Pasientene må punge ut for reisene selv

Mannen fra Sokndal slipper å betale for reisen til Stavanger, men reisen hjem må han legge ut for. Det blir 7500 kroner i uka for dialysepasienten. Årsaken er kaos i anbudssystemet for pasientreiser.

Publisert: Publisert:

Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en perfekt verden skulle transporten fram og tilbake mellom hjem og sykehuset med rekvisisjon foregått uten at pasienten hadde trengt å bekymre seg for regningen. Den ble ordnet mellom drosjene og Helse Stavanger. Pasientene har rett til dekning av utgifter til transport, men problemet er at pasientene kun har krav på forhåndsbetalte reiser hvis Helse Stavanger har avtale med dem som skal kjøre.

Det er ikke enkelt å bli klok på, dette. Aftenbladet har blitt kontaktet av folk som ikke forstår systemet. Helse Stavanger har for eksempel en avtale som omfatter reiser som starter i Eigersund. De har imidlertid ikke en avtale for drosjereiser som starter som omfatter Stavanger kommune. Når en egersunder står i Stavanger og skal hjem, opphører avtale mellom Helse Stavanger og Eigersund. Det er startstedet som er avgjørende. Dermed må egersunderen legge ut for reisen. Han får pengene igjen, men han må gjennom byråkratikverna før pengene står på kontoen.

Vanskelig kommunikasjon

Aina Merethe Løhre hos Pasientreiser bekrefter at de har fått en del henvendelser fra folk som ikke forstår følgeskrivet som utdeles til reisende. Heller ikke Aftenbladets journalist skjønte så mye før han fikk det forklart.

– Kommunikasjon er vanskelig. Vi har hatt kommunikasjonsavdelingen inne for å se på formuleringene. Det viktige ordet er «startsted», sier Løhre.

Fra 1. januar opphørte avtalen for ikke-akutt pasienttransport for kommunene Stavanger, Sandnes, Randaberg, og Kvitsøy. Alle som reiser med rekvisisjon og har startsted i disse kommunene, må legge ut selv. Det viktige ordet er altså «startsted». Ikke der du startet på morgenkvisten, nødvendigvis, men der den eksakte reisen starter. Hvis det er utenfor hovedinngangen på SUS, så starter du i Stavanger og må legge ut for reisen selv.

Mer rols

Det som ytterligere rolser til saken, er at Helse Stavanger har følt seg tvunget til å avlyst en ny anbudsrunde i Stavanger, Sandnes og Randaberg. «Manglende tilbud fra transportører» er grunnen.

Løhre i Pasientreiser ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken.

– Vi bruker 60 millioner kroner i året på transport. Før var dette penger knyttet til NAV, nå er det en del av budsjettet til sykehuset, forteller hun.

Robert Klungland er daglig leder i Taxi Dalane. Han er en av dem som ikke har lagt inn anbud.

– Det er alt for lite forutsigbart. Det var for eksempel lagt inn en prøvetid på tre måneder og perioden varer ikke lenger enn to år. Det er ingen som foretar investeringer for noe med en slik kort horisont. Et slik opplegg har jeg ikke samvittighet til å være med på. Jeg vil tippe at det er årsaken til at så mange har latt være å levere inn anbud, sier Klungland.

Forutsigbarhet

Han forteller om en dialysepasient fra Haua. Han må inn til SUS tre ganger i uka. Han slipper å legge ut for reisen inn til Stavanger, men må punge ut 2500 kroner for hver hjemreise.

– Det er jo litt skremmende at det skal ha blitt sånn, sier Klungland. Nå håper han at anbudssystemet tas opp til revisjon og sier at det i bunn og grunn kun handler om én ting.

– Forutsigbarhet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 2. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 3. Ung kvinne knuste rute i Stavanger sentrum

 4. Gratis skolefrokost fører til at færre kjøper halvt horn med piffi

 5. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

 6. Drømmeinnhopp for Hauge – scoret for Milan: – Jeg er veldig glad

 1. Randaberg
 2. Sykehus
 3. Eigersund
 4. Helse Vest
 5. Kvitsøy