- Vi drukner i papirer

Eirik Faret Sakariassen (SV) støttet Karina Helgesen Aases (H) forslag om mer makt til ungdom. Etterpå følte han seg lurt.

Publisert: Publisert:

Ungdomsordfører Aleksander Stokkebø og bystyremedlem Karina Helgesen Aase foreslår at ungdomspolitikerne får en mikrofon inn i bystyret. Foto: Thomas Ergo

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det var Høyres Karina Helgesen Aase (20) som under bystyremøtet mandag kveld tok til orde for at ungdommen i Stavanger bør få en mikrofon inn i bystyresalen. Hun foreslo en ordning der ordføreren inviterer Ungdommens bystyre til bystyremøtene.

— Ungdommens bystyre ønsker å forsikre seg om at de blir hørt. Jeg vil at vi skal si at vi tar ungdommens bystyre på alvor, og at vi lytter til dem. Hvordan sørge for at uttalelsene deres ikke drukner i papirbunker? Vi må gi dem en mikrofon her inne hos oss! sa Helgesen Aase under sin interpellasjon.

På tilhørerbenken satt ordfører i ungdommens bystyre, partifelle Aleksander Stokkebø (18). Ungdommens bystyre består av to representanter fra hver ungdomsskole og videregående skole i Stavanger kommune. Det er et rådgivende organ i saker som gjelder barn og unge.

— Det er viktig å få en tydelig vedtaksfesting av ungdommens stemme inn mot de folkevalgte organene i Stavanger kommune, sa Stokkebø til Aftenbladet før møtet

— Kommunen er ganske flink til å lytte, men har et klart forbedringspotensiale. Kommunen må sikre at ungdommens stemme ikke drukner i sakspapirer og byråkratiske prosesser. Vi havner dessverre ofte i bunken med alle andre utvalg. Politikerne må ikke glemme at vi er framtiden.

Omtrent likedan argumenterte Karin Helgesen Aase fra talerstolen. Eirik Faret Sakariassen, SVs unge representant, støttet forslaget.

— Jeg støtter at ungdommens bystyre får komme til bystyret på regelmessig basis, sa han.

Skepsis i salen

Men han ble overrasket over debatten i bystyresalen. Venstres unge representant Iselin Nybø fremsto skeptisk til at ungdomsrepresentantene skulle gis en mikrofon.

Iselin Nybø fra Venstre

— En ting jeg er redd for er å gi inntrykk av at vi hører på dem, og så gjør vi det likevel ikke. Nå er det hundre år siden kvinner fikk stemmerett. Da er det på høy tid at vi senker aldergrensen for stemmerett til 16 år. På den måten får ungdommen virkelig innflytelse over sitt eget liv. Det er å ta ungdom på alvor, sa Nybø.

Egil Olsen (H) i Kommunalstyret for byutvikling mente det fungerte bra som det gjorde. For eksempel har ungdommens bystyre uttalt seg om Geoparken.

— I slike saker har de innflytelse, sa Olsen.

Sissel Stenberg Knutsen (FrP) var skeptisk til at ett bestemt organ nærmest skulle få større særrettigheter enn lovfestede organer som utvalgene for eldre og funksjonshemmede.

Trondheim viser vei

Fungerende ordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) mente det var en god ide å skape bedre dialog mellom bystyret og ungdommens bystyre. Men hun var glad for at Helgesen Aase forsto at ungdomsbystyret ikke kunne kalles inn fast, siden det ikke er folkevalgt. Hun mente Trondheim kommune har funnet en god modell, der ungdomsbystyret lager egne fagkomiteer som går i dialog med de folkevalgtes fagkomiteer.

— Og reglementet er ikke til hinder for at ungdommens bystyre kan komme på denne talerstolen, slik også organer som Greater Stavanger har gjort det. Så vi har mulighet til dialog, utover det vi har i dag, sa Tysdal Moe.

Eirik Faret Sakariassen (SV) følger var skeptisk til løsningen varaordfører Bjørg Tysdal Moe og Karina Helgesen Aase (H) falt ned på. Foto: Thomas Ergo

Interpellasjonen endte derfor med at ordføreren skal møte ungdomsordføreren, og komme tilbake med en sak om hvordan ungdommen kan bli hørt bedre enn i dag.

— Dette ble tullete, sa Eirik faret Sakariassen etterpå. - Karina Helgesen Aase er fra Høyre. Da hadde jeg regnet med at forslaget var forankret i bystyreflertallet. Jeg gikk ut og støttet forslaget, selv om jeg ikke hadde all verdens støtte i eget parti. Nå føler jeg meg litt holdt for narr, sa Sakariassen til Aftenbladet.

Helgesen Aase fnyste.

— Jeg er kjempefornøyd. Dette var det vi var blitt forespeilet av flertallspartiene, sa hun.

— Det gjenstår å se om de leverer varene. Jeg dømmer dem ut fra hva de gjør, svarte Sakariassen.

Ungdomsordfører Alekander Stokkebø sier til Aftenbladet tirsdag at politikere nå har tatt på seg en "enorm forpliktelse".

- Ingen har lurt noen

— Nå er det viktig at de ikke lar også denne interpellasjonen drukne i papirmengden. De må følger opp tar et tydelig initiativ forr å forbedre og klargjøre stemmen til ungdommens bystyre.

Og til Sakariassens hjertesukk, svarer Stokkebø:

— Jeg trodde også at interpellasjonen skulle bli vedtatt. Men det er ingen som har lurt noen her. Alt er blitt gjort på en redelig måte. Ungdommens bystyre ba en ungdomsrepresentant fremme forslaget. Men vi setter pris på at Sakariassen valgte å støtte oss.

LES OGSÅ FRA BYSTYRET MANDAG:

Publisert:

Les også

 1. - Han sa kattene burde skytes

 2. Ingen kompiskjøring i Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Viking leier ut tre spillere

 2. Leter etter John Olav med full styrke

 3. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 4. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 5. Politiet søker ikke ved Månafossen gjennom helgen

 6. Dette skjedde i natt

 1. Stavanger