Wirak tjuvstartet på Sandnes øst-utbyggingen

Sviland bydel har i 20 år mast om nye boligtomter. Mandag startet ordfører Stanley Wirak egenhendig på de første 100 – og lovet 13.000 til i fortsettelsen!

Publisert: Publisert:

Vel blåst. Ordfører Stanley Wirak har gravd en liten skuffe med mold. Kyrre Kjosavik (7) var imponert. Foto: Viktor Klippen

  • Viktor Klippen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Stanley Wirak hadde fått fem minutters opplæring og mente at det kunne være nok til å ta iallfall ett tak. Foto: Viktor Klippen

Et par hundre mennesker var møtt fram for å overvære første spadestikk på en etterlengtet boligutbygging i Sviland bydel. Foto: Viktor Klippen

En gledens dag for Sigrunn Hetland. Hun hadde tatt med seg flagg, for nye boliger har hun ventet på i 20 år. Foto: Viktor Klippen

Jannet Selvikvåg er oppvokst på garden og har plukket stein der utbyggingen nå starter. Hun gleder seg over at den omsider er i gang. Foto: Viktor Klippen

Sviland skolekor vartet opp med "Livet er så bra". Foto: Viktor Klippen

Få bydeler har kjempet for folketallet som Sviland, og få kan feire oppstarten på et byggefelt bedre enn dem. Det ble en festdag.

Like etter endt skoledag mandag stilte skolekoret, hele SFO og store deler av de øvrige elevene, naboer og utbyggere til offisielt første spadestikk på den nye Sviland-utbyggingen.

Flagget

Skolen flagget, og Sigrunn Hetland fra Søredalen i Sviland bydel hadde tatt med flagget sitt ut på jordet.

— Jeg har ventet i 20 år på denne dagen. Det er viktig å ha unger på skolen, ellers dør den, forklarer hun. Og uten skole svikter det meste i et lite bygdesamfunn. I dag har skolen 89 elever, og det blir seks færre til høsten. Skolekorpset er blitt nedlagt, og idrettslaget sliter.

Lederen av bydelsutvalget, Leidulv Harboe (Sp), forklarte hvordan en slik situasjon skal snus med nye innbyggere. Og så ga han mikrofon og gravemaskinsspaker til ordfører Stanley Wirak (Ap).

Tjuvstart

— Gratulerer med dagen! Isolert er dette et stort løft for Sviland og et kjempeløft for byen, for dette er starten på 40.000 innbyggere som vil komme i Sandnes øst, bydelen mellom Hana og Sviland, sa Wirak. Det betyr minst 13.000 boliger, men resten kommer ikke før Sandnes kommune og ordføreren er enige om hvor mye som skal bygges ut på Vatne, Auestad og Skjørestad.

Ordføreren mente at det ikke kunne vært funnet en bedre dag enn denne, med vår i været og spenning foran byens aller første eliteseriekamp. Så entret han førerhuset til en flunk ny gravemaskin. Kyrre Kjosavik i andre klasse fikk sitte på ordførerfanget da første grabben med jord ble løftet opp.

— Han var flink til å være den første gangen, er Kyrres attest til ordføreren.

Har ventet lenge

Byggefeltet som ligger mellom eksisterende boligfelt og Østraadt Rør, er planlagt med 165 boliger bygd ut over minst ti år, både eneboliger, rekkehus og leiligheter. 100 av boligtomtene eies av det kommunale Sandnes tomteselskap i samarbeid med K2 Stavanger AS. Resten er det grunneier Ingvald Sviland som står bak.

— Jeg vil se gravemaskiner innen et halvt år på Sviland, tordnet Sp-representant i Sviland bydelsutvalg, Jorunn Lura Haaland, på et folkemøte for to år siden. Hun har ikke trodd på gjentatte løfter om at nå blir det utbygging. Ikke før gravemaskinen sto på jordet mandag.

— Nå tror jeg det. Det har vært mye tulling, men nå er vi i gang.

Leilighet med utsikt

- Men vil folk bo i leilighet på Sviland, tror du?

— Se på utsikten! Tror du ikke de heller vil bo her enn på Brattebø, spør Haaland. Selv er hun ikke i tvil, men medgir at det nå kan oppstå nye behov. Hun tipper at bydelspolitikerne om åtte år vil ha større skole, så vil de ha butikk. Og allerede nå mener hun tiden er inne for å kjempe mot det planlagte pukkverket i Torsteinsfjellet like ved.

— Denne utbyggingen skal vitalisere bygda. Vi skal bli 50 prosent flere, og det er et ansvar for oss alle at de nye blir godt tatt imot, hilste bydelslederen sine sambygdinger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  2. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  3. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  4. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. Brann i rekkehus i Haugesund

  1. Sandnes