Rom for bevegelse

Rive eller renovere? Det var spørsmålet da Lin Helliesen og Torbjørn Frøystein kjøpte eneboligen fra 50-tallet.

Publisert: Publisert:

Stuen bader i dagslys. En nærmere 20 meter lang gang følger alle oppholdsrommene, på begge sider av rommene. Foto: Jonas Haarr Friestad

Arkitektene foreslo å skape bedre kontakt mellom hus og hage. Fasaden ut mot hagen har tre utgangsdører på ulike nivåer. Foto: Jonas Haarr Friestad

Lin Helliesens far er arkitekt, og hun er også selv interessert i arkitektur. Foto: Jonas Haarr Friestad

  1. Pergolaen skaper en fin overgangssone mellom hus og hage. Foto: Jonas Haarr Friestad

  2. Arkitektene foreslo å skape bedre kontakt mellom hus og hage. Fasaden ut mot hagen har tre utgangsdører på ulike nivåer. Foto: Jonas Haarr Friestad

Tv-stuen lengst inn er møblert med arvegods og eldre møbler. Foto: Jonas Haarr Friestad

Den stedbygde bokhyllen som er sammenhengende med sofaen, har et lite trinn mellom seg. Det er populært blant ungene og deres venner. Bildet er malt av Torunn Thrall. Foto: Jonas Haarr Friestad

Voelstadveien_75_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Familien har peis både på kjøkkenet og som skillevegg mellom de to stuene i naborommet. Maleriet på veggen er laget av stavangerkunstneren Elin Melberg. Foto: Jonas Haarr Friestad

Stort kjøkken og rom for stort spisebord var viktig for Lin og Torbjørn. Det er familiens allrom, hvor de ofte oppholder seg. Maleriet på veggen er laget av stavangerkunstneren Elin Melberg. Foto: Jonas Haarr Friestad

Voelstadveien_56_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

  1. Voelstadveien_81_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

  2. Alle oppholdsrom har dør ut mot hagen. Foto: Jonas Haarr Friestad

Stedbygde løsninger på badet, tegnet av arkitektene. Foto: Jonas Haarr Friestad

Stedbygde løsninger på badet, tegnet av arkitektene. Foto: Jonas Haarr Friestad

Kjøkkenet har også stedbygde løsninger. Foto: Jonas Haarr Friestad

Voelstadveien_97_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Boligen som skulle komme for salg sentralt på Byhaugen, bar preg av manglende vedlikehold. Huset var knapt blitt oppgradert innvendig siden byggeåret 1953.

Pergolaen over terrassen skaper en fin overgangssone mellom hus og hage. Foto: Jonas Haarr Friestad

Her måtte mye gjøres, men Lin og Torbjørn så husets potensial. De likte godt området og den romslige tomten og planla å renovere huset i faser. Arkitekt Hilde Haga fra Haga & Grov var med på visning, i utgangspunktet fordi Lin og Torbjørn ønsket å starte med å utvide kjøkkenet.— Det ble raskt et mye større prosjekt enn det vi hadde tenkt. Huset vi til slutt flyttet inn i, var et helt annet hus enn det vi hadde kjøpt, forteller Lin.

Renovering og tilbygg

Samarbeidet med Haga & Grov resulterte i renovering av det eksisterende huset og utvidelse med et langstrakt tilbygg på nesten 60 kvadratmeter.

Å rive og starte helt fra grunnen av ble også vurdert som en mulighet. Men huset hadde mange kvaliteter, og i samråd med arkitektene bestemte paret seg for å beholde den gamle delen. Miljøbygg ble valgt som byggmester.

— Skal man først beholde huset, bør man beholde en ganske stor del av det. Vi har hatt mange ombyggingsprosjekter gjennom årene. I de tilfellene hvor nesten alt bygges om, kommer man til slutt i en situasjon hvor byggherren innser at det ville vært billigere å rive eller å kjøpe helt nytt, sier Hilde Haga.

Hun påpeker at det er kostbart å bygge om, og at det er viktig å ta en grundig diskusjon innledningsvis i prosessen. Å beholde et gammelt hus, eller deler av det, bør ha en verdi for byggherren, mener hun.

Lys og siktlinjer

— I og med at vi ikke bodde i huset før vi gikk i gang, var det litt vanskelig for oss å kartlegge hvilke behov det eksisterende huset ikke dekket. Derfor hadde vi i utgangspunktet få tanker om hvordan vi ville huset skulle bli, bortsett fra at vi ønsket oss store oppholdsrom. Vi hadde to barn da vi kjøpte, og tredjemann kom underveis i prosessen, forklarer Lin.

Voelstadveien_84_.jpg

Arkitektene foreslo å skape bedre kontakt mellom hus og hage, samt å slippe mer lys inn i boligen fra flere sider av huset. Det ble tidlig tegnet inn tydelige siktlinjer, og en nærmere 20 meter lang gang følger alle oppholdsrommene på begge sider av huset. Huset strekker seg langs hele tomten, og fasaden ut mot hagen har tre utgangsdører på ulike nivåer.

— Lin og Torbjørn var veldig engasjerte gjennom hele prosessen. Vi diskuterte funksjoner og materialer og de satte raskt ord på hva som var viktig for dem i et hjem. Vårt forslag om å gjøre den gamle delen lesbar gjennom annerledes form- og materialbruk enn tilbygget, ble gjennomført. Det meste av rominndelingen og hovedtrappen i den gamle delen ble beholdt, men inngangspartiet ble flyttet mer sentralt for å binde nye og eksisterende rom godt sammen, sier Hilde Haga.

Fleksible rom

— Alle private rom ble bygd i den gamle delen, mens oppholdsrommene ligger trinnvis i soner utover i tilbygget. Det er en løsning som vi har satt stor pris på, sier Lin.

— Det er god flyt mellom de forskjellige oppholdssonene vi oppholder oss i, og huset er veldig fleksibelt. Vi liker godt å være sammen, men vi kan også stenge av mellom kjøkken og stue med skyvedører hvis vi har behov for det.

Voelstadveien_103_.jpg

Med store oppholdsrom er det lett å ha mange gjester. De to trinnene mellom kjøkken og stue gjør mye i en åpen løsning, påpeker Lin.— Og så er det så gode bevegelsesmuligheter i rommene. Med de lange gangene er det faktisk mulig å løpe en tur i huset, noe som våre tre barn har glede av.

Hytte i byen

Haga & Grov er tilhengere av skreddersydde møbler og bidro med tegninger til stedbygde løsninger til innredningen. Lin trekker spesielt frem bokhyllen som er sammenhengende med sofaen, med et lite trinn mellom.

— Tilgjengeligheten på bøkene har gjort dette til et yndet sted for ungene og deres venner til å sette seg ned å lese.

Pergolaen over terrassen utenfor gjør at familien kan bevege seg tørrskodd ute også når det drypper litt. I tillegg skaper den en fin overgangssone mellom hus og hage.

— Vi er veldig glad i den gode kontakten huset har med hagen og de grønne omgivelsene. Vannbåren varme gir lune gulv hele året, så vi går ofte barføtt inne. Om sommeren også rett ut i hagen. Det er nesten som å være på hytta i byen.

Publisert: