Ikke aktuelt å bytte ut Fjord Cat nå

Kristiansand havn har prøvd å få Fjord Line til å forbedre tilbudet sitt fra Kristiansand ved å bytte ut Fjord Cat med en mer sjødyktig ferje. På kort sikt er det ikke aktuelt, ifølge rederiet.

Skipsassistent Arne Brandt gjør Fjord Cat klar for seiling i slutten av mars i år. Senere har det stort sett bare vært trøbbel for skipet på grunn av problemer med den ene motoren. Foto: Heida Gudmundsdottir

 • Kjetil Reite
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KRISTIANSAND: Spørsmålet om ny ferje har blitt ekstra aktuelt etter en rekke kanselleringer og en ferje som nå er midlertidig ute av drift.

– Vi har ikke diskutert nye fartøy i et kortere perspektiv. Det er ikke et tema som er aktuelt nå, men man vet aldri hva som skjer på lengre sikt. Og slike hendelser skaper en dialog internt uten at jeg kan være helt konkret med deg, sier Rickard Ternblom, konsernsjef i Fjord Line.

Fjord Line valgte i 2011 å sette inn sine to nyeste LNG-ferjer mellom Langesund og Hirtshals, i stedet for å la dem få seile fra Kristiansand. Det skjedde etter en konflikt med havna.

Dermed fortsatte Fjord Cat å seile mellom Kristiansand og Hirtshals.

Les også

Fjord Line setter inn ekstraferje til Kristiansand

Ny ferje

Kristiansand havn har senere vært i kontakt med Fjord Line for å få dem til å bruke de nye ferjene mellom Kristiansand og Hirtshals.

– Det kan jeg bekrefte. I Kristiansand gir vi oss ikke, og vi er veldig fokusert på å tenke kreative løsninger. Vi har mange gode argumenter for hvorfor Fjord Line skal gå ut fra Kristiansand, også med de nye ferjene. Vår jobb er å styrke Kristiansands posisjon, og vi jobber slik ikke bare overfor Fjord Line, men alle andre rederier, sier assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt.

Men akkurat denne løsningen avviser Fjord Line.

– Det er ikke aktuelt. Vi er fornøyde med det tilbudet vi har bygd opp i Langesund og vi opplever vekst der på samme måte som vi gjør i Kristiansand, sier Ternblom.

Fjord Lines konsernsjef, Rickard Ternblom, har ingen planer om å sette inn en ny ferje permanent mellom Kristiansand og Hirtshals. Foto: Styrk Fjærtoft Trondsen

Klager

Fjord Cat ble opprinnelig kjøpt av rederiet Master Ferries og satt i trafikk fra Hanstholm i 2006. Helt siden starten har problemet vært at overfarten blir svært ubehagelig når det er mye sjø. Når seilingene blir innstilt, er også det upopulært.

Det merker de ved turistinformasjonen i Kristiansand.

Les også

– Ble tilbudt gulvplasser på ti timer lang overfart da ferja ble kansellert

Les også

Fjord Cat i normal rutedrift igjen

– Uansett hvilket av ferjerederiene som kansellerer, så får vi høre det. Men på grunn av Fjord Cats beskaffenhet, så er det flere kanselleringer med den og derfor hører vi også mer om den, sier Randi Haukom ved turistinformasjonen i Kristiansand.

Årets sesong har altså startet med flere kanselleringer. Fjord Cat er ute av drift på ubestemt tid.

– Det synes havna er ugreit. Vi lider på lik linje med rederiet når de ikke har forutsigbarhet. Vi vet at Fjord Line har veldig fokus på denne situasjonen og at de gjør sitt ytterste for at reisende skal være så lite skadelidende som mulig, sier Thomas Granfeldt.

Master Cat ble satt i trafikk i 2006 og seilte for daværende Master Ferries. Foto: Lars Hoen / Nica

Godt egnet

Fjord Cat ble bygd i Australia på slutten av 90-tallet. Rederiet mener det er bra for de reisende med et hurtiggående fartøy over Skagerrak.

– Ferja er teknisk sett godt egnet for overfarten og er bygd for hardt vær. Når vi kansellerer, er det for gjestenes skyld. Men vi hadde naturligvis ønsket å tilby en bedre opplevelse også i dårlig vær, Rickard Ternblom.

Han svarer dette når Fædrelandsvennen spør om muligheten for en helt ny ferje:

– Som alle andre virksomheter ser også vi på fremtidsscenariene. Vi har en veldig sterk vekst og er inne på markeder som vi ønsker vår rettmessige del av, med dette fartøyet eller andre. Men dette er tanker på lang sikt.

– Hvor lenge vil Fjord Cat fortsette å seile?

– Hun vil gå i overskuelig framtid. Vi er glade i Kristiansand, føler oss godt behandlet og sitter og lurer på hvordan vi kan få enda mer fornøyde kunder.

Les også

 1. Rekordår for Fjord Line

Publisert:
 1. Fjord Cat
 2. Fjord Line
 3. Kristiansand
 4. Kristiansand havn
 5. Hirtshals

Mest lest akkurat nå

 1. Anette Thorsen (34) fra Stavanger hadde hverken egenka­pital eller foreldre­hjelp. Slik fikk hun oppfylt bolig­drømmen

 2. – Du kødder ikke med en som har vunnet folket tilbake

 3. Torvik beklager e-post: – Ikke rasistisk ment. – Kan oppleves rasistisk, sier professor ved VID

 4. Grosjean takker sikker­hets­bøyle for livet

 5. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

 6. Det er en uting å dra be­grepet falske nyheter inn i viktige debatter