Lunddøler reagerer: – Dette er vårt flotteste skiområde, dette er våre vidder

Planene om gigantiske vindturbiner i Bergeheia kommer som et sjokk på folk i Lund. Særlig er lunddøler provosert over at Sandnes-ordfører Stanley Wirak later til å tro at det ikke fins folk der Norsk Vind vil bygge vindturbiner.

Dina Eik på vei til Lindtjørnsknuten i Lund. Kommunens høyeste topp ligger i planområdet til Bergeheia vindpark.
 • Camilla Bjørheim
  Journalist
 • Birgitte Flote
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Det har ikke streifet meg at vindmøller på stølen vår er det samme som vindmøller der hvor folk bor, sa Stanley Wirak i Aftenbladet forrige uke. Og fortsatte:

– Det bor ikke et eneste menneske der vindmøllene skal være.

Han snakket om de planlagte vindturbinene i Bergeheia vindpark. Wirak er en av 20 grunneiere som har signert leieavtale med Norsk Vind, som vil bygge 50 turbiner på 200–250 meter. Prosjektet har ikke fått konsesjon ennå.

Klikk i kartet under for mer informasjon om Bergeheia vindpark, Tonstad vindpark og Buheii vindpark.

Kommunens høyeste topp

Dina Eik fra Lund hoppet i stolen da hun leste om planene.

– I all verden, det er jo Lindtjørnsknuten det er snakk om! Klart vi reagerer når Wirak tror dette er områder uten folk. Det er kunnskapsløst, sier Eik.

Dina Eik.

Wirak har gjort oss skikkelig irritert. Han sier det ikke bor folk der de vil sette opp turbiner i Sirdal. Noen av disse havner på Lund-siden. Nå blir det vardebrenning, sa også varaordfører i Lund Gro Helleland.

Også i sosiale medier har lunddøler uttrykt seg kritisk til vindkraftplanene den siste uken.

Lindtjørnsknuten (731 moh.) er den høyeste toppen i Lund, og ligger i planområdet for vindkraftverket.

– Det er en krevende tur, men klart det er noe spesielt med den høyeste toppen. Det planlagte vindkraftverket vil strekke seg inn i et fjellområde som er unikt for oss i Lund. Dette er det nærmest vi kommer høye fjell, og det er her vintrene er mest stabile i kommunen vår. Dette er vårt flotteste skiområde, dette er våre vidder, sier Eik.

Hun blir oppgitt av dem som tror et vindkraftverk kan øke bruken av området.

Vindturbiner i alle retninger

– De unnlater å si at heia kan bli stengt vinterstid, på grunn av fare for iskast. Dette strider mot allemannsretten, som jeg mener det er viktig å kjempe for at ikke innskrenkes, sier Eik.

Hun reagerer spesielt på størrelsene det er snakk om i Bergeheia.

– Turbiner på 250 meter. I tillegg til alle veiene. Det er vanvittige størrelser. Vi lunddøler tåler å se vindmøller, men disse i Bergeheia kommer til å ødelegge naturområdet vårt. Og det blir umulig å føre naturen tilbake, sier Eik, og legger til at de allerede ser mange turbiner i dag.

– Når vi kommer opp i det som vi kaller «okka hei» og ser mot øst, ser vi turbinene på østsiden av Sirdalsvatnet i Tonstad vindpark. Ser vi mot sør, ser vi Tellenes vindpark i Sokndal og Lund, samt Lista vindpark. Og ser vi mot øst, ser vi vindmøllene i Egersund. Vi tåler å se vindmøller, men er det ikke nok nå?

Ifølge forhåndsmeldingen vil vindturbinene som er planlagt i Bergeheia være synlige på 40–50 kilometers avstand i klarvær.

Dina Eik har tatt dette bildet av mannen Kenneth Eik og kameraten hans Mads Ove Haukland på toppen av Lindtjørnsknuten.

Vardebrenning

Onsdag kveld forrige uke, to dager etter Aftenbladets artikkel om Bergeheia ble publisert, oppfordret Eik til vardebrenning som protest på vindkraftutbygging.

– Responsen var overveldende. Det kom 70–80 personer til Østrem i pøsregn torsdag kveld. Hytteeiere kom helt fra Stavanger for å delta, sier Eik.

Vardebrenning på Østrem i Lund. På kort varsel møtte mellom 70 og 80 personer opp.

Hennes inntrykk er at mange ikke har vært klar over planene for Bergeheia.

– Hadde turbiner vært redningen for lokalsamfunnet og klimaet, og kom fellesskapet til gode, var det nærliggende å tro at planleggingen foregikk i åpenhet. Men mye foregår i det skjulte, og grunneierne pålegges taushetsplikt. Når vi i tillegg leser i VG at utbyggere får grunneiere til å akseptere helseskadelig støy samt fraskriver seg retten til å klage for all framtid, blir vi urolige. Vindkraftbransjen har så langt ikke vist seg tilliten verdig til å rasere norsk natur, sier Eik.

Myklebergvatnet sett fra Bergehei.

– Høyfjellsterreng i miniatyr

Anne Lise Henriksen fra Moi går også mye tur i Bergeheia, som hun beskriver som et av de virkelig uberørte turområdene i Lund.

– Det er som et høyfjellsterreng i miniatyr. Vi har gått mye alene i heia, men nå treffer vi stort sett alltid andre folk når vi går tur. Lindtjørnsknuten, som er en lang og strabasiøs tur, har blitt langt mer populær de siste årene fordi turen har blitt merket.

Henriksen har hytte ved Viglandsvatnet i Lund, helt på grensen til planområdet. Hytta har vært i svigerfamiliens eie i 50 år.

– Vi har likt at den ikke ligger i et hyttefelt. Om natten er det kullsvart. Nå kan vi få et «tivoli» som blinker langt inni heia.

Hun tror de vil bruke turområdet langt mindre dersom Bergeheia vindpark blir realisert. Frykten er at heia kan bli stengt vinterstid på grunn av fare for iskast.

– Det blir slettes ikke trivelig å gå i heia om sommeren heller, jeg tror det vil føles som å gå i et industriområde. Jeg ser for meg at naturen blir ødelagt, det er ikke realistisk å tilbakeføre det etter 25 år. Det er det som skremmer meg mest.

Fjellformasjoner i Bergehei.

Nær skiløypene

Den omstridte Bergeheia ligger heller ikke lagt fra Sætra, som er utgangspunktet for flere turer i fjellet. Her kjører også Moi idrettslag opp løyper om vinteren. Fra lysløypa går mange videre opp i fjellet og innover Bergeheia.

– Vindturbinene vil vises godt fra traseen, sier Reidar Helland i skigruppa i Moi idrettslag.

– Det er både naturreservat, kulturminner og ferdselsveier å ta hensyn til her. Vi får ingen klappsalve fra folk som mener dette er greit, sier Lilly Marie Kongevold, styreleder i Flekkefjord og Opland Turistforening.

Dyreliv, inngrep i urørt natur og rekreasjonen som mange får av å ferdes i naturen, er blant argumentene Turistforeningen bruker mot vindkraft.

– Turistforeningen har ikke så mange oppmerkede turområder i Bergeheia, men en vindpark kan ødelegge for turene vi ønsker å lage. Det vil oppleves som bortkastet å legge turene i områder som folk føler har blitt ødelagt av vindkraft.

Les også

 1. Wirak: – Det bor ikke et eneste menneske der vindmøllene skal være. I Sandnes ligger de tett på folk

 2. Vindkraft-gigant vil doble vind-inntektene til berørte kommuner

 3. Sandnes-poli­tikar om Wiraks vindkraft­avtale: – Eg trudde vi stod samla mot vind­kraft

 4. Vindkraft: Hyttefolket i Sirdal krever også å bli hørt

Publisert:
 1. Stanley Wirak
 2. Vindkraft
 3. Tonstad
 4. Sokndal
 5. Sirdal

Mest lest

 1. Lærerne varsler streik – avviser løsningen i kommuneoppgjøret

 2. Sier opp i Shell: «De klam­rer seg som en narko­man til fossil­indus­trien»

 3. Frigir navn etter drukning i Egersund

 4. Det går ikkje lenger å tru at dette ikkje vil gå utover behandlinga av pasientar og arbeidssituasjonen til dei tilsette