Politikerne vil ikke stenge Jåttåveien

Kommunalstyre for byutvikling behandlet i dag forslaget om å stenge Jåttåveien i Stavanger. Noe som ville hatt store konsekvenser for beboere og næringsdrivende.

Publisert: Publisert:

Bekymring for smutthull i de nye bomringene har resultert i forslag om å stenge Jåttåveien i Stavanger. Noe som har fått næringsdrivende til å reagere. Foto: Fredrik Refvem

  • Metteliva Sofia Henningsen
    Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det satt folk på tilhørerrekkene til byutviklingsmøtet i Stavanger i dag. En mulig stenging av Jåttåveien har fått flere opp av stolene.

– Det vil skape store ulemper for næringsliv i området og for beboere. Alternativet er enkelt. Nemlig å avvise planen, sa Kjartan Alexander Lunde (V).

Stenging av veien er kommet opp i forbindelse med etableringen av Bypakke Nord-Jæren, der Jåttåveien er et mulig smutthull for å unngå bomstasjonene.

– Det er en grunn til veien er anlagt i utgangspunktet. Vi kan ikke stenge veier der det faktisk er behov, fordi vi vil sluse trafikken inn i bomringer. Vi er mer positive til ekstra bomstasjon enn til å stenge en vei, lød det fra Frode Myrhol, Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB).

  • Les også: Frykter kundene forsvinner med bomstasjonen

Venstres Kjartan Alexander Lunde stilte med to alternative forslag. Det ene inneholdt en ren avvisning av planen, slik at gjennomkjøring forbudt skiltet opprettholdes i Jåttåveien. Ordningen ville da evalueres etter at bompakken er tatt i bruk.

I det andre forslaget opprettes en ekstra bomstasjon med begrunnelsen i at areal-omdisponering og snuplasser vil ha kostnader i samme størrelsesorden som en ny bomstasjon.

De alternative forslag bakkes opp av høyre, Frp og FNB.

Stengte veier gir trafikkaos

– Vår region var i ferd med å få trafikkinfarkt, påpekte Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

– Dette utvalget skal ikke tenke i kroner og ører. Utvalget skal tenke praktisk og finne den mest konstruktive løsningen. Vi må kjenne konsekvensene før vi stenger en vei, at det gir enda mindre plass på veiene, fortsatte Moi Nilsen.

Han dristet seg også til å fremheve en annen sak.

– Det er stengt vei på Hillevåg, og bussveien er allerede prioritert sånn at bilene står og står, og Hillevåg næringsliv står stille, påpekte Moi Nielsen, som var med på å stemme for Venstres alternative forslag.

Også Miljøpartiet de grønne var positive.

– Dette vil ha store konsekvenser for næring og beboere. Jeg tenker vi må få politiet på banen. Dette er en smal oversiktlig vei der det er enkelt å holde kontroller, sa Thomas Bendiksen (MDG)

Men ikke alle var enige.

– Vi har ikke tro på at gjennomkjøring forbudt-skiltet skaper en tett bomring. En bedre løsning vil være en stengsels-bom på Jåttåveien slik at beboere og kunder til planteskolen kan kjøre igjennom, sa Frede Cappelen (Ap).

Skuffet over statens vegvesen

Han og partiet var misfornøyd med utredningen i saken.

– Det er ikke tatt kontakt med verken næring eller beboere. Vi hadde forventet at Statens vegvesen hadde hjulpet til i saken. Det er snakk om store konsekvenser for næringen, som ikke er utredet og betydelige ekstra kilometer som må kjøres daglig, sa Cappelen.

Dernest gjorde han et helt spesielt unntak.

– Arbeiderpartiet vil ikke støtte andre sånne forslag, men skal gi en anerkjennelse av at punktet med Hillevåg har vist seg å inneholde skikkelige utfordringer. Vi ber rette myndighet foreta trafikkanalyse, som gir sikkerhet slik vi ikke får problemstillinger som i Hillevåg. Her har det gått galt, og noe må gjøres.

– Vi får håpe flere kjøper seg el-sykkel når det blir så galt å kjøre bil. Det er jo noe av meningen, sluttet Cappelen.

Næringsdrivende åndet lettet opp

– Jeg ser veldig godt at næringslivet vil ha store problemer: Kunder vil finne andre å handle hos hvis adkomsten blir for vanskelig. Gjennomkjøring forbudt må opprettholdes, og da får vi heller gi saftige bøter til de som bryter reglen, sluttet kommunalstyrets leder Kari Raustein (uavh).

– Nå blir det kjekt å komme på jobb imorgen, sier daglig leder av Brynes planteskole som var møtt opp på møtet i dag Foto: Fredrik Refvem

– Vi er veldig glade for at det opprinnelige forslaget om stenging ble enstemmig avvist. Nå blir det kjekt å komme på jobb i morgen, sa daglig leder på Brynes Planteskole Siri Bryne Ringstad etter møtet.

Det alternative forslag ble enstemmig vedtatt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  3. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

  4. – Her vil vi ikke være verneverdige

  5. Rogfast skal være klar i 2031

  6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning