Birkedal fikk hjelp av Ingebrigtsen

Trond Birkedal fikk hjelp fra uventet hold da han før helgen ble løslatt fra Åna fengsel.

Publisert:

Fred Ingebrigtsen inviterte Trond Birkedal til hytten på Finnøy.

Fred Ingebrigtsens innsidesiktelse er av en helt annen kategori enn forholdene Birkedal etterforskes for. Men Acta-gründeren vet litt om hvordan det er å bli pågrepet og havne midt i en mediestorm.

Da Birkedal ble løslatt fredag for en uke siden, stilte Ingebrigtsen og kona sin hytte på Finnøy til disposisjon for Birkedal og hans familie i helgen, for at 31-åringen skulle få hvile ut sammen med sine nærmeste etter to dramatiske uker.

På spørsmål fra Aftenbladet bekrefter Ingebrigtsen at han samme dag som Birkedal ble løslatt møtte 31-åringen for å bistå i en svært vanskelig tid for den tidligere FrP-stjernen.

Må gå videre

– Jeg tar ikke stilling til hva som har skjedd og ikke skjedd. Det er domstolens oppgave å avgjøre samfunnets reaksjon på eventuelle straffbare forhold. Fornærmedes interesser er viktige i en slik situasjon. Men også den siktede er et menneske i slike situasjoner, og jeg vet hvordan jeg selv opplevde å komme ut etter å ha blitt siktet. Jeg ville gi ham noen menneskelige og praktiske råd og forsikre meg om at han har det bra og at han skjønner at livet må gå videre, sier Ingebrigtsen.

Birkedal fikk livet snudd på hodet søndag kveld for to og en halv uke siden. Da banket politiet på døren hans. En 19-åring hadde anmeldt Birkedal for å ha snikfilmet ham i dusjen. Neste dag eksploderte saken i media, og en lovende politikerkarriere gikk i grus i løpet av noen timer.

Mens anklagene mot ham vokste og fylte den ene avissiden etter den andre, satt Birkedal innelåst. Først tre døgn i glattcelle på politikammeret, deretter i en vanlig celle på Åna fengsel.

Langt nede

I et intervju med Rogalands Avis etter løslatelsen fortalte Birkedal at han gruet seg til å se vanlige folk i øynene etter alt som hadde kommet frem mens han var fengslet. Han la heller ikke skjul på at han hadde vært så langt nede at han hadde vurdert å ta sitt eget liv. Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin, forteller at 31-åringen er svært lettet over de reaksjonene han har fått i løpet av de dagene han nå har vært på frifot. Ifølge Sjødin har Birkedal møtt medfølelse allerede fra første øyeblikk.

– På vei fra fengselet til Stavanger etter løslatelsen stoppet vi på et bakeri. Der fikk han en klem av en av de ansatte som jobber der. Omtanken han har møtt, betyr alt for ham, sier Sjødin.

– Hvordan opplevde han samtalene med Fred Ingebrigtsen?

– Jeg var ikke til stede under møtet selv, men Ingebrigtsen har noen av de samme erfaringene. Trond setter pris på hjelpen og de gode rådene han fikk, sier Sjødin.

Trond Birkedal.

Publisert: