Barna viktigst i Aps budsjett

Arbeiderpartiet bygger ny skole på Storhaug og i Kvernevik og øker skolebudsjettet.

Det var nestlederne av Aps bystyregruppe, Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige som onsdag la fram partiets alternative budsjett. Kari Nessa Nordtun overtar som ny gruppeleder etter Cecilie Bjelland fra nyttår av.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

-Vi vil gjøre det mer attraktivt for barnefamilier å bosette seg i Stavanger. Derfor satser vi på skole og barnehage og næring i vårt budsjett, slik innledet Kari Nessa Nordtun presentasjonen av Aps alternative budsjett som bærer tittelen «Vi satser på fremtidens Stavanger».

Storhaug og Kvernevik

Det største løftet tas på skole: Ny skole både på Storhaug og Kvernevik skal stå klar i 2020.

-Også et viktig levekårsløft for disse bydelene, poengterer Dag Mossige.

Rådmannen har nå funnet tomt mellom Haugesundsgata og Ryfylkegata, sør for Rennesøygata.

I motsetning til flertallspartiene, setter ikke Ap av penger til nye klasserom og trafikksikringstiltak for Jåtten skole.

Flere lærere

Fornøyd: Dag Mossige er Aps fremste i oppvekststyret.

Mens rådmannen vil pålegge skolene å «effektivisere» for ni millioner kroner, øker heller Ap skolebudsjettet med fem millioner kroner årlig.

-Vi vil ha flere lærere, ikke færre, sier Mossige og siterer en rektor som nylig sa til han at «Det er feil å si vi er blitt skåret inn til beinet - nå skjærer de faktisk inn i beinet».

Ap gikk til valg både på null kutt i skolen og full barnehagedekning. Partiet setter derfor av 13,5 millioner kroner til at også de som fyller 1 år i november og desember skal få barnehageplass.

For å bedre kvaliteten i barnehagene, øker de kompetansepotten med to millioner slik at flere assistenter kan ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere. De oppretter også vikarpool for barnehage og hjemmetjenestene.

Kari Nessa Nordtun

Arbeidsplasser

«Facit Stavanger» heter det ene av Aps to nye tiltak som skal gjøre det letter for bedrifter å etablere seg i byen: To personer skal ansettes i kommunen som skal jobbe med å fjerne byråkratiske flaskehalser og få ned saksbehandlingstiden i byggesaker.

Det andre er en Smartkommune- konkurranse der innbyggerne blir inviterte til å komme med idéer og løsninger. De fem beste idéene premieres med inntil 200 000 kroner slik at de kan settes ut i livet.

Ungdom og miljø

Ap vil opprette ti nye lærlingeplasser i kommunen og igangsette «Leie for eie» som skal gjøre det lettere for ungdom å skaffe seg egen leilighet.

Flere ladestasjoner for elbiler til 1,5 millioner kroner skal opprettes.

For å få bukt med «den største miljøsynderen i Stavanger», nemlig cruiseskipene, vil Ap innføre strenge utslippskrav.

For å flere kommunalt ansatte til å gå og sykle til jobb, vil Ap bruker penger på tiltak som f.eks dusj-og garderobeanlegg.

Idrett og kultur: De to viktigste forslagene her er mer til idrett, kor, korps og frivillige organisasjoner ( 450 000 kroner ) og til innkjøp av kunst fra lokale kunstnere. Samt nytt garderobeanleggg for Hinna fotballklubb.

Pleie og omsorg

Ap vil sørge for at det blir full drift ved Lervig sykehjem fra 2018, - de går ikke med på rådmannens forslag om å la 21 av plassene stå tomme.

De setter også av 2,5 millioner til bygging av seniorboliger.

Partiet vil sette i gang et prøveprosjekt med økt grunnbemanning på et sykehjem i håp om at det vil få ned sykefraværet.

Nytt er også prosjektet «Sosialt entreprenørskap» hvor unge skaffer seg arbeidstrening ved å hjelpe eldre.

Ap setter også av penger for å unngå nedlegging av det flere rusmisbrukere har kalt et «livsviktig» ettervernstilbud, kalt «Miljøarbeider.Rus»

For å få råd til dette, legger Ap ned de såkalte Spaniaplassene. (Vel hundre eldre fra Stavanger benytter seg årlig av et opphold på seks uker i på rehabiliteringssenteret CAN i Altea i Spania.)

Les også

Redde for å miste livsviktig hjelp

Øker eiendomsskatten

Ap bruker litt mer på driftsbudsjettet enn rådmannen og betydelig mer på investeringer. Partiet låner ikke mer for å finansiere dette, de reduserer faktisk gjelda. Hovedgrepet er å øke eiendomsskatten med en promille både for boliger og næringseiendommer, noe som gir kommunen 86,5 millioner i ekstra inntekter årlig.

I tillegg tar de økt utbygge i Stavanger parkering (10 millioner i 2017), kutter i honorarene til de folkevalgte og legger ned finansstyret (5 millioner i innsparing).

Les også

 1. Ap vil ha politikerkutt

 2. SV vil redde 255 barnehageplasser og skaffe 20 nye helsesøstre

 3. Jåtten får både nye klasserom og trygg vei

 4. Tastaveden frykter nedleggelse

 5. -Vi har ikke mer å gå på

 6. Aps nye gruppeleder i Stavanger vil bygge bro til sentrum

 7. Cecilie Bjellands avgang nå var nødvendig og et lykkelig valg for Ap

 8. Miljøpartiet: Vil pusse opp Hillevåg og styrke rusomsorgen

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Dag Mossige
 4. Kari Nessa Nordtun
 5. Skole

Mest lest akkurat nå

 1. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 2. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 3. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 4. Kvelden tilhørte Froddien

 5. Du vett, mååååden han seie det på

 6. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger