Har brukt ti år på en rapport til ti millioner

For ti år siden brukte Stavanger kommune ti millioner kroner på en utgravning på Torget, i forbindelse med byggingen av tusenårsstedet. Rapporten er det ingen som har skrevet.

- Det er håpløst at vi ikke har noe tidsperspektiv på når vi får resultatene, sier Helge Solum Larsen, leder for kommunalstyret for byutvikling i Stavanger til NRK Rogaland.
  • Karoline Rødsmoen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Jeg synes det er nesten håpløst at slike store utgravinger gjøres, uten at vi har noe tidsperspektiv for når vi får resultatene, sier Helge Solum Larsen, leder for kommunalstyret for byutvikling i Stavanger til NRK Rogaland.

I 2004 skulle det bygges et tusenårssted mellom Domkirken og Vågen, men først måtte arkeologene se etter funn under brosteinen. Arbeidet tok fem år. Ti år etter utgravingene, mangler fortsatt en rapport som forteller om hva de fant.

Hvor gammelt er Stavanger?

I 2025 skal byen feire sitt 900-årsjubileum. Foreløpige resultater av arkeologenes arbeid viser imidlertid at Stavanger kan være opp imot hundre år eldre enn først antatt.

– Vi skal ikke rokke ved byjubileet. Samtidig understreker dette hvor uholdbart det er at informasjon og dokumentasjon fra en så viktig utgraving ikke foreligger, sier Solum Larsen.

Det var Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som utførte jobben for Riksantikvaren. Avdelingsleder Knut Paasche bekrefter for NRK Rogaland at de gjorde interessante funn med tanke på dateringen av Stavanger.

– En har funnet den såkalte parselleringen, eller tomteinndelingen, som viser at det har vært bebyggelse av bymessig karakter. Vi har skriftlige kilder tilbake til 1100-tallet, men vi kan trolig krype ned til 1000-tallet, yngre jernalder eller sein vikingtid. Slik jeg ser det, vil dette presse alderen på Stavanger noe tilbake, sier Paasche til NRK.

Beklager

Riksantikvaren beklager at rapporten fremdeles ikke er ferdig.

– Det er kjedelig. Det er bare å beklage at den ikke har kommet ennå, sier avdelingsdirektør Dagfinn Claudius til NRK Rogaland.

Et av problemene for NIKU er at vedkommende som hadde ansvaret i Stavanger sluttet, mens den som overtok ble sykmeldt. Samtidig venter NIKU på en rapport fra Arkeologisk Museum i Stavanger, som også var med i arbeidet.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke i Sirdal

  2. Harald Espedal: – Han så de store sammenhengene i samfunnet og evnet å tenke langt fram i tid

  3. Angst for syke­hjemmet? Her kan du sikre deg «all inclu­sive»-alder­dom

  4. Inger-Tone var 33 år da hun fant ut at foreldrene hentet henne i Sør-Korea uten lov

  5. Ingve Bøe om Bodø/Glimt: – Det holder ikke i Stavanger

  6. Støres kone ble ordinert til prest