20-åring uten tilbud etter at han ble kastet ut av rusbehandling

Mor og fostermor fortviler etter at sønnen brått ble skrevet ut av behandlingsinstitusjonen Veksthuset i Sandnes i påsken. - Det er som å kaste ham rett i rusen igjen, sier fostermor.

Ingen i apparatet rundt 20-åringen ble varslet før han brått ble skrevet ut fra behandlingsinstitusjonen Veksthuset i påsken. Dermed står ingen alternativer klare for 20-åringen som har store rusproblemer.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg vet ikke hvor jeg skal være eller hva som skjer videre. Nå har jeg klart meg nesten et halvt år uten rusing, men så gikk jeg på en liten smell, sier 20-åringen til Aftenbladet.

Lørdag kveld før påske gikk det galt. Da lurte han seg ut fra Veksthuset og drakk så mye alkohol at han ble funnet i bevisstløs tilstand av politiet. Han ble brakt til sykehuset for pumping.

Etterpå har han angret på det han gjorde. Han har lyst til å slutte med dop og begynne å leve et helt vanlig liv.

– Det gikk litt fort i svingene da jeg skulle på byen. Meningen var at jeg skulle tilbake til Veksthuset samme kveld. Jeg hadde avtalt med noen andre beboere at de skulle låse meg inn, sier han - vel vitende at drikkingen og avtalen med de andre er klare regelbrudd ved institusjonen.

Les også

Albansk cannabisliga dømt etter stort narkotikabeslag

Beskjed over telefon

Etterpå, det vil si palmesøndag, fikk han komme til Rogaland A-senter for avrusning ei natt. Deretter var det meningen at han skulle tilbake til Veksthuset. Men mandag fikk han beskjed over telefon om at han ikke fikk komme tilbake.

I dokumentet om utskriving står det ingen begrunnelse eller hva han skrives ut til. Heller ikke hvor han skal bo.

– Han er skrevet ut til ingenting og har ingen steder å bo. Jeg kan ikke forstå at de kan hive folk på gaten på den måten. Han kom hit på søndag, jeg sa at han kunne være her til han kom seg på avrusning. Men han kan ikke bo her, sier moren fortvilet.

De siste dagene har han bodd hos moren sin. Men moren har en kronisk sykdom og to mindre barn å ta seg av. En 20-åring med rusproblemer kan derfor ikke bo der.

Gutten er stresset og engstelig fordi framtiden plutselig ble svært usikker. De siste dagene har han bodd hos moren sin. Men moren har en alvorlig kronisk sykdom og to mindre barn å ta seg av.

20-åringen har dessuten diagnosen ADHD. Forut for institusjonsbehandling på Veksthuset var han to måneder til avrusning i Bergen. Ifølge moren har rusproblemene før den tid vært omfattende.

20-åringen bodde hos fostermor i en annen kommune i mange år. Hun følger ham fortsatt opp og samarbeider tett og nært med guttens mor.

– Gutten ringte meg mandag og sa han ikke fikk komme tilbake til Veksthuset. Jeg ringte Veksthuset og fikk beskjed om at det hadde skjedd tre-fire brudd på reglene. Han hadde brukt alkohol, cannabis tidligere én gang og så hadde han stukket av noen ganger, forteller fostermoren.

Les også

50-åring dømt for storstilt narkotikasalg

Kommunen ikke informert

Hun mener Veksthuset burde informert kommunen og det øvrige apparatet rundt 20-åringen om regelbruddene forut for utskriving slik at kommunen kunne iverksatt andre tiltak.

– Den dagen sto han uten noen form for tilbud. Per i dag er det ikke andre tilbud til ham enn hospits. Det er som å kaste ham rett i rusen igjen, sier fostermor.

Mor og fostermor får støtte fra ruspoliklinikken/psykiatrisk ungdomsteam (PUT). I et brev fra teamet til Veksthuset heter det blant annet:

«Pasientens utskrivelse fra Veksthuset har skapt store vansker for ulike samarbeidspartnere rundt pasienten. Utskrivelsen skjedde brått slik at det ikke var forberedt noe apparat, som bolig, alternativ behandlingsinstitusjon eller annet for pasienten. Som en midlertidig kriseløsning bor han nå hos sin mor på XXX (sladdet, red.anm.), noe som er uheldig. Han opplyser at han er rusfri.»

Teamet har søkt gutten inn i et annet behandlingsopplegg og har fått positiv respons. I så fall vil han kunne ta fatt der i mai.

– Problemet nå er at han er tilbake der han var før han ble lagt inn. Han er urolig og stresset. Han har ingen penger og ingen steder å bo, sier moren.

– Mens han var i behandling synes jeg han var kjempefin. Helgen for tre uker siden hadde han permisjon og bodde her. Det var den første helgen på to år han overnattet. Han var rolig, sier hun.

20-åringen selv har for lengst stukket på dør. Når han dukker opp igjen, aner ikke moren. Men hun er ganske sikker på at han blir borte minst et døgn og frykter han kommer til å ruse seg.

Flere regelbrudd

Kristin Mohn er leder for Veksthuset:

– Han har ved flere anledninger vist at han ikke vil delta i behandlingsopplegget. Ved tre eller fire anledninger har han brukt rusmidler mens han har vært innlagt, det vil si cannabis og alkohol. Han har også forlatt institusjonen uten avtale og hatt med seg rusmidler tilbake til huset.

– Er det ikke vanlig at rusmisbrukere sprekker?

– Jo, men på et eller annet tidspunkt må vi sette ned foten og vurdere om han har nytte av behandlingsopplegget. Litt av bakgrunnen for beslutningen er at vi ikke bare har han å ta hensyn til, men også andre beboere på huset. Han har valgt å legge seg inn til rusbehandling og må ta hovedansvaret hvis han skal bli rusfri, sier hun.

Mohn medgir at utskrivingen skjedde raskt og at det var mange som på kort tid skulle informeres.

– Planen vår var å informere 20-åringen, Rogaland A-senter og kommunen. Vi hadde ikke satt ham på gata. Dersom vi ikke hadde funnet noen botilbud til ham, ville han vært hos oss midlertidig. Alle pasienter hos oss har en kriseplan. Mens vi holdt på å iverksette den, valgte mor å hente ham.

– Hos mor kan han ikke være. Hvor skal han bo?

– Kommunen har ansvar for å finne et botilbud til ham. Han kan også eventuelt klage på avgjørelsen eller søke seg inn til behandling på ny.

– PUT skriver at den raske utskrivingen har skapt store vansker for ulike samarbeidspartnere og spør om han kan bo på Veksthuset inntil de har funnet et alternativ. Er det aktuelt?

– Det brevet har jeg ikke sett, antagelig på grunn av påsken. Jeg vil se på saken så snart jeg får anledning, sier Mohn.

Publisert:
 1. Helse Stavanger
 2. Rusbehandling
 3. Rogaland
 4. Rus
 5. Cannabis

Mest lest akkurat nå

 1. Utdrikkingslag skremte livredde restaurantgjester - siktet for grove trusler

 2. Åpning av Byhaugtunnelen utsatt igjen

 3. Storm av henvendelser etter streik

 4. HRS: Båt skal ha kjørt på land i stor fart

 5. Skuespilleren Anne Heche er død

 6. Du trenger ikke en stor hage for å plante et tre. En krukke holder lenge