Fire lokale vinnere i nasjonal matkåring

Skitne gulrøtter, ulkefilet, ribbe fra Jæren og skinke fra Suldal gikk til topps i finalen i Det norske måltid.

Far og sønn, Jone og Jarle Wiig, kunne fredag kveld smile bredt etter å ha gått til topps i Det norske måltid med sine skitne gulrøtter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

"Sjitne gulerøde" fra Orre gikk til topps i klassen Årets det grønne, naturelle, da finalen i Det norske måltid ble arrangert i Stavanger fredag kveld. Ifølge juryleder Einar Risvik var juryen aldri i tvil.

Her følger du finalen direkte:

— Årets vinner smaker naturlig og gir for mange gode minner fra barndommen, heter det blant annet i begrunnelsen fra juryen, hvor også den

naturlige smaken og utseendet ble vektlagt.

Jone Wiig har mange jern i ilden, blant annet bringebær i veksthus. Fredag kveld vant produktet hans "Sjitne gulerøde" matkonkurransen Det Norske Måltid.

Bak pakningene av uvaskede gulrøtter står far og sønn Wiig, Jone og Jarle Wiig som driver gartneri på Orre. Da prisvinnerne ble ropt opp på scenen for å bli overrakt prisen, kvitterte de like godt med å overrekke en pose "Sjitne gulrøde" til programleder Arne Hjeltnes pluss en smaksprøve.

— Vi er vanvittig stolte over dette, og har tatt med en pose til programlederen for at han skal få klare stemmen sin, sa pappa Jarle Wiig.

Jone Wiig er både glad og stolt over utmerkelsen.

Senere på kvelden fikk "Sjitne gulerøde" også publikumsprisen i konkurransen.

Naturlig smak

— Vi tar dette som et bevis på at vi hart tenkt riktig når vi ville lage en gulrot som også har god smak, sier Jone Wiig til Aftenbladet.

Ifølge prisvinneren er "Sjitne gulerøde" blitt et viktig produkt for gården.

— Tanken bak produktet er å tilby en gulrot slik den smaker når den kommer direkte fra åkeren, mest mulig naturlig. Dette er noe vi har drevet på med i mange år, alltid faktisk, men det var først da vi fikk laget en ny emballasje og fikk promotert gulrøttene på en moderne måte at salget tok av, opplyser han.

Jone Wiig fremhever også Coops satsing på norske produktet som viktig.

— Uten deres hjelp ville dette ikke gått, sier han.

"Sjitne gulerøde" vant i klassen "Årets det grønne - naturelle". De to andre nominerte i denne klassen var Skjærgaardsløk fra Åsgårdstrand i Vestfold og Snackpaprika fra Miljøgartneriet på Nærbø.

Ulke-seier

I klassen for årets sjømat, villfanget, gikk også Rogaland av med seieren.

Salgssjef Ketil Hatleskog mottok prisen på vegne av Domstein sjømat, som vant klassen Årets sjømat, villfanget, med sin ulkefilet. Programleder Arne Hjeltnes til venstre, prisutdelier Kjartan Skjelde til høyre.

Det var "Ulkefilet" fra Domstein Sjømat som ble kåret til den beste i konkurranse mot ferske reker fra Sirevaag AS og sjøfrossen villfanget torskefilet fra fiskeriselskapet Ramoen på Sunnmøre.

Full pott for kjøtt

I klassen for kjøtt, gjorde lokale produsenter rent bord. Prima Jæren tok førsteprisen i klassen Årets kjøtt med sin "Jæren Smakribbe". I klassen Årets kjøtt, foredlet, var det produsenten Fjellmat fra Suldal som kunne juble. Deres "Skinka frå Suldal" ble kåret til vinner.

Dette er alle prisvinnerne:

 • Årets det grønne – naturelle: Sjitne gulerøde – J & J Wiig DA (Orre)
 • Årets det grønne – foredlet: Økologisk Rød Aroma Eplemost, Dyre Gård (Østfold)
 • Årets ost: Valdres Ost Fosheim fra Valdresmeieriet AS (Oppland)
 • Årets tradisjonsøl: 6060 Lys Øl, Grim & Gryt Økobryggeri (Møre og Romsdal)
 • Årets sjømat – oppdrett: Salma (Oslo og Hordaland)
 • Årets sjømat – foredlet: Grava regnbueørret fra Leiren Laks (Hordaland)
 • Årets sjømat – villfanget: Ulkefileten fra Domstein sjømat AS (Randaberg)
 • Årets kjøtt: Jæren smak Ribbe fra Prima Jæren (Nærbø)
 • Årets kjøtt – foredlet: Skinka frå Suldal, Fjellmat frå Suldal (Suldal)
 • Årets godbit: TREAK fra Ekta Gødt DA fra Valdres (Oppland)
 • Årets meieriprodukt – foredlet: Røros rømme, Rørosmeieriet (Sør-Trøndelag

Hederspris til Riddervold

Årets hederspris gikk til Astri Riddervold. er en av landets ledende fagfolk på norske mattradisjoner og matkultur. Det var opprinnelig hennesmagistergradsavhandling i etnologi som dannet utgangspunkt for boken «Konservering av mat» , som utkom første gang i 1993.

Riddervold har i en årrekke drevet forskning, studier, kurser og foredrag om våre matkonserveringstradisjoner. Hennes unike bakgrunn som både kjemikerog etnolog er uovertruffen i denne sammenheng.

Riddervold ble, som den aller første, i 1995 tildelt Ingrid Espelid Hoviks pris, for formidling av matkultur. Hun har to ganger vært innstilt somæresdoktor ved to ulike læresteder.

Det Norske Måltids Hederspris tildeles en person, et firma eller en organisasjon som har hatt særlig betydning for norsk matkultur. Prisen ble delt ut for første gang i 2011 og gikk til Ingrid Espelid Hovig. I 2012 gikk prisen til Halvor Heuch, i 2013 til Arne Brimi og i 2014 til Bodil Nordjore.

Publisert: