes. Tsjetsjenere risikerer å bli utsatt for forfølgelse og angrep.

Publisert: Publisert:

Zoia Grannes.

  • Stavanger Aftenblad
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det er Kaukasus-eksperten, Zoia Grannes, som sier dette. Hun forteller videre at mange tsjetsjenere har forsvunnet de siste årene i dette krigsherjede området. Og hun er ikke alene om å hevde at situasjonen fortsatt er farlig også for familiemedlemmer til opprørere og opposisjonelle.

Kollektivt ansvar

— Situasjonen for dem er blitt verre etter at president Ramzan Kadyrov i Tsjetsjenia offentlig gikk ut og erklærte at familier vil bli gjort til ansvar for opprørernes handlinger. Det er Landinfo, som er Utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, som skriver dette i en rapport de offentliggjorde den 21. mai i år. Presidenten driver en systematisk undertrykkelse av pårørende.

En av de vanligste reaksjonene overfor familiene, er oppsigelser fra jobb eller trussel om det. Dette gjelder spesielt i statlig sektor. Mange mister også sosial status og posisjoner. Landinfo nevner et eksempel, nemlig en skatteinspektør som mistet jobben da sønnen sluttet seg til opprørsbevegelsen. Han mistet også den beskyttelsen han tidligere hadde hatt ved å jobbe for myndigheter.

Oppsøkt om natta

Landinfo refererer også til at familien til opprørere risikerer å bli utsatt for press og trusler. En metode er å storme leilighetene om nettene og forhøre familiemedlemmene. Myndighetene krever også rett som det er at foreldrene eller andre slektninger skal overtale ungdommer som har tilsluttet seg opprørerne, om å komme tilbake "fra skogen". I 2011 skal også flere familiemedlemmer ha blitt tatt med ut i skogen og blitt brukt som levende skjold i jakten på opprørere.

Pårørende er også redd for å melde fra til myndighetene og politi om noen av familiemedlemmene har forsvunnet eller blitt borte. De våger ikke å klage, men prøver heller å betale for å få et familiemedlem ut av fengsel. Ifølge Human Rights Watch risikerer også familiemedlemmer å bli utsatt for husbrenning, vold og og drap.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. - Folk vil få sjokk

  2. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  3. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

  4. For to år siden døde tre mennesker på Sokn camping - denne gangen var det ikke folk i campingvogna da det tok fyr

  5. Hele laget satt i karantene: Toppklubben må stille med juniorlaget

  6. Solskjærs United mistet seieren i overtidsdrama