Over 600 skytevåpen inndratt på fem år

– Det er bedre med ett beslag av våpen for mye enn ett for lite, sier politiadvokat Øystein Paulsen.

  • Marie Rein Bore
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Politiet bør inndra mer skytevåpen, sier voldsforskere etter drapstragedien i Asker mandag.

– Det gjør vi allerede, sier politiadvokat Øystein Paulsen ved Rogaland politidistrikt. Han forteller at politidistriktet de siste årene hatt et systematisk opplegg med å inndra våpen fra folk som ikke bør ha våpen. Det har ført til at over 600 skytevåpen er tatt fra folk.

Jobbet mye med

Ifølge både Øystein Paulsen og Leif Ole Topnes, leder av forvaltningsseksjonen, er Rogaland et av de politidistriktene som har jobbet spesielt mye med å forebygge og forhindre mulig kriminalitet på dette viset.

– Det er ganske strenge regler for å få lisens til å ha skytevåpen. Hvis man ikke er edruelig eller har en pålitelig vandel, kan politiet inndra våpenlisensen ifølge våpenloven, sier Øystein Paulsen.

Bruker loggen

Han sier de har rutiner på å gå gjennom politiets operasjonslogg og sammenholde den med våpenregisteret. Det kan gå på fyll, eller andre former for registrert oppførsel som ikke er forenlig med våpenlovens krav. På det grunnlaget kan politiet frata folk lisensen for å ha våpen.

– Dessuten er det viktig at politi som skal rykke ut for eksempel ved husbråk, sjekker våpenregister, ser etter signaler. De har rett til å beslaglegge eventuelle våpen selv om personen ikke har kommet med noen trusler om våpenbruk, sier Paulsen.

Og hvis helsevesenet trenger politibistand for å kunne tvangsinnlegge en person som truer med å ta livet sitt, kan man også sjekke våpenregisteret.

Beslaglegger mer

Han forteller at de ved Rogaland politidistrikt har sett en økning av saker der politi som rykker ut, beslaglegger våpen der og da selv om det ikke har vært trusler om våpenbruk.

Men Øystein Paulsen understreker at de som har våpenlisens og blir fratatt våpenet, har rett til å klage til overordnet instans over inndragelsen.

Mange klager, forteller han, men i de fleste tilfellene får klageren ikke medhold.

Illegale våpen

– Men hva med dem som har illegale skytevåpen, altså våpen uten lisens og registrering?

– Da må man ha skjellig grunn til mistanke før man kan ransake hos vedkommende. Å besitte illegale skytevåpen har en strafferamme på ubetinget fengsel i inntil to år.

– Vil en slik streng håndtering av våpenloven kunne hindre slike drapstragedier som den i Asker?

– Ingen kan garantere noe slikt.

Hvis man får signaler om aggresjon rettet mot en person, kan man inndra våpen. Men slike signaler kan være vanskelige å vurdere, sier Paulsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. «Dette ror guttene i land»

  2. – Fest løse gjenstander

  3. Denne uka måtte flere ut med 3000 kroner for bruk av et slikt skilt

  4. Holdt lekestue og vant 7–1 (!) i cupen

  5. Mer skatt til de rike – sosialdemokratiet var ikke dødt likevel

  6. Klubben blir utestengt fra sin egen hjemmebane: – Vi kan ikke akseptere dette