Stålverket skylder 67 millioner kroner

Det konkursrammede stålverket på Jørpeland har 67 millioner kroner i gjeld.

Det store spørsmålet er om stålverket kan reddes nok en gang.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stålverksarbeiderne har ikke fått lønn siden 30. november. De hadde vært permitterte siden nyttår på grunn av tomme ordrebøker. Så utviklet situasjonen seg fra vondt til verre.

– Lønnskravet er 3,5 millioner kroner, opplyser advokat Leif Inge Håland i advokatfirma Bull Årstad, som er oppnevnt som bostyrer.

For tredje gang i historien er stålverket på Jørpeland konkurs. Sist gang var for knapt 2 år siden. Den gang fortsatte driften for å fullføre produkter som nesten var ferdige, og for å ivareta muligheten for å opprettholde virksomheten.

Usikkert

– Fortsetter driften?

– Det må det tas standpunkt til. Hvis det er snakk om å fortsette, så er det for å ivareta verdier. Det er gjort mye på forhånd for å få inn investorer. Foreløpig er det ingen konkrete tilbud eller interesse for å gå inn med penger. Om det kommer noen på banen i ettertid, vil vise seg. Dette er et selskap med svært begrensede frie midler. Alt er pantsatt, og det er opp til Sparebank 1 SR-bank om de vil stille midler til disposisjon for å holde virksomheten i gang en periode, sier bostyrer Håland.

Oppbudsbegjæringen ble levert onsdag. Samme dag hadde bostyrer møte med Hogne Fjellanger, styreleder og hovedeier Norwegian Material Center of Expertise AS (Nomac).

Milliongjeld

– Det er levert inn en utfyllende oppbudsbegjæring. Den siste bokførte verdien av gjelden er 67 millioner kroner. Dette tallet inkluderer en leverandørgjeld på 23 millioner kroner, opplyser advokat Leif Inge Håland.

Han har ikke fått endelig oversikt, men de største kravene lønnskravet på 3,5 millioner kroner, eksklusivt feriepenger, samt gjeld til et personalutleiefirma på 2,5 millioner kroner.

– Vi er glad vi har litt egenkapital og skal overleve, men dette er veldig sur og alvorlig, sier daglig leder Thor Morten Meling Bratli i Asap Personal.

Tapet kommer av at firmaet har leid ut 12–15 tidligere stålverksarbeidere til Nomac i cirka 2,5 måneder fra oktober til midten av desember.

Forrige gang stålverket gikk konkurs tapte Asap Personal 500.000 kroner.

– For oss har det vært viktig å være en samarbeidspartner i både gode og dårlige tider. Sist gang visste vi at det var risiko, det var vi ikke klar over denne gangen, sier Bratli.

Ifølge oppbudsbegjæringen har Nomac bokførte verdier på 72 millioner kroner.

– Dette er basert på fortsatt drift, og innstilles den forsvinner en betydelig del av disse verdiene, presiserer bostyrer Håland.

Det skal avholdes skiftesamling 13. mars.

Publisert: