Solberg: Jeg er ingen barnehagetante

Frihet under ansvar, sier statsminister Erna Solberg (H) om arbeidet i regjering. Hun tar regjeringspartner Frp i forsvar etter anklager om sololøp i asylstriden.

Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg like før den halvårlige oppsummerende pressekonferansen i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien i Oslo onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • Ntb
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vi går jo ikke inn og detaljstyrer hva en statsråd sier og gjør. De har sitt konstitusjonelle ansvar for sine områder. Det er ikke barnehagetante jeg er, sier Solberg i et intervju med NTB.

VG har omtalt en regjeringslunsj hvor Solberg havnet i heftig diskusjon med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Under den oppsummerende pressekonferansen før sommeren, avviste statsministeren at Listhaug har trosset ordre.

— Jeg opplever ikke at det er noen statsråder som ikke har fulgt beskjeder fra meg, sa Solberg.

Refses for lønnsfest :

Les også

- Ketil Solvik-Olsen er blitt kongen av direktørlønninger

— Frihet under ansvar

Regjeringen har gått på tolv nederlag det siste året, ifølge statsminister Erna Solberg (H). At det ikke ble flere asylinnstramminger, smerter mest.

— Hvis vi hadde fått en noe strammere politikk, hadde Norge vært bedre forberedt for en større tilstrømming. Men vi fikk gjennomslag for noen av de viktige grepene, så det er jeg glad for, sier Solberg.

Kilder i Høyres stortingsgruppe har gitt uttrykk for at Fremskrittspartiet har seg selv å skylde for at det brede forliket uteble og at politikken ikke ble strengere, men Solberg framholder at flere partier må ta ansvaret for at utfallet ble som det ble.

På spørsmål om hva slags lederstil hun har, svarer Solberg at det i regjeringen er «frihet under ansvar» .

— Vi har en regjering som jobber mye mer som kollegium enn det jeg registrerer må ha vært vanlig under den forrige regjeringen. Vi skal ta vare på begge partiers interesser og ikke minst jobbingen med samarbeidspartiene på Stortinget, sier Solberg.

Les også:

Les også

Blå, blå redningsaksjon avgjer tillit og truverd i sørvest

Ser lysning

Ifølge Solberg er regjeringen godt i rute med å følge opp løftene i Sundvolden-erklæringen. Siden i høst er 207 proposisjoner og 39 meldinger lagt fram for Stortinget. Bare i tolv tilfeller har regjeringen lidd nederlag, helt eller delvis — ifølge statsministeren.

— Det betyr at 95 prosent har gått gjennom, konstaterer Solberg, som trekker fram asyltilstrømming og oljenedtur som de største uforutsette utfordringene.

— Vi ser positive signaler der det er økt tilgang på ledige stillinger blant annet i Rogaland og Hordaland. Men det er for tidlig å si om bunnen er nådd, sier Solberg.

Les også:

Les også

Se hvilke lokale Høyre-politikere som trolig blir valgt inn på Stortinget neste år

Anti-bølge

En tredje utfordring som bekymrer statsministeren akkurat nå, er fremveksten av en rekke anti-krefter som har dyp mistro til politikere, eliter og overnasjonalt samarbeid.

Hvis britene torsdag stemmer for EU-utmelding, vil det oppmuntre slike krefter og gjøre EU-landene mer opptatt av seg selv og egne problemer, frykter hun.

— EU er ikke i krise nå, men hvis vi får brexit, vil det forsterke situasjonen, poengterer statsministeren.

Solberg er urolig for at ytterliggående partier i Europa skal vokse seg enda større.

— Disse anti-EU-partiene vil kunne blokkere for løsninger. Vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre, sier hun.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Stortinget gir regjeringen asylstryk

 2. Internt opprør ryster Frp

 3. Kvifor stoler ikkje Frp på folk flest når det gjeld kommunesamanslåing?

 4. Kommunereformen avgjøres av Fylkesmannen

 5. Frp's suksessoppskrift: Opposisjon i posisjon

Mest lest akkurat nå

 1. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 2. Tenkte først «her kan vi jo ikke bo»: – Dette stedet, altså. Her har jeg funnet roen.

 3. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 4. Julebord? Nå renner avbestillingene inn

 5. Sola-spilleren hylles av Herrem: – Helt enormt

 6. Geir Zahl gir tilbake sparepengene fra Kaizers

 1. Politikk