Arbeidstilsynet vurderer tilsyn hos Michael Kors

Flere nåværende og tidligere ansatte i butikken Michael Kors på Arneageren i Stavanger hevder de blir overvåket på jobb, og at sjefen styrer dem fra bakrommet via video-overvåking og radiobeskjeder via ørepropper. Arbeidstilsynet vil vurdere tilsyn i butikken.

Publisert: Publisert:

Både nåværende og tidligere ansatte i Michael Kors-butikken på Arneageren i Stavanger hevder de blir overvåket på jobb. Foto: Jon Ingemundsen

— Vi er kun kjent med saken gjennom mediene og har ikke gjort noe tilsyn så langt. Men det vil vi nå vurdere, sier regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet til Aftenbladet.

LES OGSÅ:

Les også

Butikkansatte sier de blir kontinuerlig overvåket

— Det er et helvete

NRK har snakket med to nåværende og én tidligere ansatt i Michael Kors-butikken. De ansatte beskriver at de blir overvåket så godt som alle andre steder enn på do, og at butikksjefen styrer dem fra bakrommet via video-overvåkingen, radio og ørepropper. De ansatte beskriver instrukser som disse via øreproppene:

  • «Snakk med den kunden.»
  • «Rett på uniformen, den sitter skjevt.»
  • «Vis lommeboken og kortholderen som hører til den vesken»
  • «Ikke len deg mot disken.»
  • Det er ikke en arbeidsplass, det er helvete, sier en av dem som jobber i butikken til NRK.

Alle de intervjuede har bedt om å få være anonyme. De forteller at hele butikklokalet, kontoret og lagrene er overvåket. En kjøkkenplass og toalettet er de eneste stedene der de slipper unna kameraene.

Rådgiver Gullik Gundersen i Datatilsynet sier til NRK at butikker med kameraovervåkning må kunne begrunne bruken. På allment tilgjengelige steder skal ledelsen vurdere hensynet til den enkeltes personvern og butikkens interesse av å overvåke. Det skal legges vekt på om overvåkning bidrar til å verne om liv og helse, eller straffbare hendelser.

Dårlig merking

Aftenbladet oppsøkte Michael Kors-butikken torsdag ettermiddag. To av de tre ansatte vi kunne observere i lokalet hadde øreplugger på seg.

Inne i lokalene kunne vi se tre diskrete videokameraer oppe i taket, over utstillingene med vesker, sko, klokker og armbånd i det kjente designermerket.

Både nåværende og tidligere ansatte i Michael Kors-butikken på Arneageren i Stavanger hevder de blir overvåket på jobb. Foto: Jon Ingemundsen

Vi kikket spesielt etter merking som kunne gjøre oss oppmerksom på at vi ble video-overvåket, men oppdaget ingen ting.Ved henvendelse til en ansatt i butikken, som viste seg å være butikksjefen, fikk vi imidlertid påvist to små klistremerker nederst i to av butikkvinduene. Denne merkingen kom på plass etter at NRK, som først omtalte saken, konfronterte Michael Kors-butikken med at både kunder og ansatte skal gjøres oppmerksomme på eventuell video-overvåking.

Fikk ikke svar

En svært så smilende og imøtekommende butikksjef sier at hun ikke har lov til å la seg intervjue, og henviser til Natasha Lewis i Michael Kors sin pr-avdeling i England. Aftenbladet fikk tak i Lewis på telefon torsdag ettermiddag.

— Jeg er i et møte. Send meg en mail, så skal jeg ringe tilbake i løpet av en times tid, sa Lewis ved 13:30-tiden.

Både nåværende og tidligere ansatte i Michael Kors-butikken på Arneageren i Stavanger hevder de blir overvåket på jobb. Foto: Jon Ingemundsen

Aftenbladet sendte så en e-post med fem spørsmål til Lewis. Etter dette fikk vi ikke noen respons – verken på e-post eller telefon torsdag ettermiddag eller kveld.

Rett til privatliv

Borghild Lekve i Arbeidstilsynet gjør oppmerksom på at Arbeidsmiljøloven gir ansatte rett til personvern og privatliv også på jobb. Lekve sier at hun aldri tidligere har hørt om ideo-overvåking og beskjeder på øret, som beskrevet i dette tilfellet.

Det har heller ikke leder for regionkontoret i Handel og kontor, Anne-Lise Thorske.

— Jeg har aldri hørt noen plass at de ansatte blir overvåket på denne måten, med video og beskjeder via øreplugger, sier Thorske.

Hun konstaterer at ingen i butikken er fagorganisert i Handel og kontor, og sier de vil oppsøke butikken for å gjøre de ansatte oppmerksom på muligheten til å organisere seg.

LES OGSÅ:

Publisert: