Stavanger kommune skal granske seg selv

Stavanger kommune skal nå foreta undersøkelser av sin egen innsats i Kampen-saken, for å se om den kan unngå at noe liknende skjer igjen.

Publisert: Publisert:

Leder av levekårsstyret, Kåre Reiten (H), ber etter samråd med ordføreren, Stavanger kommune evaluere sin egen innsats i forkant av Kampen-tragedien. Foto: Fredrik Refvem

 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det opplyser Kåre Reiten (H), leder av Stavanger kommunes levekårsstyre. Han har etter samråd med ordfører Christine Sagen Helgø (H) bedt Per Haarr, direktør for kommunens avdeling for oppvekst og levekår, å gjennomføre undersøkelsen og legge fram en sak for levekårsstyret i løpet av høsten. Det skjer som en følge av Aftenbladets reportasjer denne helgen om hva innbyggerne og hjelpeapparatet i Stavanger så og visste i forkant av at Jonny André Risvik (28) over to uker ble torturert i hjel av sine venner i en leilighet på Kampen i august 2010. — Jeg ønsker blant annet å se om kommunen har gjort feil. Viser den kommende rapporten at den ikke har gjort det, må vi se om vi må be myndighetene om å gjøre noe med lovverket, sier Kåre Reiten, og understreker:

— Dette skal ikke bli en forsvarsrapport.

- Hva kan vi lære?

Han sier det viktigste blir at kommunen kommer til bunns i hva den kan lære av Kampen-saken.

- Vil det være viktig også å finne ut hva Stavanger kommune kunne og burde ha gjort innenfor dagens lovverk?

-Ja. Det er kjempeviktig, kanskje det viktigste. Kunne vi gjort mer innenfor dagens regelverk? Hadde kommunen anledning til å benytte tvang og liknende tiltak? Og hvis den ikke hadde det, må vi rett og slett se nærmere på dagens lovverk. Uansett om noe gikk galt i hjelpeapparatet underveis, eller om lovverket sto i veien, må vi forhindre at liknende tragedier skjer i framtiden, sier levekårspolitiker Kåre Reiten.

Levekårssjef Marit Bore uttalte fredag og lørdag til Aftenbladet at kommunen ikke har sett noen grunn til å foreta en formell evaluering av sin egen rolle og innsats i forkant av Kampen-tragedien.

Se Aftenbladets tv-dokumentar "Jonnys siste ukere" her:

Les også

Jonnys siste uker

Aftenbladets reportasjer har vist i hvor stor grad Stavanger kommune hadde inngående kjennskap til problemer og bekymringer knyttet til de flestev av de senere domfelte. De fleste var sterkt hjelpetrengende og lettere utviklingshemmet. En jente var gravid, en annen kun 15 år. Sju måneder før sin død ba Jonny André Risvik kommunen om hjelp til å komme vekk fra 26-åringen han bodde med, fordi han var redd og ble utnyttet og manipulert. 26-åringen ble siden dømt til ni års fengsel, som hovedmann i den fatale torturmishandlingen.

Aftenbladet kommer tilbake med mer.

Publisert:

Les også

 1. - Kunne avverget tragedien

 2. Kommunen vurderte aldri tvangstiltak

 3. Varsler etterspill i Kampen-saken

 4. Håpet på hjelp til det siste

 5. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

 6. Jonnys sjanser

Mest lest akkurat nå

 1. Elg skutt ved Sandvedparken

 2. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

 3. Se oppdateringen fra SUS: - Tegn på at den andre smittebølgen er i ferd med å komme

 4. Årets kulturpris: Yngste vinner noensinne

 5. Enkelt, fargerikt og praktisk: – Vi falt pladask første gangen vi besøkte tomten

 6. Endelig tilbake for Viking - med blandede følelser

 1. Stavanger