Pokermillionær glad for dom

Johnny Lodden har vunnet millioner på poker, men huset måtte selges etter konflikt med Skatteetaten. Nå har pokerstjernen vunnet en delvis seier.

Publisert: Publisert:

I flere år har pokerspiller Johnny Lodden, opprinnelig fra Jørpeland, og skattemyndighetene vært uenige om hvor mye han har tjent på poker.

Denne artikkelen er over fem år gammel

Skattemyndigheten mente at Johnny Lodden skulle betale skatt av nærmere 3,5 millioner kroner i inntekt i perioden 2006–2007. Lodden hevdet selv han hadde et underskudd på 0,5 millioner kroner i samme tidsrommet. Som følge av konflikten tok Skatteetaten tvangspant i Loddens hus på Jørpeland i 2012, og huset ble senere solgt for å dekke skattekravet.

Nylig møttes partene i Oslo tingrett. Retten har nå opphevet skattevedtaket. Tingretten gir pokerspilleren medhold i at skattevedtaket bygger på flere feil og at dette har virket inn på resultatet, slik at det må lede til ugyldighet.

Skatteetaten må betale 150.000 kroner av Loddens i saksomkostninger som er på nær 500.000 kroner.

Det viktigste var derfor å få ligningen opphevet og vi er kjempefornøyd med å ha fått medhold.— Johnny Lodden fikk ikke de fradrag han hadde krav på. Staten la også for høy inntekt til grunn, slik at både inntekt og fradrag må gjennomgås på nytt. Det viktigste var derfor å få ligningen opphevet og vi er kjempefornøyd med å ha fått medhold. Etter vår vurdering gir tingretten hard kritikk av staten for rot og treghet, sier Loddens advokat, Knut–Olaf Skarvang i Deloitte Advokatfirma.

Loddens krav er reduksjon i inntekten med cirka 2 millioner kroner på grunn av for høy inntekt og for lavt fradrag. Ifølge kjennelsen i tingretten er det ikke gitt at han skal få fradrag for sine anførte utgifter ved en ny ligning.

Skatt på utenlands spill

Den andre delen av kjennelsen har betydning for andre nordmenn som tipper i utlandet.

Utenom poker har Lodden også tjent penger ved å spille på fotballkamper gjennom Betfair, et selskap registrert i Gibraltar.

Gevinster fra Norsk Tipping er skattefrie og norske skatteregler sier at tilsvarende spill i EØS-land også er skattefrie.

Derfor mente Lodden at cirka 1,5 millioner kroner i gevinster fra Betfair ikke skulle skattlegges. Skatteetaten anførte på sin side at Betfairs spill ikke kan lovlig tilbys i Norge, og dermed er ikke gevinsten underlagt skattefritaket.

Først krevde staten at gevinstene skulle skattlegges som næring (48 prosent), men endret til kapitalbeskatning (28 prosent) like før saken kom opp.

Retten er enig med skattemyndighetene og mener at gevinstene fra Betfair skal kapitalbeskattes (28 prosent).

LES OGSÅ:

Les også

Johnny Lodden saksøker staten

Les også

Lodden drømmer om å spille lovlig poker i Norge

— Det er ikke sikkert siste ord er sagt om dette. Betfair tilbyr det samme spillet som Norsk Tipping og man spiller på kamper på samme måte. Retten mener at siden Betfair eies av private aksjonærer og formålet ikke er å finansiere veldedighet og allmennyttige formål, så er det likevel ikke «tilsvarende spill». Da fjerner man i praksis hele den norske bestemmelsen. Vi mener retten har gått altfor langt og tolket dette kravet for strengt, sier advokat Skarvang.

- Bedre enn jeg kunne håpet

Den 29-årige pokerspilleren bor i Oslo med samboer og to barn, men kommer opprinnelig fra Jørpeland.

Som 18-åring sluttet han på videregående skole for å spille poker på heltid. Ifølge pokernettstedet thehendonmob.com har Lodden tjent over 13 millioner kroner på turneringsspill i årene han har vært aktiv.

I tillegg kommer inntekter fra nettspill og cash games, men Lodden har også tapt store summer og hatt utgifter til reiser, turneringsavgifter og annet.

Siden 2008 er han oppført med null i inntekt og skatt, unntatt i 2011 da han betalte 68.103 kroner i skatt på 190.576 i inntekt.

LES OGSÅ:

Les også

Rogalending vant 3,5 millioner i poker

Han spiller for øyeblikket poker–turnering i London og har ikke vært tilgjengelig for kommentarer. På Facebook kommenterer han dommen slik:

— Ligningen min blir opphevet. Uten føringer, men med sterk kritikk av dommeren mot Skatteetaten om at de har sviktet. Jeg fikk ikke medhold i skattefrie tippegevinster, men totalt sett er dette en dom som er noe av det bedre jeg kunne håpet på. Nå venter 1 måned i spenning for å få vite om Skatt Nord anker, skriver han.

Skatteetaten fornøyd

Skatteetaten er tilfreds med at retten er enig i at spilleinntekter fra Betfair ikke er skattefrie. Dommen er på dette punktet i tråd med Skatteetatens oppfatning og praksis i tilsvarende saker.

Skatteetaten er også fornøyd med at fakta i saken er blitt ytterligere opplyst slik at etaten har et noe bedre faktagrunnlag når saksøkers ligninger for årene 2006 og 2007 nå skal vurderes på nytt.

— Skatteetaten er tilfreds med de prinsipielle vurderingene i dommen og ser av den grunn ingen umiddelbare grunner til å anke. Det er imidlertid flere uker til ankefristen går ut, og vi skal nå sette oss ned sammen vår advokat å vurdere dommen nøye. Det er derfor for tidlig å gi et endelig svar, sier Merete Troli, underdirektør på kontroll i Skatteetaten.

Publisert: