- Sov ute med oss!

Du har muligens gått lei av den varme, myke sengen din. Kanskje dere trenger en pause fra hverandre? Natt til onsdag 14. januar kan du bli med friluftstudentene ved universitetet i Stavanger og sove ute.

UiS-studentene Noah Kjellerhals (24), Dag Einar Bøtun (23), Vienna Dahle (23), Einar Moi Øvstedal (21) og Ingrid Cederløw (20), gleder seg til en natt under åpen himmel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Vienna Dahle (23) fra Hommersåk er friluftstudent og etter hvert godt vant med å sove ute under åpen himmel. Nå er hun på leit etter fine overnattingsplasser i Sørmarka ved Ullandhaug.

Som et ledd i markeringen av friluftslivets år, kommer hun og 50 andre studenter ved UiS til å bruke skogen som soverom. Lignende markeringer vil skje over hele landet.

Universitetslektor Åge Vigane (47), er initiativtaker. Han har hentet inspirasjon fra Oslo.

Universitetslektor Åge Vigane(47) vil skape VM-stemning i Sørmarka.

— I 2011 var jeg tilskuer til VM på ski i Holmenkollen. Jeg glemmer aldri den opplevelsen. Jeg og sønnen min overnattet ute der i fire døgn. Det var musikk, konserter, bål og et fantastisk folkeliv. Nå vil vi skape noe lignende her i Stavanger, sier han.

Han ønsker seg en levende skog.

— Visjonen vår er at skogen skal bli en maurtue av store og små som koser seg sammen og gjør skogen levende. Tenk for en fantastisk opplevelse det blir når folk komme ruslende inn i skogen tirsdag kveld. Spesielt barn og ungdom skal ikke langt av gårde før de opplever overnatting ute som veldig eksotisk. De fleste unger kan jo stort sett bare veien til skolen, kanskje til idrettsarenaen og til kompisene. Det å komme ut og vekk, slik som her, er kjempespennende for de fleste, sier Åge Vigane.

Han og studentene vil være på plass i Sørmarka fra klokken 19 tirsdag kveld, de vil være i området fra universitetsområdet og oppover mot Ullandhaugstårnet.

Kommer folk til dekket bord?

Nei, de må nok ordne det meste selv, men vi vil fyre bål, lage litt mat og tilby pressenninger hvis det skulle være nødvendig, sier Vigane.

Klassisk Rogalandsvær.

— Har du sett værmeldingen for natt til onsdag?

— Nei, ser det dårlig ut?

— Yr melder kraftig regn og 3 grader. Hvordan blir det?

— Vi får gjøre det beste ut av det. Vi finner alltid le i skogen, trærne gir veldig mye ly for regn og vind. Vi skal tross alt ikke være i skogen i dagevis. Været er aldri så dårlig som når du sitter inne i sofaen med colaen og chipsen. Hvis du da går ut, kanskje med litt varm drikke, blir det alltid fint. Jeg personlig har aldri angret på at jeg har dratt ut på tur, sier Åge Vigane.

Stavanger turistforening vil også arrangere overnatting. Dette skjer på Speidermarka ved Stokkavannet. Der vil også Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø tilbringe natten.

Ungdomsgruppa til turistforeningen skal sove i Vålandskogen.

Følg Dag Einar Bøtun sine ti råd, og du vil få en herlig natt under åpen himmel.

10 supre tips

Dag Einar Bøtun (23) fra Tresvik i Sogn, er en dreven friluftmann og student på friluftlinja ved UiS. Han har ti gode råd for å klare seg en natt i skogen.

1. Det viktigste av alt er ikke å fryse. Kle på deg skikkelig, ull innerst er obligatorisk. Husk også en god og varm sovepose.

2. Hvis det regner og er vind: Husk regntøy eller ytterklær i goretex, hvis du har det.

3. Ha med varm drikke som du liker, kakao eller solbærtoddy, synes jeg er godt..

4. Nå er det lov å brenne bål. Fyr opp, koselig og holder varmen. Ta med gitaren hvis du vil.

5. Sliter du med søvnen? Ta en god treningsøkt tidligere på dagen, da sover du trolig bedre.

6. Hvis du har tenkt deg ut på tur seinere, er dette en veldig god anledning til å få testet ut utstyret ditt. Virker primusen? Er soveposen varm nok?

7. Ikke pust ned i soveposen. Pusten skaper kondens og da kan det fort bli bløtt inne i posen. Blir det bløtt, blir det kaldt.

8. Ta kokende vann i en flaske. Legg flasken i soveposen. Herlig!

9. Ligg med beina litt høyere enn hodet, og snør godt igjen i halsen. Da holder du bedre på varmen.

10. Det er viktig å forberede seg psykisk på at du faktisk skal sove ute. Tenk at det kan bli litt surt og kaldt, men at du skal klare det uansett.

God natt!

Publisert: