Sykehuset har ulovlig holdt forlik hemmelig

Uten lov har SUS holdt en avtale med en tidligere ansatt hemmelig i snaut to år. I avtalen innrømmer sykehuset at det ikke er gjort nok for å hindre utfrysing av henne på arbeidsplassen.

Tidligere ansatt Målfrid J. Frahm Jensen inngikk i desember 2015 et hemmelig forlik med ledelsen ved Stavanger universitetssjukehus. Der kommer sykehuset med flere beklagelser. Jensen er svært glad for at avtalen nå er blitt offentlig.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Stavanger universitetssjukehus (SUS) tyr til både lovbrudd og usannheter, skriver Ellen Ophaug i en kronikk i Aftenbladet. Hun er journalist og har som privatperson over lengre tid arbeidet for å få ut en konfidensiell avtale. Den ble inngått i desember 2015 mellom tidligere ansatt Målfrid J. Frahm Jensen og SUS (se fakta).

Les også

Varsler og sykehuset har inngått hemmelig forlik

I den nå offentlige avtalen beklager sykehuset blant annet at det ikke ble gjennomført tilfredsstillende tiltak for å ivareta Jensen som medarbeider og person, samt truffet bedre tiltak for å hindre at hun opplevde utfrysing på arbeidsplassen. Jensen har også fått oppreisning og dekket advokatutgifter.

– Jeg har ikke en gang kunnet fortelle om unnskyldningen fra sykehuset til min egen familie. Jeg er derfor veldig glad for at dette har skjedd, og at forliket nå er åpent, sier Målfrid J. Frahm Jensen.

 • Les hele kronikken av Ellen Ophaug her:
Les også

Ulovlig hemmelighold fra SUS

Les også

Kolleger aksjonerte bak ryggen hennes

– Jeg har aldri påberopt meg at noe av dette skulle holdes hemmelig. I avtalen står det at partene er enige om at forliket skulle holdes konfidensielt. Slik jeg forstod det, var det et krav fra sykehuset og en forutsetning for at det ble inngått noen avtale. Jeg hadde da valget om å ta saken til retten eller godta dette. Jeg valgte å godta forliket, også med tanke på min egen helse, sier hun.

Sykehusdirektør Inger Cathrine Bryne skriver i en epost at avtalen ble sendt usladdet «etter ny vurdering og etter at den andre parten ga tillatelse til det».

– Denne saken har vært en påkjenning. Varslingen min dreide seg om ulovlig bruk av tvangsmidler, og om gjengjeldelse etter varsling. Flere pasienter fikk medhold. At den som sier fra skal bli hengt ut og at unnskyldningen fra sykehuset i etterkant skulle holdes hemmelig, er ugreit, sier Jensen.

Jusprofessor: Sykehuset har misforstått

Ifølge jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er en slik avtale i utgangspunkt et offentlig dokument. Dersom den skal unntas offentlighet, må foretaket vise til lov- eller forskriftshjemmel.

– Den kan ikke brukes til å unnta en forliksavtale i sin helhet, bare til å sladde ut enkeltopplysninger som er taushetspliktbelagt etter lov, sier Bernt.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er sterkt kritisk til hemmeligholdet av avtalen mellom SUS og Målfrid J. Frahm Jensen.

Han viser til at taushetsplikt etter Forvaltningsloven § 13 dreier seg om opplysninger om «noens personlige forhold», men at dette da må gjelde rent private forhold som sykdom, familieforhold med mer og ikke forhold som knytter seg til tjenesten.

– Det at en person føler at hun har vært utsatt for «utfrysing på arbeidsplassen, sterke reaksjoner mot henne fra ansatte og manglende ivaretakelse av henne», er derfor etter min mening ikke i seg selv et personlig forhold underlagt taushetsplikt, sier han.

– Påstandene om at sykehusets beklagelse overfor vedkommende skulle være taushetsbelagt, er åpenbart grunnløs. Reglene om taushetsplikt i Forvaltningslovens § 13 er gitt til vern av privatpersoner som er i kontakt med forvaltningen, og kan ikke brukes til å skjerme forvaltningen selv mot ubehagelig innsyn. For meg høres det som om sykehuset - helseforetaket - her har misforstått reglene både om innsynsrett etter Offentleglova og om taushetsplikt etter Forvaltningsloven, sier Bernt.

Dette svarer sykehuset

Aftenbladet har bedt om å få snakke med Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Stavanger. Hun har valgt å svare via epost:

«Våre medarbeidere skal ha et godt arbeidsmiljø og bli møtt med respekt på jobb. Det skal oppleves trygt å ta opp aktuelle problemstillinger i hverdagen - enten til kolleger eller leder. Slik er det også med varsling av kritikkverdige forhold.

Les også

Sykehuset tar psykiatri-kritikken svært alvorlig

Denne saken har vært krevende, og vi har lært av den. I samarbeid med medarbeiderne, vernetjenesten og de tillitsvalgte på sykehuset, arbeider vi hele tiden for å bli bedre.

Når det gjelder inngåelse av avtalen benyttet begge parter eksterne advokater i utarbeidelsen. Avtalen ble sendt usladdet etter ny vurdering og etter at den andre parten ga tillatelse til det.»

Les også

 1. Beltelegging av psykisk syke fem ganger daglig

 2. Fem pasienter ble beltelagt 1550 ganger

 3. Markant reduksjon av beltebruk på psyk

 4. Psykisk syke Kine ble isolert på røykerom uten vinduer

 5. Sykehuset ble tidlig varslet om ulovlig isolasjon

 6. Helsevarsler har fått pris

 7. Pris til Aftenblad-journalist

Publisert:
 1. Helse Stavanger
 2. Varsling
 3. Arbeidsliv
 4. Arbeidsmiljø
 5. Taushetsplikt

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 3. Været skaper problemer i trafikken

 4. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter

 5. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 6. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand