Flere Stavanger-restauranter stengt med umiddelbar virkning

– Beror på en misforståelse, sier daglig leder på en av dem.

Publisert: Publisert:

Politi, Skatt Vest, kemneren, Arbeidstilsynet, skjenkekontrollen gjennomførte fredag kveld kontroller ved flere serveringssteder både i Stavanger og Sandnes. Foto: Pål Christensen

 • Cornelius Munkvik
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Restauranten Casa Mexico i Nygata i Stavanger sentrum måtte fredag kveld stenge.

På Twitter skriver operasjonslederen i Sør-Vest politidistrikt at stengingen skyldes manglende bevillinger.

Klokken 21.00 opplyser restaurantens daglige leder overfor Aftenbladet at det hele beror på en misforståelse.

Les også

På jakt etter svart arbeid

Les også

Politiet slo til mot 15 massasjeinstitutter

– I løpet av helgen vil vi ha noen møter og ordne opp i dette, sier daglig leder, som ikke ønsker å ha navnet sitt i artikkelen.

Han sier at politiet kom sammen med flere andre etater på kontroll. Både identifikasjonspapirer av ansatte og bevillinger ble sjekket.

– Så snart gjestene som er i lokalet nå har gått, vil jeg stenge, sier daglig leder.

Arbeidsmarkedskriminalitetgruppen i Sør-Vest politidistrikt mener at Casa Mexico mangler bevillinger. Foto: Pål Christensen

To andre i Stavanger

Like før klokken 21.30 melder politiet at to nye restauranter er stengt med umiddelbar virkning: Sushi mat og Manee Thai på Nytorget i Stavanger. Også dette skyldes manglende bevillinger.

Sommeren 2015 ble Manee Thai anmeldt for å ha drevet både mat- og drikkeservering ulovlig i henholdsvis fire (drikke) og seks måneder (mat). Restauranten lå da i Kirkegata.

Storkontroll

Politioverbetjent Fred Sherling forteller til Aftenbladet at det er den såkalte A-krimgruppen (Arbeidsmarkedskriminalitetgruppen) ved Sør-Vest politidistrikt som er ute på kontroll i Stavanger og Sandnes fredag kveld. Kontrollen er ledet av kemneren i Stavanger, og også Arbeidstilsynet og skatteetaten er med.

Manee Thai og Sushi mat ligger på Nytorget. Foto: Pål Christensen

– Vi sjekker først og fremst bevillinger, både serveringsbevillinger generelt, men også skjenkebevillinger, sier Sherling.

Fredag kveld gjennomfører også skjenkekontrollen kontroller i de to byene.

Etatene har i forkant av kveldens aksjon gjort en del undersøkelser i utelivsbransjen. Fredagens kontroller er altså målrettede.

Les også

Fire festival-selgere utvist fra Norge

– Det er et problem at ikke alle spiller etter reglene som myndighetene har satt. Grunnen til at vi gjennomfører slike kontroller, er at vi vil hindre konkurransevridning og belønne dem som følger spillereglene, sier Sherling.

Manglet serveringsbevilling

Ketil Remman, jourhavende jurist ved Sør-Vest politidistrikt, sier at både Casa Mexico, Manee Thai og Sushi mat ble stengt fordi de mangler serveringsbevilling.

– Serveringsloven sier at politiet skal stenge en restaurant som ikke har slik bevilling med umiddelbar virkning. Så kan jo alltids restauranteierne søke om å få de nødvendige bevillinger i ettertid, sier Remman.

Han forteller videre at de også sjekker andre forhold og viser til at flere etater er med.

I Sandnes kontrollerte A-Krim to serveringssteder. Alt så fredags kveld ut til å være i orden, men etatene sier til Aftenbladet at de vil dobbeltsjekke noe informasjon til uka. Foto: Pål Christensen

– Blant annet kontrollerer vi om de som jobber ved restaurantene har arbeidstillatelse, sier Remman, som ikke vil si om A-krim mistenker serveringsstedene for andre lovbrudd.

– Det vil jeg ikke si noe om før jeg har fått de ulike etatenes rapporter i begynnelsen av neste uke, sier han.

Vurderer anmeldelser

Fredagens storkontroll er ikke den første A-krim gjennomfører mot serveringssteder. Siden oppstarten i mars 2015 har den tverretatlige gruppen stengt godt over ti serveringssteder på grunn av manglende bevillinger.

Politijurist Remman oppfordrer alle serveringssteder som vet at de ikke har alt på stell, til å ordne opp.

– Uten å annonsere nøyaktig når, kan jeg love at vi kommer til å gjennomføre flere slike kontroller. Altså er det smart å ordne opp nå, før vi kommer, sier politijuristen, som foreløpig ikke har tatt stilling til om Casa Mexico, Manee Thai og Sushi Mat vil bli anmeldt for ulovlig servering.

Reaksjonsformen vil i tilfellet være forelegg.

– Størrelsen avhenger av hvor grovt lovbruddet er. Har det vært planlagt? Hvor lenge har den ulovlige serveringen pågått? Økonomien i selskapet spiller også inn, sier Remman, som vil ta stilling til anmeldelsespørsmålet til uka.

Publisert:

Les også

 1. 24-åring tiltalt for drapsforsøk etter balltrevold

Mest lest akkurat nå

 1. Gjestene vil aldri i si levetid gløyma bryllaupet til Kjersti og Stian Sletten frå Sandnes

 2. Her har hytte­salget doblet seg i sommer

 3. Leter etter John Olav med full styrke

 4. Publikum lå strekk ut på hver sin matte

 5. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

 6. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Restaurant
 3. Stavanger sentrum
 4. Arbeidstilsynet
 5. Skjenkebevillinger