Bønder frykter nytt forslag: - Melken vil renne til sentrale strøk

Flere bønder frykter at færre melkeregioner vil føre til at melken renner til mer sentrale strøk. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vil redusere antall melkeregioner fra 19 til 10.

Bjørn Friestad mener melken vil renne til de mest sentrale strøkene om det blir færre melkeregioner.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Min første tanke er at melken vil renne til de mest sentrale strøkene. Det har vært oppe før å innføre færre regioner, og jeg har vært skeptisk til det. Vi trenger dagens regioner for å beholde en melkeproduksjon over hele landet. For meg personlig ville det trolig vært litt billigere å skaffe meg en større kvote. Bakdelen er at vi må betale på lang sikt, mener melkebonde Bjørn Friestad fra Vigrestad i Hå.

Melkekvoter kan i dag omsettes innenfor 19 ulike melkeregioner. Færre regioner betyr at kvotene blir omsettelige i større områder. Dersom for eksempel Rogaland og Hordaland blir en region, kan bønder fra Jæren kjøpe kvoter fra bønder i Hardanger.

– Det vil ikke være bra for distriktene, og melken vil forflytte seg. De som bor i distriktene vil fortere legge ned melkeproduksjonen, sier melkebonde Marit Epletveit, som også er leder i Gjesdal bondelag.

Les også

Byggeboom blant bønder

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) la fram regjeringens landbruksmelding fredag.

Flere endringer

Fredag la landbruksminster Jon Georg Dale (Frp) fram jordbruksmeldingen til regjeringen. Han pekte på at regjeringen har gjennomført en rekke viktige endringer i jordbrukspolitikken både for å øke produksjoner og for å å sikre en geografisk spredning. Han trakk fram hevet produksjonstak for melk, dobla konsesjonsgrenser på kylling og kalkun, vridning av kvalitetstilskuddet på lam og storfe og utsetting av løsdriftskravet som viktige endringer. Han understreket også at det ikke bare er størrelsen på subsidier og tilskudd som teller, det handler også om hva du stimulerer til.

Nye forslag til endringer fra landbruksministeren er å redusere antall melkeregioner fra 19 til 10 og å avvikle samvirkebasert markedsbalansering på korn og egg.

– Innen korn og egg kan markedsbalanseringen foretas av en uavhengig aktør. Det vil styrke legitimiteten og fjerne usikkerheten om enkelte aktører nyter godt av fordeler som andre ikke har, sier Jon Georg Dale til NTB.

Les også

Melkebønder må bygge om eller legge ned

Les også

Bonusrekord for melkebønder

Les også

Bondelaget frykter Rema-bønder

Bønder er mer avmålte til forslaget.

– Frp har alltid vært kritiske til samvirkebedriftene. Mitt spørsmål er hvem som skal gjøre det bedre. For vi må ha regulering for å få lønnsomhet i det vi produsere. Vi havner på glattisen hvis vi produserer for mye. Da ramler lønnsomheten fort, sier Bjørn Friestad.

– Mindre politikk, mer marked

Bjarne Undheim mener jordbruksmeldingen fra regjeringen legger opp til mindre politikk og mer marked i norsk landbruk.

Tidligere bondelagsleder Bjarne Undheim har ikke lest alle detaljene, men mener jordbruksmeldingen er et steg i retning av mer liberalisering.

– Det blir mindre politikk og mer marked, og landbruket i Norge er avhengig av politikk for at vi skal ha store og små bruk over hele landet, sier Undheim.

Sp-politiker Geir Pollestad har sjelden mye positivt å si om landbrukspolitikken til Frp. Derfor droppet han også å høre på landbruksministeren da han la fram regjeringens jordbruksmelding fredag klokken 12.

Geir Pollestad (Sp) mener regjeringen svekker ordninger som er viktige for landbruket.

– Skryt fra statsråder har jeg hørt før, sier Geir Pollestad til Aftenbladet. I stedet før å lytte til det Dale sa startet Pollestad å lese hele stortingsmeldingen med fjorten kapitler og over 160 sider med flere underpunkter.

– Det jeg leser i punkt etter punkt er at regjeringen svekker ordninger som er viktige for landbruket både ved å svekke samvirket og ved å gå inn for færre kvotedistrikter på melk. Det har vært diskutert tidligere, og da vendte Stortinget tommelen ned. På mange måter er dette derfor en omkamp, sier Pollestad.

Men en ting er de fleste enige om. Det blir tøffe forhandlinger både i Stortinget og ved landbruksoppgjøret til våren.

– Jeg skulle gjerne sagt at jeg ser fram til jordbruksforhandlingene, det gjør jeg også, men jeg ser ikke bort fra at de blir krevende, sa landbruksministeren.

Publisert: