Slik kan du vinne frem med en sak politisk

Førsteamanuensis ved det samfunnsvitenskaplige fakultet ved Universitet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, gir deg fem tips til hvordan du kan vinne frem med en politisk sak.

– Valget er selve kjernen i demokratiet, mener førsteamanuensis ved det samfunnsvitenskaplige fakultet ved UiS, Svein Erik Tuastad.
 • Håkon Jonassen Norheim
  Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
Publisert: Publisert:

1. Valg:

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Rett og slett stemme på det partiet som ligger deg nærmest. Valget er selve kjernen i demokratiet. Det er her også viktig å stemme og passe på at partiene nominerer slik at ulike samfunnsgrupper kommer inn. Det gjelder at du sikrer representasjon i bystyret for de ulike bydelene, ung og gammel og at flere yrkesgrupper som butikkansatte og lærere er med. Ikke bare advokater og business-folk.

2. Bli politiker:

– Bli med i et parti som ligger deg nærmest. Det er ofte ved store saker, som EU-saken, abort-saken eller denne bompenge-saken som får folk med i politikken. Om du blir med i et parti vil du få enda større påvirkning.

3. Ta kontakt med politikere:

– Du kan påvirke ved å ta kontakt med politikere. Om det for eksempel er en skole som mangler sikker overgang for elevene, eller en barnehage som har et stort vedlikeholdsetterslep, kan du ta kontakt med politikere å spør om de kan hjelpe. Dette skal vi ikke undervurdere. Spesielt om du finner politikere som sitter i de rette utvalgene.

4. Bli med i en organisasjon/fagforening:

– Om en sosialarbeider ser at barnevernet har for lite ressurser er det viktig å få sin organisasjon på banen, slik at de kan ta kontakt med politikerne.

5. Media:

– Ta kontakt med journalister og skriv leserinnlegg. Dette er en god kanal. Det virker som om folk ofte er litt redde for om journalister vil skrive om deres sak. Min erfaring er imidlertid at journalister ser det som en viktig del av sitt oppdrag å skrive om saker som ikke har kommet frem på vegne av borgerne. Særlig lokalt.

6. Enkeltsak-aksjoner:

– Her er bompenge-saken et godt eksempel. Folk organiserer seg for å aksjonere for og mot en enkeltsak. Denne typen aksjoner har endret litt karakter på grunn av de sosiale mediene. De sosiale mediene gjør det lettere å mobilisere mot enkeltsaker.

Les også

 1. Time-budsjett byr ikke opp til ny dans for Storgata før om tre år

 2. Nok er nok får svar: - Hvorfor er ikke kollektivtilbudet blitt bedre etter bomringen?

 3. Slik var virkelighetens lykkeland: Se bildene fra starten av oljeeventyret

 4. Nok er Nok inntok bystyresalen

Publisert:
 1. Politikk
 2. Svein Erik Tuastad
 3. Stavanger
 4. Universitet
 5. Demokrati

Mest lest akkurat nå

 1. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 2. – Gratulerer med dagen fra Erik (4 ) og Frida (1)

 3. «Lykkeland»-stjernen skal gjøre noe hun aldri har gjort tidligere

 4. Historisk langt barnetog i Stavanger

 5. – Vi elsker å synge i tog. Alle heier på oss når vi synger «Ja, vi elsker dette landet»

 6. Mangler 6.300 ansatte: - Må gjøres noe nå