Toska frifunnet for Bryn-kuppet

<p> David Aleksander Toska (30) er i Oslo tingrett frifunnet for innbrudd i DnB NOR på Bryn, men dømt til tre års fengsel for innbruddsforsøk mot Norsk Medisinaldepot. Frifinnelsen i Bryn-saken skyldes at Toska ble utsatt for ulovlig politiprovokasjon.</p>

  • Ntb
  • Arvid Berentsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

Han er også idømt å betale erstatning på 34,5 millioner kroner til DnB NOR og Telenor etter Bryn-kuppet.

— Vi er godt fornøyd med dommen, sier Toskas forsvarer, advokatfullmektig Linda Margrethe Aasen, til Aftenbladet.

Toska og hans medhjelpere innledet det mye omtalte Bryn-kuppet i månedsskiftet september/oktober 2001 med å manipulerte telenettet i området, slik at alarmen ikke virket slik den skulle.

658 bankbokser ble tømt for til sammen mellom 20 og 28 millioner kroner. Etter å ha manipulert telenettet, tok gjerningsmennene seg gjennom et vindu i bankens lokaler, og derfra boret hull ned i bankhvelvet der bankboksene ble brutt opp.

Til operasjonen trengte Toska og kompanjongen hans et bor som var så stort at det ikke var å oppdrive i Norge. De sendte derfor en kompis (36) til Malmö for å skaffe boret. Vedkommende ble høsten 2004 domfelt for medvirksning til Bryn-kuppet.

Påtalemyndigheten mener det er sannsynlig at flere enn Toska gjennomførte kuppet, men etterforskningen har ikke gitt flere tiltalte i saken.

Oslo tingrett har domfelt Toska for innbruddsforsøket mot Norsk Medisinaldepot natt til søndag 19. november 2000. Gjerningsmenn var nær ved å ta seg inn i et medisinlager som inneholdt større mengder narkotiske tabletter. To av dem ble fersket på medisinaldepotets tak.

En av dem - en mann (27) som også har vært siktet i Nokas-saken - ble i tingretten onsdag dømt til ett års fengsel for medisinaldepotkuppet.

Ifølge tiltalen var medisinalkuppet en grov narkotikaforbrytelse. Oslo tingrett ga imidlertid de tiltalte og forsvarerne medhold i at innbruddsforsøket bare kunne anses som et mindre grovt narkotikalovbrudd.

Toska erkjente de faktiske forhold, men nektet straffskyld i begge sakene. Han mente seg i begge tilfeller utsatt for ulovlig politiprovokasjon.

En Securitas-vekter ga Toska opplysninger om alarmsystemer, sikkerhetsrutiner og bygninger på de to stedene. Disse opplysningene skal ha satt den selvutnevnte hovedarkitekten bak Nokas-ranet i stand til å begå de to kuppene. Securitas-vekteren samarbeidet med politiet.

I Bryn-saken sa retten seg enig i at det hadde foregått ulovlig politiprovokasjon, og frifant derfor Toska for strafskyld. Retten har likevel pålagt ham å betale tilbake utbyttet samt å erstatte de store ødeleggelsene gjerningsmennene gjorde.

I medisinaldepotsaken fikk Toska-forsvarerne ikke medhold i at klienten deres hadde vært utsatt for ulovlog politiprovokasjon.

— Under hovedforhandlingen var hovedfokuset på Bryn-kuppet. Der har retten gitt oss medhold, konstaterer Aasen.

Toska tok betenkningstid og vet foreløpig ikke om han anker dommen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Front mot front-ulykke på E39 ved Runaskaret - tre biler involvert

  2. Posten beholder et postkontor i Stavanger likevel

  3. Mann i 70-årene døde etter å ha falt ned skrent i Strand

  4. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

  5. Berntsen bytter keeper og gjør flere endringer på laget

  6. Åpner parken over Byhaugtunnelen