– Trollpikken vil ta av som reisemål uansett

Interessen for Trollpikken vil ta helt av - uavhengig av all blesten rundt ødeleggelsen. Den kan bli like populær som Preikestolen og Kjerag.

– Naturterrorisme, sier geolog og daglig leder i Magma Geopark, Pål Thjømøe.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Audun Rake, styreleder i Stiftelsen Preikestolen, er svært begeistret for Trollpikken og håper den blir reparert.

– Den passer å ta inn sammen med de andre attraksjonene i vårt fylke, altså Preikestolen og Kjerag og kanskje også Trolltunga i Hordaland. Slik jeg bedømmer det, har denne samme potensial, sier han.

Uavhengig av all blesten etter ødeleggelsen, mener han at Trollpikken ville tatt av som turistmål.

– Den er så spesiell og spektakulær at den ville nådd markedet uansett. Vi må se på tilrettelegging og hvordan vi kan få til et samarbeid. Men det er for tidlig å si hvordan vi kan bidra, sier han.

– Vil Trollpikken kunne bli et turmål for turister som synes det er for krevende å gå til eksempelvis Kjerag?

– Ja, det tror jeg. Det er også en av grunnene til at dette er interessant. Det er en relativt kort og enkel tur å gå, sier han.

Del av Unesco-område

Rake har de siste dagene vært i kontakt med ulike aktører om et mulig samarbeid. En av dem er Pål Thjømøe, geolog og daglig leder i Magma Geopark. Han kaller ødeleggelsen av den svært spesielle formasjonen for naturterrorisme:

– Å ødelegge en formasjon som har ligget der i 10.000 år og er en del av en Unesco-destinasjon er en form for naturterrorisme, sier Thjømøe.

Trollpikken ligger i et område som er en av to Unesco-støttede geoparker i Norge.

Les også

Entreprenør kan «lett få Trollpikken opp igjen»

Les også

Trollpikken ødelagt med vilje

Les også

Har funnet en kile som ble brukt til å vippe ned Trollpikken

– Geoparkene er sidestilt med Unescos verdensarvliste. Geologien, og dermed naturen, er i verdensklasse og helt spesiell, sier han om det månelignende landskapet som strekker seg over kommunene Bjerkreim, Lund, Eigersund, Sokndal og Flekkefjord. Innenfor disse kommunene er 46 lokaliteter plukket ut til turist- og undervisningsformål.

Selve bergarten, anortositt eller månestein, er den samme som finnes på overflaten av månen. Bergarten er også fylkesbergart i Rogaland.

Geologien, og dermed naturen, er i verdensklasse og helt spesiell

Turisme i ferd med å ta av

– I dette området ligger også formasjonen som nå er ødelagt. Noen av lokalitetene våre er fredet, det gjaldt ikke denne, men den ligger i et landskapsvernområde. Under siste istid, det vil si for 9000–10.000 år siden må isen har fraktet med seg steinen som så har kilt seg fast, sier Thjømøe.

– Trollpikken kom opp som ny lokalitet for to uker siden. Så tok det helt av. Det har allerede vært flere utenlandske turister på besøk. Etter ødeleggelsen har det blitt enda mer oppmerksomhet, sier han.

Magma Geopark er støttet av Unesco, Rogaland fylkeskommune, Vest-Agder fylkeskommune og fire kommuner i Dalane.

– Hensikten er å bruke området til nærings- og utviklingsprosjekter. Det gjøres ved å bruke de naturgitte ressursene mot skoleverket og i bærekraftig reiseliv. Vi har guidede turer både for bedrifter og skoler, sier Thjømøe.

Publisert: