Studentboligkøen minker for hvert år

I 2012 sto 1050 studenter i kø for å få studentbolig i Stavanger. I år har tallet knapt passert 250.

Publisert:

De nye studentboligene står klar i Bjergstad, og mengden med studenter som inntar Stavanger bare fortsetter og fortsetter. Foto: Marie von Krogh

Statistikk fra Norsk studentorganisasjon viser at køen har vært gradvis synkende tre år på rad. — Dette er imidlertid ikke en trend som kommer til å fortsette, spår Studentorganisasjonen (StOr) ved UiS.

Den synkende veksten kommer fram i en køstatistikk NSO (Norsk studentorganisasjon) har fått fra de forskjellige studentsamskipnadene. Disse tallene viser at antallet studenter på venteliste for studentbolig er færre enn på samme tid i fjor. Allikevel fortsatt står over 9500 studenter på venteliste for studentbolig når studieåret nå har startet.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER TABELLEN

NSOs statistikk for hvor mange som er i studentboligkø i landet. Tallene leveres inn fra studentsamskipnadene i Norge og viser hvor mange som står i kø for å få studentboliger første og andre uke i august.

Tallene fra 2015 er rapportert inn til Norsk studentorganisasjon fra de ulike studentsamskipnadene i løpet av første og andre uke i august. i Stavangers tilfelle er det Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) som leverer tallene fra vår region. LES OGSÅ:

Les også

Studentene får nå gratis buss

Tallene for Stavanger sin del viser en klar nedgang i køen. I 2012 sto 1050 studenter i kø, i 2013 var tallet på 321 og i fjor var tallet på 314. I år er altså køtallet på 253.

— Fremdeles ikke holdbart

NSO er imidlertid fortsatt ikke altfor fornøyd med dagens tilstand på landsbasis:

— Det er positivt at vi ser en nedgang i antall studenter på venteliste. Allikevel er det ikke holdbart at over 9500 studenter må benytte studiestartperioden sin på boligjakt istedenfor å delta på det faglige og sosiale opplegget. I ytterste konsekvens må enkelte studenter takke nei til studieplassen fordi de ikke har et sted å bo, sier NSO-leder, Therese Eia Lerøen, i en pressemelding.

- Stygt redd for høyere tall igjen

Anine Klepp, leder av Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr) ved Universitetet i Stavanger (UiS). Foto: Privat

Leder av Studentorganisasjonen i Stavanger (StOr), Anine Klepp, sier til Aftenbladet at nedgangen er gledelig, men tror ikke dette kommer til å være vanlig i årene framover.— Det er selvfølgelig gledelig at ikke så mange står i kø lengre. Vi er stygt redd for at vi kommer til å få høyere tall igjen i årene framover, og derfor er det viktig at regjeringen fortsetter å prioritere regionen når det kommer til bygging av nye studentboliger.

- Hvorfor vil ikke denne kønedgangen fortsette?

— Fordi universitet vokser i rekordfart. Mange nye studenter kommer hvert år, og i år har universitetet hatt et rekordantall søkere. Det er viktig å tenke i et lengre perspektiv for å få på plass målet om dekningsgrad, for nå vet vi ikke hvor lenge oljekrisen utvikler seg og hvor stor effekt det kommer til å ha på leiemarkedet videre, svarer hun.

LES OGSÅ:

Les også

Er fortsatt lang vei til studentboligmålet

Skyldes presset på leiemarkedet

Studentorganisasjonen tror at en del av nedgangen kan skyldes at presset på leiemarkedet har blitt mindre i deler av landet. Samtidig frykter man at flere studenter har følt seg tvunget til å takke ja til dyrere og dårligere leiligheter i frykt for å være boligløse til studiestart.

LES OGSÅ:

Les også

Endelig får Sandra eget bad

— Vi håper studenter ikke føler seg tvunget til å akseptere leiligheter som enten er for dyre eller har for dårlig sikkerhet. Leier studentene for dyrt vil dette kreve mer tid på deltidsjobben, noe som igjen vil gå utover studiekvaliteten for studentene, fortsetter Eia Lerøen.

Dekningsgrad

NSOs boligundersøkelse for 2015 kom i juli og viste at dekningsgraden på studentboliger hadde økt til 14,54 prosent. Studentorganisasjonen mener det nå er viktig at regjeringen fortsetter økningen i bygging av nye studentboliger. I Stavanger ligger dekningsgraden på 13,96 prosent. Dekningsgraden er en prosentvis utregning av hvor mange av studentene tilhørende en samskipnad det er plass til i samskipnadens studentboliger.

Den nasjonale studentboligundersøkelsen utført av NSO viser at Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har en dekningsgrad på 13,96 prosent. Det er under årets landsgjennomsnitt på 14,54 prosent.

13,96 prosent dekningsgrad for studentboliger i Stavanger-regionen er fortsatt et stykke fra målet om nasjonal dekningsgrad på 20 prosent. Det er en aldri så liten oppgang fra 2014, hvor dekningsgraden i Stavanger-regionen var på 12,56 prosent. Men det er fortsatt langt fram til målet om nasjonal dekningsgrad på 20 prosent.

LES OGSÅ:

Publisert: