75 venter på sykehjemsplass i Sandnes

Sandnes klarer ikke å ta imot utskrivingsklare pasienter fra sykehuset fort nok, selv om de har bygd et nytt Sandnes helsesenter. 75 personer venter nå på sykehjemsplass.

Avdelingsleder Signe Hagen følger en pasient gjennom gangen. Den eldre kvinnen ble utskrevet fra sykehuset for cirka tre uker siden, og har siden fått behandling på Sandnes helsesenter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Første desember ble Sandnes Helsesenter offisielt åpnet med 40 plasser til rehabilitering og korttidssykehjem. Samtidig, det vil si i november og desember, lå det til enhver tid mellom 10 og 15 utskrivingsklare pasienter på SUS. Tall fra Sandnes kommune viser at pr. januar venter 75 personer på helgdøgnsplass.

Les også

- Helsesenteret er vårt Soria Moria

— Samlet sett fikk vi åtte flere sykehjemsplasser i helsesenteret i fjor, likevel er situasjonen presset, sier kommunaldirektør Elin Selvikvåg.For hver utskrivingsklare pasient som blir liggende på sykehuset, må kommunen ut med 4255 kroner døgnet. I fjor måtte Sandnes punge ut totalt 4 millioner kroner. 600.000 kroner stammer fra november mens hele 1,3 millioner kroner i desember.

— Noe har skjedd de to siste månedene, som vi ikke helt kan forklare. Vi gjør det vi kan for å gi pasientene et tilbud, men utskrivingen fra sykehuset har økt så mye at vi ikke klarer å ta imot alle. Tirsdag denne uken lå det seks utskrivingsklare pasienter på sykehuset, men det varierer veldig, sier Selvikvåg.

Fullt ved Sandnes helsesenter

De første pasientene flyttet inn i Sandnes helsesenter 26. november i fjor. Ikke en eneste av de 40 plassene innen rehabilitering, etterbehandling og korttidssykehjem har stått ledig siden åpningen.

Les også

Endelig hjemme i Sandnes

— Helsesenteret tar imot pasienter så fort vi har ledige senger, samtidig som vi skriver ut pasienter så fort vi finner det forsvarlig. Det synes vi at vi håndterer og balanserer på en veldig god måte, sier Morten Auglend daglig leder ved Sandnes helsesenter.Avdelingsleder Signe Hagen har ansvaret for etterbehandlingsavdeling med 14 plasser og korttidssykehjem med 12 plasser.

— Akkurat nå er 12 av 12 korttidsplasser fylt opp med langtidspasienter som venter på fast langtidsplass med heldøgns omsorg. Ved etterbehandlingsavdelingen, pasienter som kommer direkte fra sykehuset, er 10 av 14 senger fylt opp med pasienter som er så dårlige at også de trenger fast langtidsplass, sier Signe Hagen.

Ifølge Hagen er det flest demente pasienter med kognitiv svikt som blir liggende å vente på fast langtidsplass.

— Det har vært liten rullering på plassene siden vi åpnet helsesenteret, sier Signe Hagen.

Gjør flere grep

Kommunaldirektør Elin Selvikvåg bekrefter tallene fra helsesenteret og sier kommunen gjør flere grep nå fordi presset er så stort.

— Akkurat nå har vi i tillegg et overbelegg på 13 pasienter på bo- og aktivitessentrene våre, der de ligger flere på rom. Vi har også gjort om bofellesskapsleiligheter med stue og soverom til to pasientrom, for å øke kapasiteten, sier Elin Selvikvåg.

Les også

Legene er der, men ikke pengene

— Hva gjør dere videre? - De siste månedene har soneleder eller folk fra tildelingskontoret besøkt utskrivingsklare pasienter på sykehuset, for å kartlegge og se om pasientene kan dra direkte hjem i stedet for til et sykehjem først. Det er viktig at vi kan trygge pasientene og gi dem god hjelp med hjemmesykepleie. Dette er noe vi vil gjøre mer av framover, sier Selvikvåg. Hun legger til at de for 2015 har mer enn doblet budsjettet til 10 millioner kroner til utskrivingsklare pasienter.

Les også

Stavanger strever med å ta mot eldre som er ferdig behandlet på SUS

Åpner Riskatun igjen

Politikerne har satt av 7 millioner kroner i budsjettet for å starte Riskatun igjen.

— Det holder til et halvt års drift for 15 plasser, og vi ser for oss en korttidsavdeling. Vi hadde tenkt å starte til sommeren, men vi skal i neste uke vurdere om at vi kan begynne tidligere siden presset er så stort, sier Selvikvåg.

- Hvordan ser du på situasjonen framover?

— Det er ugreit at vi ikke klarer å ta imot utskrivingsklare pasienter. Vi har pasienter som bor hjemme som også har behov for fast sykehjemsplass, så de har en krevende jobb på tildelingskontoret vårt, sier Selvikvåg.

Publisert: