Gullfisk truer mangfold i Stavanger-naturen

Hindalsdammen på Vaulen renses nå for gullfisk.

Folk som setter ut gullfisker i dammer og vann bidrar til at Stavanger kommune får problemer med å ta vare på det biologiske mangfoldet.

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er dessverre tiden da noen kvitter seg med akvarieinnhold på helt feil måte før de reiser på ferie. Det gir kommunen mye ekstra arbeid og er en fare for mangefoldet. Men også de som dumper hageavfallet i kanten av friområder har gjort ubotelig skade på Stavanger-naturen.

I disse dager forsøker kommunen og frivillige fra Stavanger og Rogaland Jeger- og fiskerforbund å hente opp gullfisk som noen har satt ut i Hindalsdammen på Vaulen.

- At gullfisk-arter nå dukker opp i stadig flere vann og innsjøer, kan komme av at det dessverre er blitt lovlig å ha dem i private dammer. Men det kan også godt hende at folk er gått lei gullfiskbollen sin og pøser innholdet ut i nærmeste vann, sier naturforvalter Vegard Ankarstrand i Stavanger kommune.

Noen kvitter seg med akvarieinnhold på helt feil måte før de reiser på ferie.

Frykter skilpadder

- Vi frykter at det samme kan skje med skilpadder, som nå er blitt lovlig å ha som kjæledyr. Når folk ikke vil ha dem mer, vær så snill å ikke sett dem ut i naturen!

Folk må ta ansvar for å få omplassert eller avlivet kjæledyrene sine, dersom de ikke lenger vil ha dem, mener Ankarstrand.

Les også:

Les også

Se så glade de er for at Jærens rev skal ut i verden som «Hope spot»

Sprøytefri kommune må sprøyte

En annen art kommunen har mye strev med å bekjempe, er parkslirekne, en tilsynelatende stor og flott plante, som er kommet inn i landet via plantesalg og senere tømt ut ulovlig med hageavfall i lokale friområdet. Nå er den blitt forbudt å innføre til Norge, men det er for sent.

Parkslirekne er så hardfør at Stavanger kommune, som ellers ikke bruker sprøytemidler noen steder i offentlige områder, må ta i bruk kjemikalier.

Parkslirekne er så hardfør at Stavanger kommune, som ellers ikke bruker sprøytemidler noen steder i offentlige områder, må ta i bruk kjemikalier.

Les også:

Les også

Derfor er de uten snegler i hagen

Kan få enorme konsekvenser

Folk aner ikke hvilket sjansespill det er å tømme akvariet i et vann eller planteavfall i kanten av et friområde. I Norge er innførte arter som brunskogsneglen, rynkerosen, sitkagrana og vannplanten vasspest blitt store og svært dyre miljøproblemer. 

Flere av disse artene er umulige å fjerne, og de snur opp ned på hele økosystemet der de brer seg. Arbeidet med å bekjempe fremmede arter koster samfunnet millionbeløp hvert år, ifølge Miljødirektoratet.

Les også:

Les også

 1. Også bønder må ta hensyn

Publisert:
 1. Natur
 2. Stavanger kommune
 3. Kjæledyr

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 4. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 5. Så vakkert, så vakkert

 6. Siktet for drapsforsøk etter skyting i Stavanger-restaurant: – Min klient er veldig lei seg