Lar du bilen stå med motoren på tomgang? Det er ikke lov

Lar du deg friste til å la motoren gå på tomgang mens du er inne i barnehagen? Da skal du vite at det ikke er lov. Brudd kan straffes med bøter på 5000 kroner.

Publisert: Publisert:

Tomgangskjøring kan gi bot på 5000 kroner

Lar du deg friste til å starte bilen utenfor huset ditt en halvtime før du skal kjøre, for at bilen skal bli behagelig varm? Eller lar du motoren gå mens du skraper is? Det er forbudt.

Norges automobilforbund, NAF, bekrefter at unødvendig tomgangskjøring er forbudt. Veitrafikkloven forbyr unødvendig tomgangskjøring og du kan få bot på 5000 kroner.

– Det er ekstremt viktig at man ikke driver tomgangskjøring utenfor skoler- og barnehager, sier Hogne Skogesal i Norges Astma- og Allergiforbund.

Verst for de små

– Tomgangskjøring er mye mer skadelig for barn enn å sette seg i en kald bil, sier Skogesal i Allergiforbundet.

Tomgangskjøring i kø i bynære strøk er et større forurensingsproblem enn langtransportkjøring med vogntog, ifølge Astma- og allergiforbundet.

Lar du motoren gå mens du skraper is? Det regnes som unødvendig tomgangskjøring ifølge veitrafikkloven.

– Kjøp deg en motorvarmer, sier Rune Askeland i MDG. Han tror det er behagelighetshensynet som driver oss til unødvendig tomgangskjøring.

Også Rune Askeland har hørt brummingen fra førerløse biler på tomgang i bygatene om morgenen. Det bør vi klare oss uten i vårt distrikt, så kaldt er det ikke, sier han.

Tomgangskjøring nær bebyggelse er både plagsom støy og forurensing. Rune Askeland vet at flere barnehager har satt opp skilt der de ber foreldre slå av motoren.

Les hele saken med abonnement