Nå kan du sjekke vannstand på nett

Nå kan båteiere sjekke vannstand og tidevann på en ny nettside.

Publisert:

Foto: Statens Kartverk

Eivind Aarre
Frontsjef

Ved å gå til den nye vannstandssiden til Statens kartverk Sjø kan dem som skal ferdes på sjøen få med seg viktige data.

EKSTERN LENKE: Vannstandssiden

Statens kartverk Sjø har 23 målestasjoner for vannstand langs norskekysten og på Svalbard – og nå får brukerne lettere tilgang til dataene som samles inn.

— Mer brukervennlig

Statens kartverk Sjø har nemlig lansert en ny internettside om vannstand. Der kan du finne tidevannstabeller og vannstandsobservasjoner, samt informasjon om fenomenet tidevann og andre effekter som påvirker vannstanden langs norskekysten – som stormflo og strømsystemer.

– Nettsiden inneholder mer data enn den gamle siden vår, og den har fått ny design. Den er også mer brukervennlig. Du kan for eksempel gå inn i et kart og be om data som er korrigert, slik at informasjonen passer for akkurat det området hvor du befinner deg, forklarer Tor Tørresen, som er leder for oseanografigruppen i Statens kartverk Sjø.

Varslinger

Kommuner som skal vurdere spørsmål knyttet til bygging i strandsonen og kloakkutslipp, vil på den nye nettsiden finne informasjon om ulike referansenivå og vannstandsstatistikk for det aktuelle området. Det samme gjelder entreprenører og forsikringsbransjen – samt privatpersoner som planlegger å bygge kai, hytte eller hus ved sjøen.

På nettsiden kan også forskningsinstitusjoner laste ned historiske vannstandsdata – mens fiskere og båtfolk kan finne tidevannstabeller. Siden vil dessuten inneholde varsel om stormflofare eller uvanlige vannstandsnivåer. I tillegg vil flere funksjoner ble tilgjengelige etter hvert.

Foto: Statens Kartverk

Publisert: