Husmannsplassen

Ørjan Omdal har feriert på Ombo så lenge han kan huske. Nå er han i gang med å oppgradere familiens gamle husmannsplass til en moderne hytte.

Publisert: Publisert:

Ørjan og Ingunn Omdal er opptatt av å bevare det gamle, når de nå skal oppgradere husmannsplassen til moderne hytte. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Kine Haukali
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En kort stigning fra husmannsplassen kan vi skimte Bandåsen, som er Ryfylke-øyenes høyeste fjelltopp med sine 513 m.o.h. Foto: Jonas Haarr Friestad

- Her har det vært et sauehus, og visstnok hadde de sauene her om sommeren. Jeg er blitt fortalt at sauene ble plassert i kjelleren på vinterstid, fordi de gav varme til huset, forklarer Ørjan. Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Gamle bruskasser fra Tou fungerer som hyller på toalettet. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Denne rokken er en miniutgave av de gamle rokkene fra Ryfylke. Foto: Jonas Haarr Friestad

Ørjans far hengte skruene i taket på 70-tallet. Foto: Jonas Haarr Friestad

I dag har familien Omdal et kombinert kjøkken og oppholdsrom i den gamle delen. Legg merke til denne flotte sofaen som er produsert på Strandalandet. Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Et moderne toalett stod klart til Ingunns 50-årsdag i februar 2012. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Barnebarnet Julian Omdal Larsen (5) trives på Ombo. Her sammen med mormor Ingunn. Foto: Jonas Haarr Friestad

En sparegris har fått plass i det gamle grisehuset. Foto: Jonas Haarr Friestad

Eksteriøret er klart, men innvendig gjenstår mye arbeid i nybygget. Foto: Jonas Haarr Friestad

Ørjan har restaurert den gamle jordkjelleren sammen med Sigbjørn Langvik og Jens Vestersjø. Foto: Jonas Haarr Friestad

 1. Laftedelen var så skitten da Ørjans foreldre overtok, at det gikk flere år med skrubbing før de tok den i bruk. I dag brukes den som soverom. Kristina Omdal Larsen og Julian Omdal Larsen koser seg med kortspill. Foto: Jonas Haarr Friestad

 2. Laftedelen, som er hyttas eldste del, blir brukt som soverom og oppholdsrom. Foto: Jonas Haarr Friestad

Husmannsplassen tidlig på 2000-tallet, noen år før Ørjan og Ingunn overtok. Foto: Privat

Hans far kjøpte husmannsplassen i 1969.

— Vi hadde feriert litt her inne på Ombo, og mor og far likte seg godt her. Far var tilfeldigvis innom en megler i byen som hadde dette for salg, så da slo han til med en gang og kjøpte det usett, forteller Ørjan Omdal.

Husmannsplass_01_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Ørjans foreldre måtte vente to år på overtakelse på grunn av konsesjonsbehandling. Da de endelig fikk overta, var den gamle husmannsplassen på nordøstsiden av Ombo helt ubeboelig. Husmannen Kornelius Knutson (senere Helgeland) døde sent på 40-tallet, og plassen hadde stått tom i lengre perioder siden det. Innendørs kunne man nærmest vasse i skit, og fundamentet var i ferd med å rase sammen. Det var altså nok å ta tak i før stedet kunne brukes.

Manglet vei

— På den tiden var det veiløst, vannløst og strømløst, så det begrenset jo mulighetene våre. Den nyeste delen ble tømt for skitt og møkk med en gang, slik at en kunne bo der. Ingen vinduer var hele, så alt måtte skiftes. Taket lakk, så det fikk far reparere. De første årene handlet det mye om å holde stedet tett. Etter at det ble bygd vei inn til hytten, fikk far omsider satt huset på påler. Det var i 1996. Da hadde grunnmuren rast ut så mye at det var en halv meter lavere på midten her, forklarer Ørjan.

Før veien ble bygd, var det umulig for familien Omdal å komme seg til hytten med bil.

— Da var det båt til Tuftene som gjaldt, så gikk vi opp. Det er nok ikke lengre enn 1,5 til 2 kilometer, men med en stigning på 230 meter tok det jo litt tid. Jeg husker at vi brukte den første uken av sommeren til å bære opp forsyninger, vi var jo fem unger. Både Rennfast, vei helt inn og senere Finnfast, har gjort det litt lettere for oss å reise hit, sier Ørjan.

Vilkår for overtakelse

Ørjans søsken var også i utgangpunktet interessert i å ta over plassen da det ble aktuelt. Men foreldrene ønsket ikke at barna skulle overta hytten i sameie, og dessuten satte de en del kriterier for overtagelsen.

— Til slutt var det bare vi som var interessert i å overta på de vilkårene som ble satt, forteller Ørjan og kona Ingunn.

Ørjans foreldre var interessert i å ta vare på det slik som det var. Et av vilkårene var at Ørjan og Ingunn bygde opp igjen den gamle løa som hadde rast tidlig i 60-årene.

Paret er godt i gang med oppgaven, men det gjenstår mye innendørs arbeid. Før de kunne starte, måtte de støpe ny grunnmur. Eiendommen er også vernet, noe som har påvirket prosessen.

Gradvis modernisering

— Fredningen legger visse begrensninger, men vi har hatt et veldig godt samarbeid med Hjelmeland kommune og særlig kulturavdelingen ved Rogaland fylkeskommune helt fra dag én. De har hjulpet oss mye i forhold til hvordan vi kunne ta vare på det gamle og likevel bo her.

Den gamle husmannsplassen er blitt gravis modernisert. Strøm ble tilkoblet for fem år siden, og for tre år siden fikk de innlagt vann. Ørjan lovet at vannklosett skulle stå klart til Ingunns 50-årsdag. Løftet ble innfridd, og i den nyoppførte løa er det planlagt bad med dusj i det som tidligere var grisehuset.

Husmannsplass_05_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Fredningen innebærer ingen innvendige begrensinger, men de har likevel bestemt seg for ikke å modernisere laftedelen, som er hyttas eldste del.— Den ble flyttet til denne tomten fra Nesvik i 1880, og den var i hvert fall 100 år når den ble plassert her. Vi hadde ikke hjerte til å skjære gjennom den gamle veggen, så derfor blir inngangen til den nye løa separat. Så får vi heller gå rundt for å komme inn, smiler de.

Nytt i nybygget

I den gamle delen har de bestemt seg for å beholde både eksisterende møbler og farger. Spisebordet kjøpte Ørjans mor for nesten 70 år siden, for å innrede pikerommet på loftet hjemme. Den om lag 50 år gamle sofaen som er lagd på Strandalandet, fikk Ingunn kjøpt nyoppusset på Finnøy. I den nye delen blir det annerledes. Her kommer det oppholdsrom, kjøkken, bad og to hemser i moderne stil.

— Det et skal bli utrolig deilig å få et skikkelig kjøkken her inne, sier Ingunn.

Resultatet av renoveringen blir til slutt en hytte bygd som to enheter, med total grunnflate på 127 kvadratmeter. Ingunn og Ørjan har to barn og tre barnebarn, og frem til nå har de alle måttet dele soverom når de er med til Ombo.

Husmannsplass_06_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

— De gleder seg kanskje også til nybygget står klart?- Ja, vi håper da det, ler Ørjan.

— I dag er folk gjerne vant til litt mer privatliv enn vi var da vi var små. Så det blir nok godt med litt mer plass.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helikopter er satt inn i søk etter savnet mann

 2. Fastleger i Stavanger blir tatt ut i streik

 3. Boligbrannen på Klepp: To menn tiltalt for grovt skadeverk

 4. Storkunde vraket Polen for utslippskutt på Ålgård

 5. Kvifor har hytteeigaren rett til å klage på dette naustet?

 6. I helgen åpnes Domkirken. Da kan du speide etter beinrester, tenner og kistekanter.