Jette kan bli Aps joker

For et drøyt år siden hadde ikke Eigersund-kvinnen engang fast plass på Stortinget. Nå regnes Jette F. Christensen (31) som en outsider til å bli ny Ap-nestleder.

Jette F. Christensen og resten av Aps kunnskapsutvalg var på testsenteret Ullrigg på Ullandhaug, i tillegg til Næringsforeningen i Stavanger, International research Institute of Stavanger (Iris) og Norsk Vind Energi – Høg-Jæren Energipark. Foto: Anders Minge

  • Atle Andersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi har en valgkomite som skal jobbe med de spørsmålene. Nestleder-vervet er ikke noe jeg har tenkt på. Jeg er i Stavanger for å jobbe med utvalgsarbeid, sier Jette F. Christensen til Aftenbladet.

Det er nå 16 år siden Jette F. Christensen satt hjemme på rommet i Eigersund. Hun var irritert og skuffet. Såpass at hun skrev et brev til den amerikanske presidenten Bill Clinton og ba ham slutte med dødsstraff.

Engasjementet var tent, men hun fant raskt ut at byen var Bergen og partiet var rødt. Hun flyttet til Hordaland for å studere etter gymnaset.

Les også

Se, en dansende politiker!

Da var veien kort til studentpolitikk, Hordaland AUF og etter hvert nestledervervet i Hordaland Ap. I perioden 2009-2013 var hun møtende vararepresentant på Stortinget. Ved fjorårets valg ble hun forfremmet til nummer to på fylkeslisten og fast representant. Og like før sommeren ble hun håndplukket av Jonas Gahr Støre til å lede det prestisjetunge utvalget som skal lage Aps framtidige kunnskapspolitikk. Nå er utvalget i innspillsperioden, og det er derfor Christensen tirsdag var tilbake i hjemfylket for å lytte til næringslivet og forskningsinstitusjoner i Stavanger.— Jeg har fått en veldig interessant oppgave sammen med resten av utvalget som jeg gleder meg til å presentere for landsmøtet, sier Christensen.

Les også:

Les også

Egersund-kvinne vil fortsette på Stortinget

Argumenter for Christensen

Les også

Maktkamp for Hadia Tajik

Vårens landsmøte kan bli interessant på flere måter for Christensen. To av de tre mektigste posisjonene i norsk politikk er ledige. Det er klart etter at nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen varslet sine avganger før helgen. Deres etterfølgere skal velges på høstens landsmøte. Mediene er godt i gang med spekulasjonene, og det er flere grunner til at Christensen nevnes som en het kandidat:

Med sin bakgrunn som utflyttet rogalending bosatt i Hordaland er hun en sterk kandidat fra Vestlandet.

Vestlandet er strategisk svært viktig for Ap etter flere svak valg på rad i særlig Rogaland og Hordaland.

Christensen regnes som et frist pust blant flere eldre kandidater. Hun er også AUF-er og er populær i AUF på Vestlandet.

Storfavoritten Hadia Tajik har ifølge VG ikke noe samlet fylkeslag i ryggen og representerer dessuten Oslo – i likhet med partileder Støre. Hun har heller ikke bekreftet sitt kandidatur.

Det kan være aktuelt å utvide ledelsen med to nestledere, og muligens også en leder i kvinnepolitisk nettverk, i tillegg til partisekretær og partileder.

Populær i vest

Flere medier har vist til at Christensen har en stor tilhengerskare på Vestlandet. Det viser også en ringerunde som Aftenbladet har foretatt.

— Jette har høy stjerne blant AUF-erne i Hordaland og tar oss alltid på alvor og stiller opp. Det at hun har gått fra å være vararepresentant til å få så mye tillit på så kort tid, viser hvor dyktig hun er, sier leder i AUF i Rogaland, Øystein Hassel, som har sitter i fylkesstyret i Hordaland Ap sammen med Christensen.

Stortingsrepresentant for Hordaland Ap, Magne Rommtveit. Foto: Anders Minge

— Hun kjenner partiet og Vestlandet svært godt. Selv om hun i mange sammenhenger er mye med folk fra Østlandet, gjemmer hun aldri bort at hun er vestlending. Jeg synes hun klarer å målbære Hordaland og Vestlandets interesser på en god måte, sier stortingsrepresentant Magne Rommetveit, som i likhet med Christensen også er utflyttet rogalending på hordalandsbenken.

Varaordfører i Eigersund, Unn Therese Omdal (Ap). Foto: Anders Minge

— Et glimrende forslag. Hun har fått mange spennende oppgaver i det siste, er uredd og tør å gå i diskusjoner, sier vardordfører i Eigersund, Unn Therese Omdal. Hun understreker at hun ser på Christensen som egersunder og legger til at hennes mor, Bitten, fortsatt er aktiv i lokallaget.Aps nye ledelse blir valgt på landsmøtet våren 2014. Les også:

Les også

  1. Lokale Ap-ere vil bytte ut kongen

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

  2. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

  3. Visninger kuppes – budrundene tar av

  4. Disse korona­reglene gjelder nå

  5. Ringen var ikke sluttet for Storm Juliussen. Han endret kostholdet og er klar for ny stor utstilling

  6. «Ap og AUF misbruker 22. juli»