Trine Skei Grande (V) fryktet sjokk i storby

Venstre-lederen hadde rett før midnatt et håp om at Iselin Nybø (V) beholder stortingsplassen og at Bergen-krøll ikke ødelegger for Venstre.

Venstre-leder Trine Skei Grande fikk en varm velkomst til Venstres valgvake på Det Norske Teateret i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Aftenbladet snakket med Trine Skei Grande på valgvaken kort tid før midnatt.

Da hadde Jonas Gahr Støre (Ap) nettopp erkjent valgnederlag.

– Vi vil ha de siste tallene på plass før konfettien og ballongene kommer her. Vi vil nok være litt mer sikker før vi konkluderer, sier Skei Grande om et Venstre som da var over den magiske sperregrensen på 4 prosent.

I sin tale til en ekstatisk valgvake i Oslo sentrum viste partilederen til at Venstre har slått tilbake mot alle odds og mot «en mobb».

En svett og tørst Skei Grande ber om å få kald drikke før hun svarer på spørsmålet.

– Det var mot alle odds, fordi vi begynte med et veldig dårlig utgangspunkt. Vi var på 2-tallet her i vår. Å organisere en organisasjon i motbakke, har vært krevende. Det har vært et stort løft, men organisasjonen har vært helt fantastisk der alle har gjort en helt fantastisk valgkampinnsats, sier hun.

– Jeg har ikke følt at vi har surfet på en bølge eller blitt løftet fram av noen av spørsmålene i valgkampen, men det er beinhardt organisatorisk som har gjort at vi har klart å løfte oss.

– Stort tap for Venstre dersom Iselin Nybø (V) ryker ut av Stortinget slik det nå (rett før midnatt) ligger an til?

– Jeg håper det går bra i løpet av denne natten. Det er mange X-er i denne ligningen.

– Bergen blant annet der det rapporteres om at de bare har talt opp forhåndsstemmene?

– Ja, så Bergen er vi veldig spent på. Det er en av grunnene til at vi ventet lenge, fordi vi ville se trenden i Bergen, men hvordan det ender, vet vi ikke ennå, sier Skei Grande.

Med over 95 prosent av stemmene talt opp var Nybø ute av Stortinget med over 2500 stemmer i Rogaland på NRKs prognose.

Da 95 prosent av Bergen-stemmene senere var talt opp, var imidlertid all tvil feiet av sykkelveiene i Bergen.

Heller ikke Venstre-nestleder Ola Elvestuen ønsket å ta noen ting som helst på forskudd da han snakket med Aftenbladet, selv om han da lå han til en ny periode med ny tillit fra velgerne i Oslo.

– Det er veldig spennende. For min egen del så er det vel i Oslo på utjevning. Mangler vel litt på direktemandat. Det er rundt 4 prosent ennå. Det er usikkerhet fortsatt, så jeg er ikke trygg på at vi ligger over, sier Elvestuen, som i likhet med sin partileder mente Bergen representerte en utrygghet for Venstres del.

– Iselin Nybø ute av Stortinget per nå?

– Det blir per nå, så vi får se. Vi får komme oss over 4 prosent og så får vi se hvordan utjevningsmandatene fordeler seg. Det kan endre seg mye utover kvelden og natten, sier Elvestuen til Aftenbladet.

Publisert: